Як стати душею колективу і які у цього є наслідки

Дружний колектив - це плюс в роботі будь-якої компанії. Коли вас зі співробітниками об'єднує не тільки кабінет і робочі завдання, а й єдність думок і поглядів - це одна з сильних мотивацій до плідної та ефективної роботи.

 

І в таких компаніях завжди є що скріплюють ланки - люди, які з усіма легко сходяться і підтримують теплі відносини. Як стати цією ланкою і які нюанси варто знати того, хто планує стати душею колективу?

 

1. Будьте природні

Дуже важливо розуміти, що змусити кого-то вас полюбити точно не вдасться. Тому врахуйте, що немає ніяких спеціальних прийомів або практик, які допомогли б вам завоювати популярність серед колег. Головне правило - природність. Якщо ви і без того досить товариська людина і вмієте знаходити спільну мову з різними людьми, ви легко увіллєтеся в колектив і станете його невід'ємною частиною.

 

2. Забудьте про нав'язливості

Не шукайте дружби там, де вона не народилася спонтанно. Не потрібно пропонувати своє спілкування всім і кожному, заповнювати собою весь простір і час. Так ви ризикуєте перестаратися і отримати славу занудного і нецікавого людини, який всім заважає працювати. Якщо ви бачите, що з вами неохоче йдуть на контакт, тримайте дистанцію.

 

3. Не бійтеся проявляти турботу

Відразу розмежуємо поняття турботи і нав'язливості. Одна справа, коли ви нескінченно втручаєтеся в чужі справи, задаєте нетактовні питання, присвячуєте всіх в своє особисте життя. І зовсім інше, коли ви проявляєте елементарну людяність в стосунках з колегами. Наприклад, у сусіда по кабінету день народження. Чому б не подарувати йому невеликий презент - шоколадку або пачку печива в знак дружби і поваги. Те ж стосується професійних свят. Людям приємно відчувати увагу, якщо воно доречно і не зачіпає їх почуттів.

 

4. Проявляйте ініціативу

Завжди вітайтеся з колегами, бажайте їм гарного дня. Зустрівшись на кухні за кавою, дізнайтеся у них останні новини, поділіться гарним настроєм. Ви навіть можете ввести традицію - проводити ранкову зарядку для тих, хто готовий розім'ятися з ранку під веселу музику. 5 хвилин вправ, і ви подаруєте всім масу позитиву на весь день.

 

Також можна організувати у вільний від роботи час посиденьки з співробітниками. Запросіть колег в кіно або пограти в настільні ігри. Так ви зможете краще пізнати тих, з ким працюєте і заодно проявити себе.

 

Про наслідки

Майте на увазі, що ставши душею колективу, ви ризикуєте в принципі покинути його межі. Чому? Якщо ви займаєте надто багато часу в житті колег, часто відволікаєтеся самі і відволікає інших від роботи за веселими жартами і розмовами, рано чи пізно продуктивність почне падати. А кому потрібні співробітники, які вносять в робочий процес зайве веселощі і розосереджуються робочу обстановку?

 

Тому використовуйте для спілкування перерви і час після роботи. Не забирайте у своїх колег можливість спокійно і послідовно справлятися зі своїми завданнями, якщо ви дорожите власним робочим місцем.

https://www.work.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад