Почуття перемоги: як бути, якщо у вас немає досягнень

Що таке успіх, і як його досягти? Незважаючи на те, що написано та сказано багато, кожен з нас проходить свій шлях до цілей. Не завжди це просто, не всі вибори очевидні. Допомогти знайти себе та отримати максимально корисні поради, як досягти бажаного. Як подолати страхи та перешкоди, відшукати прихований потенціал і набути впевненості в своїх силах. Супутником у цьому стане експерт Ольга Іванова, коуч, HR-експерт, автор проекту «Коучинг призвання».

Ольга допоможе зрозуміти, як діяти, якщо, як вам здається, у вас немає ніяких значимих кар'єрних досягнень: розібратися, чи дійсно це так, і що можна зробити, щоб поліпшити ситуацію.

Ключова проблема

Що для вас досягнення? Найімовірніше, це успішний результат дії: ви працюєте над завданням, доводите розпочате до кінця і робите це добре. Конкретні вимірні результати підтверджують вашу професійну ефективність, здатність успішно вирішувати завдання бізнесу. Саме таких співробітників шукають і цінують компанії. Адже не дарма HR-и в резюме так полюбляють графу «досягнення».

На перший погляд, все просто. Працював там-то, робив те-то, мої досягнення такі-то. А якщо немає досягнень?

Пропоную розібратися, чи дійсно це так.

«Я постійно в тіні»

Ви напевно помічали, що деякі люди так і не роблять нічого особливого, але так вміють піднести свої результати, що тільки дивуєшся. Головне, всі їм вірять, захоплюються. І навпаки: є люди, які дійсно багато знають, вміють і роблять. При цьому вони часто зазнають труднощів з тим, щоб розповісти про свої результати.

Але й це не найгірше. Найгірший варіант коли самі не розуміють, у чому їхній внесок, не цінують його. В результаті на роботі програють «кар'єристам», залишаючись у тіні. На співбесідах не виробляють належного враження, не можуть продати себе. Але ж досягнення є. Проте вони в силу якихось причин їх не бачать.

Чому? Тому що відсутня звичка відзначати маленькі перемоги. Цінуються тільки «п'ятірки», в кінці року, і коли в табелі лише вони. Всі проміжні «радості» залишаються непоміченими. Все добре, і тому немає необхідності звертати на це увагу. «Значно важливіше попрацювати над двійками-трійками», – так ми привчені думати. Суворий голос батьків досі авторитетно звучить для нас: «Не розслабляйся, а то вирішиш, що особливий і перестанеш прагнути до кращого. Рано ще». Ось ми і живемо з відчуттям того, що рано, немає приводу радіти. Ще не завойовано перше місце.

Що робити:

1. Привчіть себе відшукувати найменші результати.

2. Заведіть «Щоденник моїх досягнень» і щодня записуйте не менше трьох пунктів. Тут ви можете вказати те, що добре виходить і в професійній, і в особистій сфері. Додайте опис якостей, які дозволили домогтися цих результатів.

3. Запитайте колег і людей з близького оточення, які, на їхню думку, ваші сильні сторони. Чим ви корисні для них? Отримані відповіді можуть стати несподіваним відкриттям і надихнути.

4. Незважаючи на те, що спочатку буде дуже складно, продовжуйте практику. Нагорода не змусить себе чекати ви навчитеся бачити та цінувати свої маленькі та великі перемоги. А пізніше і говорити про них.

«Мої результати тьмяніють у порівнянні з іншими»

Пам'ятаю, коли в школі ми бігли 100-метрівку, я намагалася вибирати собі в пару спритнішого бігуна. Тільки намагаючись наздогнати його, я показувала кращий результат. І навпаки: коли зі мною на доріжці опинявся слабкий «противник», ставало нудно. І результат був гіршим.

Оточення успішніших людей це чудово. Правда, тут важливо бачити для себе можливість розвитку та зростання, а не заганяти себе в кут: «Куди мені до них».

Ви думаєте, що не можете стати кращим у такій команді? По-перше, це справа часу та правильного застосування ваших зусиль. По-друге, не так важливо, наскільки ви гірші або кращі за інших. Важливіше те, наскільки ви кращі від самого себе вчора, рік тому, десять років тому. Тільки це має цінність. А навколишній світ нехай буде для вас орієнтиром, корисною інформацією, а іноді магнітом.

Що робити:

1. Вчіться у кращих. Спостерігайте і аналізуйте успішні моделі дій.

2. Знайдіть ментора, який би став вашим надійним провідником, поки ви не «виростите».

3. Задавайте запитання. Успішні люди (поправка: мудрі успішні люди) часто із задоволенням діляться своїм досвідом.

4. Вивчайте обрану сферу діяльності, приклади, свої «шишки» і «граблі». Шукайте свій стиль і свої способи для досягнення результатів. Будьте унікальним.

«Таки немає їх»

Якщо ж ви чесно готові визнати, що ваша діяльність не призводить до результатів, задумайтеся, а на своєму ви місці? До своїх цілей ви прагнете або перебуваєте під впливом стереотипів і нав'язаної думки оточуючих? У такому випадку варто подумати над тим, чого ви дійсно хочете та чому досі не там. Питання не з найлегших.

http://blog.rabota.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад