Пошук роботи під час війни — на що треба звернути увагу?

Ринок працевлаштування з початку війни поступово відновлюється — зараз в Україні відкрито понад 42 тис. вакансій. Оголошення стосуються як роботи в офісі, так і дистанційної зайнятості. Спеціалісти можуть знайти зайнятість з постійним або позмінним графіком та стабільним доходом у середньому 12 000–20 000 грн. Розповімо про нюанси, на які слід звертати увагу сьогодні під час пошуку роботи.

ЯК ЗМІНИЛАСЯ СИТУАЦІЯ НА РИНКУ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ?

Внаслідок війни в Україні багато бізнесів припинили діяльність, тому велика кількість кваліфікованих спеціалістів залишилися безробітними. Проте знайти працевлаштування в Україні цілком можливо — оскільки як невеликі локальні магазини, так і великі підприємства шукають співробітників. Наприклад, відомі компанії MakeUp UA, Answear пропонують вакансії в інтернет-магазині.

Зараз спостерігається велика конкуренція серед кандидатів. За даними експерта ринку праці А. Міхно, якщо до подій 24 лютого одна вакансія набирала близько 10 відгуків, зараз вона отримає понад 40. Разом із тим, розмір заробітних плат майже не змінився. Сьогодні на сайтах-агрегаторах вакансій, наприклад, Jooble, популярними є наступні посади із місячною ставкою 9500–20 000 грн:

  • менеджер з продажу;
  • маркетолог;
  • водій;
  • торговий представник;
  • менеджер по роботі з клієнтами;
  • продавець-консультант;
  • логіст;
  • оператор служби підтримки;
  • перекладач.

Через великий попит на вакансії роботодавці стали приділяти більшу увагу навичкам кандидатів. Перевага надається спеціалістам з досвідом роботи, тому рекомендується додавати до резюме професійні вміння та сильні якості, які є важливими для бажаної посади. Наприклад, в умовах війни стала важливою швидка адаптація до життя в новому місці, здатність розв’язувати комплексні проблеми тощо.

ПРОБЛЕМИ, З ЯКИМИ МОЖНА ЗІШТОВХНУТИСЯ ПІД ЧАС ПОШУКУ ЗАЙНЯТОСТІ

Майже кожен третій кандидат на посаду віком від 40 років, шукаючи працевлаштування, зіштовхувався з ейджизмом. Це проявлялось у тому, що роботодавці відмовлялися брати осіб середнього віку на певне місце, віддаючи перевагу молодим спеціалістам. Зараз для боротьби з таким явищем в Україні компаніям, які розміщують оголошення з побажаннями щодо віку, статі, раси передбачений штраф 65 000 грн.

Внутрішньо переміщені особи для влаштування на роботу повинні спочатку зареєструватися за новим місцем проживання, розірвати контракт з попереднім роботодавцем або перейти на сумісництво, забрати трудову книжку або отримати її дублікат. Процес є достатньо тривалим, але на період пошуку зайнятості можна податися на державну допомогу по безробіттю.

ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО СПІВБЕСІДИ?

Половина успіху на співбесіді залежить саме від підготовки, тому за декілька днів до зустрічі треба виконати наступне:

  1. Відвідайте сайт компанії, подивіться чим вона займається і продумайте що конкретно вас цікавить у цій роботі.
  2. Пропишіть свої навички, досягнення, які є найбільш валідними до вакансії, та підкріпіть їх фактами з досвіду (напр., «виконав 25% плану продаж від всього відділу»).
  3. Продумайте як ви відповідатимете на можливі питання щодо професійних невдач та уроків, які були винесені.
  4. Підготуйте список запитань до майбутнього роботодавця.

Не слід забувати про повітряні тривоги у місті. Якщо ваша співбесіда проходить онлайн, можна облаштувати місце для дзвінка в укритті. Також перед початком спілкування можна попередити роботодавця, що в разі тривоги ви будете змушені перейти у безпечне місце. Будь-яка адекватна людина поставиться до цього з розумінням.

Джерело: Jooble

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад