Дружба з колегами – шкода чи користь

Працювати в колективі та триматися від усіх осторонь так само дивно, як сидіти на березі моря і не доторкнутися до води. Спілкуючись з працівниками, кожен день ви дізнаєтеся щось нове, ділитесь своїм досвідом і просто можете обговорити нагальні питання. Звісно, можна працювати й поодинці, не заводити близьких знайомств і цуратися спілкування. Але тоді вам буде складно швидко та продуктивно вирішувати завдання, які виходять за рамки вашої компетенції.

Наскільки близьким повинно бути спілкування між колегами, і чи варто переходити грань між роботою та особистим життям?

Дружба – роботі не перешкода

Здорова, дружня атмосфера на роботі – це прекрасно. У колективі, де є взаємовиручка та приятельські стосунки, працювати значно приємніше, ніж у нудній конторі. Завівши друзів на роботі, ви отримуєте декілька незаперечних переваг:

  • ви знаєте, що вас завжди підтримають, допоможуть у скрутну хвилину, вислухають ваші проблеми та підкажуть, як діяти в критичній ситуації;

  • ваші друзі завжди з вами, а значить, робота приносить радість і позитивні емоції;

  • всі корпоративи та професійні свята проходять у приємній атмосфері. У колі однодумців завжди весело та цікаво.

Зворотній бік медалі

І все було б добре, якби не одне але. Як не банально, але від любові (або в нашому випадку від дружби) до ненависті лише один крок. І вчорашні кращі друзі в один момент можуть виявитися справжніми ворогами. В такому випадку неминучі образи, сварки та навіть відкрита війна. А коли в колективі починається розлад, працювати стає нестерпно.

Іншим людям доводиться так чи інакше займати одну з конфліктуючих сторін, когось підтримувати або, навпаки, ігнорувати. Результат таких дій неодмінно позначиться на ефективності всього колективу. А якщо плани перестануть виконуватися, це навряд чи сподобається керівництву.

Ще один момент, який не варто випускати з уваги, – це обговорення особистих тем з колегами. Ви довіряєте їм свої таємниці, які навряд чи хотіли б надати розголосу. Якщо дружба закінчується, секрети можуть стати надбанням громадськості, а ви – ізгоєм у колективі.

І що ж робити?

8 з 24 годин ми проводимо на роботі. І якщо ця робота приносить задоволення, в тому числі від спілкування з колегами, то ми відчуваємо себе трішки щасливішими. Всім приємно перебувати в колі близьких людей, на яких можна покластися. Тому якщо у вас є можливість подружитися з колегами, обов'язково скористайтеся нею.

Головне пам'ятайте, які теми можна обговорювати на роботі. Якщо ви не впевнені, що можете до кінця довіряти людині, дотримуйтесь якоїсь дистанції у спілкуванні з нею. Не будьте для всіх відкритою книгою, щоб потім не стати жертвою власної балакучості.

Жити без довіри та спілкування з людьми складно та нудно. Тому бажаємо обзавестися справжніми та відданими друзями на роботі, але при цьому не втрачати пильності!

https://www.work.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад