Ви досягли піку у вашій роботі: піти чи залишитися

Що таке успіх, і як його досягти? Незважаючи на те, що написано і сказано багато, кожен з нас проходить свій шлях до цілей. Не завжди це просто, не всі вибори очевидні. Ми хочемо допомогти вам знайти себе (в професії або в новій справі) і дати максимально корисні поради, як досягти бажаного. Також разом ми зможемо подолати страхи і перешкоди, відшукати прихований в вас потенціал і набути впевненості в своїх силах.

 

Сьогоднішня тема присвячена подоланню професійного піку, який не дає розглянути подальші перспективи в компанії або всієї сфері.

 

ключова проблема

 

Знаєте, яку причину звільнення з попереднього місця роботи вказують кандидати найчастіше під час співбесід? "Я переріс свою посаду", "Мені більше нецікаво те, що я роблю", "Є відчуття, що тупцюю на місці", "Я досяг стелі", - кажуть вони.

 

Напевно, багатьом знайоме гнітюче відчуття, коли ти уперся головою в професійний стелю. Тісно, нудно, сумно, душно. Так і хочеться вирватися на волю. Туди, де є, куди рости. Але так чи все очевидно? Чи справді догляд в іншу компанію вирішує всі питання? Давайте поміркуємо.

 

Перший наш імпульс, коли ми досягли межі свого розвитку - піти до іншої компанії, змінити сферу, зробити будь-які дії, які створять видимість змін і обіцяють нові перспективи. Найочевидніше рішення. Але не найвдаліший по ряду причин.

 

1. Немає гарантій, що на новому місці ви незабаром не відчуєте те ж саме.

 

2. Своя компанія вже знайома зсередини. Це дає розуміння, чого можна очікувати і як діяти. Нова компанія до певного моменту є "чорним ящиком": начебто, все добре, але як тільки потрапляєш в неї, можуть виявитися раніше приховані від вашої уваги дефекти. А раптом - несумісні з кар'єрою?

 

3. Немає впевненості, що в нову компанію ви не перейдете зі своїми старими проблемами і "хворими місцями".

 

Check-лист для прийняття рішення

 

Тому перш, ніж писати заяву про звільнення або приймати рішення про зміну професії, пройдіться по умовному check-листу:

 

1. Поспілкуйтеся зі своїм керівником або з HR-менеджером про те, що вас не влаштовує в поточній ситуації і що б ви хотіли змінити

 

Знайте, роботодавцю частіше вигідніше, щоб ви залишалися в компанії. Адже в вашу експертизу, навчання зроблені вкладення, немає сенсу збільшувати витрати на пошук нового людини і його подальшу адаптацію і т.д.

 

Тому при правильній постановці питання з вашого боку і грамотній політиці компанії - з іншого боку, є безліч варіантів вирішити питання в форматі "Виграв / Виграв". Скажімо, керівник і HR-директор знають, що ось-ось буде створено новий підрозділ або напрямок (про що ви не могли здогадуватися) і, з огляду на ваші побажання, розглянуть вашу кандидатуру для роботи в ньому.

 

Або можна домовитися про якийсь компромісний варіант. Наприклад, коли компанія бере тайм-аут на те, щоб знайти для вас цікаві опції, а ви - приймаєте на себе зобов'язання актуалізувати свій досвід для нових професійних горизонтів (пройдете додаткове навчання, підготуєте стратегію розвитку продукту / напрямки, доведете до логічного завершення поточні проекти або завдання і т.д.).

 

2. Поставте собі за мету передати знання / досвід / експертизу - тим, кому вони будуть потрібні.

 

Цим ви вб'єте двох зайців: принесете користь і своїм колегам, і собі. Яким чином це може бути корисно іншим - зрозуміло: вони зможуть скористатися вашими цінними напрацюваннями і відкриттями за довгий період вашої практики.

 

У чому полягає допомога собі? Тут можна згадати анекдот, в якому професор говорить студентам: "Так я сам вже зрозумів, поки вам пояснював!" Він найкраще відображає суть цього підходу. Поки ви будете готувати матеріал для інших, є дуже висока ймовірність того, що ви натрапите на пласти інформації, про які просто не здогадувалися (ви просто не знали, чого не знаєте). І хто знає, до чого призведуть ваші пошуки і знахідки.

 

Формат передачі знань може бути різноманітним: виконання функцій ментора в команді для новачків, проведення внутрішніх майстер-класів, підготовка доповіді на конференцію і т.д.

3. Вийдіть за рамки власних обмежень

 

Часто побачити перспективи заважають наші власні установки. Вони можуть звучати по-різному, іноді мімікрувати, прикидатися "друзями", але насправді - працювати проти вас. Їх можна дізнатися по внутрішнім голосам: "Тобі тут нічого не світить", "Ти нікого не здивуєш", "Який сенс ще щось пробувати? Все одно ніхто не оцінить".

 

Така ситуація може бути в дійсності. Але перш ніж повірити цим думкам, спробуйте піддати їх сумніву. Раптом це всього лише ваші обмеження, "шори"? Способів вийти за межі власних рамок досить багато. Один з найефективніших - поміняти установку на "підтримує". Наприклад, замість перерахованих вище фраз - скажіть собі: "Я впевнений, що і на поточній позиції я можу знайти мотивуючі для мене завдання". І приступити до їх пошуку і, головне (!), Реалізації цих самих "включають" інтерес завдань.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад