Чотири теми, на які варто поговорити з новим колегою в його перший робочий день

Розподіл додаткових обов’язків між співробітниками, низка співбесід і вибір найбільш підходящого кандидата позаду, й уже сьогодні новачок з’явиться на порозі офісу. Але багато хто забуває, що спочатку важко буде не тільки йому, але і всьому колективу.

Тому потрібно поговорити на певні теми задля уникнення незручних ситуацій і зробити так, щоб новий колега якомога швидше став частиною команди.

Правила та філософія компанії

Внутрішні корпоративні правила різних компаній можуть кардинально відрізнятися. Найпростіший приклад дрес-код: в одних компаніях він дуже суворий, в інших не дуже, у третіх його просто немає.

Подібні речі варто обговорити в першу чергу. Звичайно ж, на співбесіді з претендентом ви вже обмовилися про загальні риси філософії компанії. Але тепер її складові потрібно розглянути більш докладно.

Хто є хто

Звісно, нового працівника потрібно одразу познайомити зі «старичками», але й інших колег теж варто представити. «Вася, знайомся, це всі. Всі, це Вася!» Тут не пройде. Якщо ви дійсно хочете полегшити вливання новачка до команди, до знайомства варто підійти з усією відповідальністю.

Кращий спосіб пограти у спеціальну гру для знайомства. В Інтернеті можна знайти найрізноманітніші приклади таких ігор: деякі з них спрямовані на запам’ятовування імен, інші фактів про нових знайомих. До речі, людям, які давно працюють разом, теж буде цікаво дізнатися один про одного щось незвичайне.

Як пройти до бібліотеки?

Багато колег забувають про це, але ж екскурсія офісом не менш важлива, ніж знайомство зі співробітниками. Щоб новоспеченому колезі не довелося червоніти й напівпошепки запитувати малознайомих людей «А де тут туалет?» краще одразу показати йому все-все-все.

Обов’язки та випробувальний термін

Не зайвим буде пояснити та показати новачкові, які конкретно процеси ляжуть на його плечі в майбутньому, а також детально описати, яку частину з них колега буде виконувати під час свого випробувального терміну (якщо такий передбачено). Готові посперечатися, це питання теж піднімалося під час вашої співбесіди, але, швидше за все, ви обговорили обов’язки тільки в загальних рисах. А зараз саме час для докладного екскурсу до майбутнього трудового процесу.

Але головне, що повинен робити колектив в перший для нового співробітника день, бути відкритим, привітним і готовим відповідати на безліч запитань.

www.work.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад