Вісім ознак токсичної компанії

Грошова винагорода – це не єдиний критерій, за яким слід обирати місце роботи. Буває, що за високою заробітною платою приховується жахливий колектив, поганий керівник й інші неприємні доповнення. Ось вісім характеристик токсичної компанії, на які варто звернути увагу, коли відчули себе некомфортно.

Злі язики

Коли професійна ввічливість та конструктивна критика переходять у плітки та особисті образи, про яку здорову атмосферу може йти мова? Такі колеги можуть вплутувати вас у свої інтриги: ви можете стати об’єктом обговорень або ж одним із пліткарів. Колеги з часом починають цуратися пліткаря та перестають його поважати. Стережіться, адже компанія, в якій процвітають заздрість і лихослів’я, – показник токсичної робочої атмосфери.

Лебідь, щука і рак

Якщо у співробітників немає спільної мотивації, кожен думає лише про власні інтереси та вважає, що саме він знає, в якому напрямку повинна розвиватися компанія, конфлікти та суперечки будуть відбуватися постійно. Замість успіху це принесе компанії лише нікому не потрібне з’ясування стосунків. Важливо побудувати відносини так, щоб всі йшли до однієї мети та підтримували одне одного.

Несправедливість

Дуже поширена практика: керівник завжди правий, підлеглі – ні. Всі роблять те, що сказав шеф, ніхто не може висловити свою думку. Якщо відчуваєте, що вас не цінують, не рахуються, ви не берете участь у прийнятті рішень (хоча посада передбачає це) – задумайтеся, чи варто миритися з несправедливістю. Адже співробітник, який втратив будь-яку надію на справедливе ставлення свого керівника, задихається в токсичному оточенні.

Кожен сам за себе

Скоріше за все, у вашій компанії існує декілька відділів, і цілком логічно, що кожен відповідає за свою частину роботи. Але ж комунікацію ніхто не скасовував.

Якщо кожен відділ працює сам по собі та ніколи або дуже рідко й проблематично ділиться ресурсами, інформацією – будьте обережні. Ще гірше, якщо керівництво цього не помічає, не цікавиться причинами та не намагається покращити ситуацію. А все може бути дуже просто: працівники хочуть залишатися у зоні комфорту, оберігають свою область знань та відповідальності.

Колеги, які перекладають обов’язки та провину одне на одного

Одна з очевидних ознак токсичної компанії – хтось постійно намагається перекласти відповідальність на колег із сусіднього відділу. За таких обставин дуже складно знайти крайнього.

Страх перед керівництвом

Як часто це можна почути – йду на розстріл. Або ж поширеною є практика, коли керівники дозволяють собі знецінювати вашу працю і періодично залякувати звільненням, причому навіть не розібравшись у ситуації.

Якщо ви теж знаєте, що йдучи до керівника, не вдасться вирішити питання спокійно, він, не розібравшись, почне вас звинувачувати та ображати – проблема існує, не дозволяйте такого ставлення до себе.

Гроші на вітер

Здавалося б, компанія організовує корпоративи, оплачує обіди, дорогу співробітникам, пропонує достойну заробітну плату… А на виході працівники незадоволені. У чому ж причина? Компанія ніби витрачає гроші на мотивацію, а це не спрацьовує. Замість того, щоб радіти корпоративу, на обличчях у співробітників немає радості, вони сприймають це за примус. Обіди найдешевші та несмачні, та й оплата дороги на роботу не всіх радує, адже основна частина співробітників живе поряд з офісом.

Є один секрет, який вирішить дану проблему: потрібно запитати у самих співробітників, що для них важливо, та витратити гроші на це. Як результат – мотивовані співробітники, які працюють на результат.

Цінні співробітники йдуть

Якщо ви почали помічати, що один, другий, третій співробітник, який старанно виконував свої трудові обов’язки, почитають звільнятися – варто замислитися над причиною. У компаніях, як правило, за таких працівників тримаються, намагаються з ними домовитися. Але якщо співробітники відчувають, що їхню працю ніхто не цінує, то цілком логічно, що вони шукатимуть компанію, в якій вони будуть почувати себе потрібними. Варто зазначити, що високий показник плинності персоналу говорить про токсичність компанії.

Якщо ви помітили хоча б один-два з вищеописаних ознак у своїй компанії, потрібно добре подумати, чи готові ви залишатися її частиною.

thepoint.rabota.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад