Тверезий погляд на відносини «роботодавець- підлеглий»

Недавнє опитування Work.ua показало, що далеко не всі українці знають свої права та обов'язки на робочому місці. При цьому багато співробітників комерційних і бюджетних організацій впевнені в тому, що їм неодмінно щось винні. Повинні оплачувану відпустку, комфортні умови праці, лікарняні тощо.

У той час як самі працівники повинні своєму начальству лише вчасно приходити на роботу та йти додому ні хвилиною пізніше, ніж закінчується робочий день. Такі відносини між роботодавцем і персоналом навряд чи приведуть до продуктивної роботи, результати якої влаштовували б обидві сторони.

Work.ua вирішив розібратися, як вибудувати по-справжньому партнерські відносини зі своїм керівництвом, щоб вони спиралися не на статтях з Кодексу законів про працю України (КЗпП) або інших законодавчих актах, а на взаємній довірі та вірі в загальний успіх.

Поважайте інтереси компанії

Що б ви не робили, намагаючись заявити про себе, всі ваші старання зійдуть на «ні», якщо керівництво не бачить у вас бажання працювати на загальний результат. Не вимагайте до себе особливого ставлення, якщо ви самі працюєте тільки в півсили, керуючись виключно особистими інтересами. Не сподівайтеся, що виконуючи завдання «сяк-так», аби вписатися в термін або відпрацювати «від дзвінка до дзвінка», ви надовго затримаєтеся в компанії.

Жоден поважаючий себе й свій бізнес керівник не захоче мати справу з безініціативним, ледачим і безвідповідальним підлеглим. І якщо результат вашої роботи залишає бажати кращого, з вами обов'язково розпрощаються, будь ви хоч тисячу разів праві за КЗпП. Не забувайте, що закон це не тільки ваші права, але ще й обов'язки.

Поважайте себе і свою працю

Якщо ж ви викладаєтеся на повну, впроваджуєте нові ефективні рішення, працюєте буквально на «знос», але при цьому не отримуєте жодного відгуку, потрібно щось змінювати. Найпростіший і радикальний метод шукати нову роботу. Ви можете спробувати домовитися з начальством, закликати до дотримання того ж КЗпП, погрожувати або благати, але, найімовірніше, ви нічого цим не зміните.

У компаніях, де керівництво ставиться до персоналу без поваги, де не цінують по-справжньому кваліфікованих працівників і не дотримуються елементарного професійного етикету, не чекайте ніяких позитивних змін. Тому візьміть на себе відповідальність самостійно змінити ситуацію. Якщо ви дійсно хороший фахівець, нова гідна робота не змусить чекати.

Забудьте про борг

Ще раз вам ніхто нічого не винен, принаймні, в односторонньому порядку. Згідно із законом вам належить 24 дні оплачуваної відпустки? Відмінно! Але потрібно також враховувати, на кого ви залишите свої справи. Чи є людина, готова вас замінити? Добре, якщо в штаті працюють відразу кілька фахівців на суміжних посадах. А якщо немає? Ви все одно готові залишити всі справи, відключити телефон і виїхати «світ за очі», подалі від офісних проблем? Навряд чи ваше начальство буде від цього в захваті.

Ніхто не говорить, що ви повинні присвятити все своє життя цілям компанії. Але все ж від вас чекають певної рішучості. Запропонуйте альтернативний варіант працювати віддалено хоча б частину відпустки, завжди бути на зв'язку, оперативно реагувати на прохання колег або керівництва, коли без вас не обійтися. Це той мінімум, який ви могли б запропонувати в обмін на таку тривалу відсутність на роботі.

Будьте на одній хвилі з керівництвом

Вам напевно не буде загрожувати звільнення, якщо ви проявляєте ініціативу, чи не боїтеся брати на себе відповідальність під час виконання складних завдань, беріться за нові проекти, поважайте колег і розумійте місію компанії у цілому. Коли ви віддаєте свої сили, енергію та ентузіазм загальної справи, нагорода не змусить себе чекати. За цінних співробітників керівництво завжди готове боротися, пропонуючи не тільки соцпакет із безкоштовним печевом, а й цілком відчутні матеріальні компенсації і премії за їхню працю.

Якщо ви розумієте цілі компанії і сприяєте їхнім досягненням, вам не знадобляться ніякі закони, щоб «вибити» відпустку, відлежатися вдома з температурою або відлучитися з роботи для вирішення особистих питань.

Полюбіть те, чим ви займаєтеся

Краща робота це хобі, за яке вам платять. Коли ви зайняті в тій сфері, без якої не уявляєте своє життя, всі ці бюрократичні питання перестають мати якесь значення.

Лише так ви досягнете успіху. Будьте справжнім професіоналом. Якщо вам не подобається ваша сьогоднішня посада або те, чим ви займаєтеся останні 10 років, робіть зміни. Робота не повинна бути рабством, а повинна бути в радість. Тільки так ви зрозумієте, що відносини між начальством і підлеглими можуть регулюватися не тільки прийнятими в минулому столітті законами, а й спільною ідеєю, схожістю поглядів і вірою в успішність підприємства.

Пам'ятайте, що ваш головний захисник і соратник це здоровий глузд і вміння правильно оцінити обстановку та власні сили.

https://www.work.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад