Інструкція з досягнення великих цілей

Пора змінити свій підхід до досягнення цілей. Скористайтеся цією інструкцією, щоб скласти власний план дій.

1. Визначте що

Якщо у вас не виходило досягти своїх цілей, то, швидше за все, ви зіткнулися з поширеною проблемою: ви тільки приблизно уявляєте, чого хочете. Наприклад, ви думаєте: «Я хочу стати письменником». Але ж це не мета. Що ви хочете написати: повість, вірш, статтю для блогу? А може, документальну прозу?

Перший крок до досягнення мети знати, чого ви хочете. Якщо пропустити цей етап, то ви нічого не доб'єтеся, бо не будете знати, в якому напрямку рухатися. Тому подумайте гарненько, чого ж ви хочете домогтися, і чітко визначте свою мету.

Завдання. Запишіть, чого ви хочете досягти. Це повинно виглядати ось так: «До [залиште пусте місце] я [тут запишіть мету]».

2. Визначте коли

Подумайте про мету, яку ви щойно сформулювали. Як давно ви мріяли її досягти? Якщо це велика мета, то, швидше за все, вже декілька років. Бажання у вас було, але не було чіткого крайнього терміну.

Тепер пора вибрати дату, до якої ви хочете досягти поставленої мети. Умови повинні бути реальними, але досить складними. Якщо дати собі занадто мало часу, вам захочеться кинути все на півдорозі. Занадто багато і ви почнете відкладати на пізніше.

Не вибирайте 31 грудня просто тому, що це кінець року. Розрахуйте відповідну дату, виходячи зі своїх можливостей. Наприклад, якщо ви хочете написати 50 статей для свого блогу та збираєтеся писати по дві статті в тиждень, крайній термін буде через 25 тижнів від сьогоднішнього числа.

Завдання. У залишене порожнє місце впишіть дату.

3. Визначте як

Без плану ваша мета буде приречена на провал навіть з правильним крайнім терміном. А гірше, ніж відсутність плану, тільки дуже заплутаний план. Тому, перш ніж почати рухатися до мети, потрібно визначити, які звички знадобляться вам для успіху. Краще обмежитися двома-трьома.

А ввести нові звички в свій розпорядок допоможе стратегія реалізації намірів, або «стратегія коли/тоді». Вона вбудовує нові звички в уже існуючий режим.

Подумайте про те, що ви робите кожного дня. Ви встаєте вранці, чистите зуби, снідаєте, їдете на роботу або відвозите дітей в школу тощо. До таких, вже сталих, звичок можна прикріпити нові.

Наприклад, якщо ваша мета написати книгу, стратегія може звучати так:

  • коли я покладу дітей спати, тоді я півгодини присвячу написанню своєї книги;

  • коли я їду вранці на роботу, тоді я слухаю подкаст для письменників.

Завдання. Запишіть власну стратегію «коли/тоді».

4. Визначте де

Одна з причин, по якій ігри на зразок «Angry Birds» так затягують, це гордість, яку ми відчуваємо після проходження одного рівня і переходу на інший. Схожий ефект можна відтворити, розбивши свою мету на декілька рівнів.

Забудьте про підхід «все або нічого». Вирішіть, де ви зупинитеся, щоб відсвяткувати свою перемогу на шляху до успіху. Наприклад, якщо ви хочете написати книгу, такими зупинками можуть бути окремі глави.

Маленькі перемоги вселяють впевненість і зміцнюють ваші шанси на успіх. Але якщо не визначити їх заздалегідь, вони можуть так і залишитися непоміченими.

Завдання. Намалюйте горизонтальну лінію та розділіть її вертикальними відмітками це ваші зупинки на шляху до мети. Заплануйте 4-5 таких зупинок. Чим більша ваша мета, тим більше у вас має бути і зупинок. На початку лінії необхідно вказати сьогоднішню дата, а в кінці крайній термін.

5. Визначте чому

У вас завжди повинно бути більше однієї причини рухатися до головної мети. Якщо у вас тільки одне джерело мотивації, ви навряд чи досягнете бажаного. Ви просто знайдете інші способи задовольнити свою потребу, замість того щоб докладати додаткові зусилля і рухатися до великої мети.

  • Ви знайдете більш легкі способи заробити, ніж відкриття власного бізнесу.

  • Ви знайдете більш легкі способи допомогти іншим, ніж заснування благодійного фонду.

  • Ви знайдете більш легкі способи розкрити свій творчий потенціал, ніж написання цілої книги.

Але коли ваше прагнення постійно підживлюється декількома джерелами мотивації, ви просто не зможете відмовитися від своєї основної мети.

Подумайте, як покращиться ваше життя, коли ви досягнете бажаного. Чому ви навчитеся? Які нові можливості у вас з'являться? Як ваш успіх допоможе вашим близьким? Чого ви позбудетеся, якщо кинете завчасно?

Завдання. Візьміть аркуш паперу та розділіть його на дві частини по вертикалі й ліворуч запишіть 5 причин, які надихають вас йти до мети.

6. Визначте хто

На шляху до мети нам необхідна підтримка друзів і близьких. У вас обов'язково повинні бути люди, які підбадьорять вас у скрутну хвилину, допоможуть порадою, коли ви заплутаєтеся, і відсвяткують з вами ваші перемоги. І чим більше таких людей буде у вашому оточенні, тим краще.

Завдання. Справа запишіть імена 3-5 людей, до яких ви зможете звернутися за підтримкою.

Тепер у вас є план дій для досягнення заповітної мети. Тримайте цю картку на видному місці, наприклад на тумбочці, і перечитуйте свій план вранці і ввечері. Це допоможе не збиватися з наміченого шляху й завжди пам'ятати, що у вас є все необхідне, щоб домогтися бажаного.

https://lifehacker.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад