Види резюме

Хронологічне резюме
Резюме хронологічного типу складається по принципу “про все по порядку”. Перераховуються місця роботи та обов'язки, які ви виконували.

Опис трудової біографії в зворотній хронологічній послідовності якнайкраще продемонструє вашу кваліфікацію та сильні сторони.

Досвід роботи, освіта та ін. вказуються в зворотньому хронологічному порядку (тобто починаючи з останнього місця роботи); Коротко опишіть ваш досвід, підкреслюючи досягнення та навики. Почніть резюме коротким узагальненням ("summary") вашого досвіду.

Використовуйте резюме хронологічного типу, якщо:

- ви хочете отримати посаду в сфері, де у вас спостерігається стійкий і вражаючий прогрес;
- останнє місце роботи – це сильна сторона вашого трудового досвіду і ви плануєте й надалі займатися цією діяльністю.

Резюме хронологічного типу може виставити вас в невигідному світлі, якщо:

- ви збираєтеся змінити профіль діяльності й перейти на роботу в іншу галузь, не пов'язану з попередньою діяльністю;
- останнім часом ви постійно зайняті пошуком роботи і на більшості з перерахованих в резюме робочих місць ви працювали по півроку;
- у вашій трудовій біогрфії багато довгих періодів часу, коли ви не працювали з різних причин.

Функціональне резюме
Резюме функціонального типу демонструє ваші професійні навики, досвід та досягнення. Інформація про те, де і в який період ви працювали або замовчується, або описується в загальних рисах.

Інформацiя подається по "тематичних групах" (наприклад, лідерські якості / керівні позиції, організаторські здібності, професійні досягнення), що мають безпосереднє відношення до роботи, яку ви хочете отримати.

Дати зазвичай виключаються, щоб підкреслити ваш досвід, а не послідовність подій.

Рекомендуємо використовувати цей тип резюме, якщо:

- вам практично нічого сказати про попереднє місце роботи, і ви претендуєте на рядову посаду ви повертаєтесь до даної сфери діяльності після тривалої перерви;
- чітко хронологічний порядок демонстрування вашого досвіду працюватиме проти вас;
- ви працювали в різних місцях, але минулий досвід роботи не відображає вашого службового зростання.

Отже, резюме функціонального типу концентрує увагу на ваших трудових досягненнях і дозволяє приховати «дірки» у вашій трудовій біографії.

Проте слід враховувати той факт, що багато роботодавців відносяться до таких резюме з деякою підозрою. Звичайно, для роботодавця дуже важливі ваші досягнення та сильні сторони, але вони хотіли б побачити «процес в його розвитку». Тому, функціональне резюме особливо потребує супровідного листа.

Резюме комбінованого типу
Резюме комбінованого типу не тільки демонструє вашу кваліфікацію та досягнення, а й дозволяє отримати виразне уявлення про хронологію вашої трудової біографії.

Зазвичай резюме складається з двох частин: опису досвіду по "тематичних групах" і короткого опису в хронологічному порядку досвіду роботи, освіти та ін.;

Таке резюме дозволяє вам підкреслити досвід, що безпосередньо відповідає реальній вакансії та вимогам реального роботодавця.

Резюме комбінованого типу зручне, якщо ви відноситесь до однієї з наступних категорій:

- прагнете змінити професію і хочете підкреслити свою загальну підготовку та кваліфікацію, а не вказувати якісь конкретні професійні обов'язки, якими вам доводилося займатися на попередніх місцях роботи;
- вам не вдавалося пройти через етап початкового відбору за допомогою резюме хронологічного типу, і ви хочете зробити його більш «ударним»;
- ви хочете влаштуватися на роботу, з якою, як вам здається, ви справилися б, але ваша трудова біографія мало пов'язана з цією конкретною посадою.

Цей тип резюме дозволить вам з самого початку звернути увагу читача на ваші реальні досягнення, а також на професійні навики та досвід, які ви можете запропонувати.

Резюме комбінованого типу швидко завойовує популярність і у професійних рекрутеров і у аплікантів.

за матеріалами job.ukr.net

всі матеріали

Нагору Назад