Що робити, якщо колега краде ваші ідеї

Якщо у вас вкрадуть велосипед, ви звернетеся до поліцейських, і вони допоможуть відновити справедливість. А що ж робити, коли присвоїли вашу ідею? Як вирішити ситуацію?

На жаль, крадіжка інтелектуальної праці – явище часте, і потрібно вміти захистити свої ідеї від тих, хто з легкістю може їх привласнити. Це справа тонка, тому як краще вчинити, якщо колега присвоїв «світлу» думку, яка належить вам.

Чому люди привласнюють собі чужі ідеї?

Так трапляється з декількох причин:

  • коли своїх міркувань на рахунок будь-якої теми у них немає, а їм вони дуже потрібні;

  • якщо хочуть насолити конкретній людині або вислужитися перед керівництвом;

  • у тому випадку, якщо вони знають, що автор креативної думки не буде відстоювати справедливість і не стане з'ясовувати, чому «Карл у Клари вкрав корали»;

  • людина може бути впевненою, що ідея дійсно її. Так буває, коли наш мозок зосереджений на змісті інформації, а не на джерелі, і ми здатні повірити в те, що самі є тим самим джерелом. Це називається криптомнезія.

Що робити, якщо колега присвоїв вашу ідею

Перш ніж викрити обманщика, переконайтеся, що і ваша підсвідомість не зіграла з вами злий жарт, ідея належала вам і її дійсно вкрали. Згадайте, коли і за яких обставин відбулася ваша розмова з колегою, що саме ви говорили, що відповідали вам. Якщо ви впевнені у своїй правоті на всі 100%, тоді дійте.

1. Поговоріть з колегою

Не варто замовчувати інцидент. Якщо вашу ідею привласнили одного разу, то, цілком можливо, що подібне може повторитися в майбутньому. Тому поговоріть з колегою і розставте всі крапки над «і». Поясніть, що те, що сталося вам неприємно, адже ідея належить вам. Разом розберіться, чому людина так вчинила, спокійно, без тиску, криків і погроз. Попросіть якось виправити ситуацію, наприклад, чесно зізнатися керівництву в плагіаті та згадати про ваш внесок у роботу.

2. Поговоріть з керівником

Про проблему можна розповісти керівнику, але зробити це максимально дипломатично. Ваше завдання не добитися визнання своєї геніальності та не відібрати лаври у нечесного співробітника, а прокоментувати ситуацію, яка склалася.

Покажіть ви лояльний співробітник, а не провокатор, і просто хочете захистити своє. Оперуйте фактами, згадайте, що раніше обговорювали завдання з товаришем по службі і спочатку ту саму ідею висловили саме ви.

3. Не розпускайте плітки

Не варто виносити сміття з хати, скаржитися і розповідати колегам, що хтось «редиска така» видав вашу ідею за свою. Плітки, які ви поширюєте, можуть лише зашкодити репутації. А ви зріла особистість, фахівець високого класу, розпускати чутки вам не личить.

4. Не діліться своїми міркуваннями

У майбутньому вас обов'язково відвідає муза та обдарує десятками хороших ідей, але постарайтеся тримати їх при собі. Не залишайте на своєму робочому столі чернетки, документи або інші записи, не діліться своїми міркуваннями з ненадійними колегами, не розповідайте про плани. Але не закривайтеся в кабінеті – це не причина ставати відлюдником і віддалятися від колег.

5. Робіть висновки

Те, що сталося, неприємно, це зрозуміло. Невдача незмінна супутниця кар'єри. Але не впадайте у відчай, а використовуйте її, щоб проаналізувати, що ви зробили не так. Надалі, коли саме ваші ідеї лягають в основу великого проекту, озвучуйте свої думки чітко та впевнено, домовляйтеся хто їх автор. Якщо вам важливо бути в списку творців і хочеться отримати премію за старання, то говоріть про це заздалегідь.

https://www.work.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад