Як зняти стрес після робочого дня

Яка перша природна реакція людини на будь-яку травму? Наприклад, потрапляючи в стресові ситуації або б'ючись, ми інтуїтивно розминаємо руки, плечі, шию, ступні. Розтираючи тканини, ми впливаємо на рецептори поверхні шкіри і знеболюючі травмований або просто напружена ділянка тіла.

Природне інстинктивне рух згодом переросло в різні оздоровчі методики і масажні техніки. Наш експерт - Наталія Бобер, масажист, сертифікований інструктор по юмейхо-терапії, японської методикою корекції хребта, розповідає про головний принцип розслаблення. За її словами, коли ми усуваємо м'язову напругу, у нас настає емоційне і фізичне розслаблення. Кожен з нас може розслабити м'язи самостійно, і, отже, зняти напругу, фізичну втому після робочого дня і освіжити голову, застосовуючи комплекс простих процедур, рекомендованих нашим експертом.
користь самомасажу

Самомасаж має величезну користь:

• знімає головний біль;

• покращує кровообіг головного мозку;

• підвищує фізичну активність;

• прискорює розумовий процес;

• покращує пам'ять, реакцію;

• підвищує креативність;

• усуває млявість, сонливість, сидром хронічної втоми, депресивні стани;

• підвищує імунітет;

• покращує стан внутрішніх органів.

Розслаблення настає відразу після масажу. Але ця процедура має і накопичувальний ефект.
особливості техніки

Розслабляючий масаж - це глибокі, повільні продавлювання, які приносять заспокоєння і розслаблення.

1. Масаж можна виконувати будь-яким зручним вам способом - натисканням рук або допомогою будь-якого предмета. Натискання, розтирання, скручування, масування одним пальцем або всією долонею повинні бути повільними і обережними, плавними і глибокими.

2. Послідовність вправ неважлива.

3. Проводьте самомасаж сидячи або лежачи. Масування в положенні стоячи не дасть потрібного ефекту, так як м'язи залишаться напруженими.

4. Приготуйте для масажу крем або рослинне масло. Використовуйте засоби тільки з натуральних інгредієнтів, так як вони дають додатковий оздоровчий ефект і не закупорюють пори шкіри.

5. На весь масаж можна приділити 15 хвилин, рівномірно розподіливши час між усіма вправами, затримуючись лише там, де масаж приносить найбільш комфортні відчуття або відчувається напруга. Завжди орієнтуйтеся на внутрішні відчуття розслабленості м'язів під пальцями. Якщо ви нікуди не поспішаєте, то можна масажувати стільки часу, скільки це приносить вам задоволення і розслаблення.


Як розслабитися після робочого дня
1. Водні процедури

З них можна почати. Вода, особливо з сіллю, - метод енергетичної чистки від негативу, оскільки вона змиває тяжкість всіх контактів за день. Також прийняття гарячої ванни або душу максимально розслаблює. При цьому краще відмовитися від прийому гарячих водних процедур при варикозному розширенні вен і під час критичних днів. Подальший масаж також можна проводити прямо у ванній за допомогою мочалок і щіток. Але водні процедури можна і пропустити.
2. Стопи і кисті

Помасажуйте кожен палець на руках і ногах. Розітріть або продавите кожну клітинку всієї кисті, долоні, зап'ястя, потім ступні і щиколотки. Пройшовшись по всій поверхні шкіри, ви надасте благотворний вплив на всі важливі точки організму, навіть не знаючи їх розташування. Якщо ви не можете заснути, масажуйте точку посередині зап'ястя на одній і на другій руці.


На стопи і кисті припадає величезне навантаження. У них - максимальна кількість нервових закінчень, які стимулюють і включають багато процесів в організмі. Тут безліч точок, які працюють на лікування конкретних органів. Тому масаж кистей і стоп добре розслабляє і покращує роботи внутрішніх систем.


3. Область крижів


Не поспішаючи, повільно масажуйте м'язи цієї області. Вплив на неї дуже добре знімає напругу, допомагає запобігти застійні процеси, що з'являються під час довгого сидіння в офісі. У цьому місці знаходиться так званий "кінський хвіст" - місце з'єднання багатьох кісточок і м'язів. Від розслабленості нервів "хвоста" залежить здоров'я і працездатність нижньої половини тіла. Знімаючи напругу з крижів, ви занурюєтеся в стан комфорту і покращуєте іннервацію ніг.
4. "Точка довголіття"

Вона знаходиться на зовнішній поверхні гомілки, на початку м'язи, там, де відчуваєте розбіжність кісток - на ширині 4-х пальців руки нижче колінного суглоба. Натисніть на цю точку, помасажуйте обертальними рухами і, не відпускаючи точку, глибоким повільним натисканням простягніть рух вниз по зовнішній поверхні гомілки до щиколотки. Повторіть це рух кілька разів на кожній нозі.


Це один з принципів соединительнотканного масажу, який моментально призводить до розслаблення. Масаж цієї точки поліпшує роботу сечостатевої та травної систем.
5. Руки

Точка, від якої потрібно починати масаж, знаходиться на відстані трьох пальців нижче ліктя на зовнішній поверхні руки. Натисніть цю точку, розімніть і повільно продовжите рух вниз до зап'ястя по зовнішній частині руки. Можна натискати круговими рухами. Повторіть кілька разів на кожній руці. Рухи моментально знімають спазми рук, покращують кровообіг.
6. Стегна

Натисніть на точку, яка знаходиться приблизно на 10 см нижче тазостегнового суглоба на зовнішній частині стегна. Розімніть місце обертовими рухами, потім, не послаблюючи тиск і не відпускаючи пальці, проведіть рукою вниз по нозі через точку довголіття на гомілки і до самої щиколотки. Кілька разів повторіть на іншій нозі. Ця процедура допомагає добре розслабити ноги, поліпшити кровообіг, наповнити киснем застояні ділянки.
7. Внутрішня частина гомілки


Натисніть точку приблизно на 10-15 см вище щиколотки на внутрішній частині гомілки, там, де відчувається сходження литкового м'яза. Відчуття може бути досить болючим. Повторити на іншій нозі. Ця процедура знімає затиски м'язів ніг, розслаблює їх і одночасно опрацьовує внутрішні органи.
8. Живіт

Ця вправа виконується в положенні сидячи при абсолютно розслабленому пресі до тих пір, поки не з'явиться відчуття невеликого болю і напруження. Погладжуйте живіт за годинниковою стрілкою, або робіть хвилеподібні рухи долонею по животу, або опрацьовуйте точки по всій поверхні шкіри на животі, злегка натискаючи протягом декількох секунд і відпускаючи.

На внутрішні органи в черевній порожнині припадає максимальна кількість емоційної напруги, вони спазмируются від нервів. Найбільше "дістається" області сонячного сплетіння. Тому масаж сонячного сплетення допомагає позбутися головного болю, а масування живота усуває спазми м'язів, допомагає внутрішнім органам зайняти своє фізіологічно правильне положення, а також прибрати емоційну напругу. Робота з низом живота або хрестцем також зменшує біль під час критичних днів.
9. Шия


Можна виконувати вправу, сидячи або лежачи. В останньому випадку розминати шию і плечі потрібно, тільки лежачи на спині. В іншому випадку напружуються всі м'язи шиї і плечового пояса, і ви не отримуєте належного ефекту. Покладіть руки на плечі, притискаючи пальцями м'язи трапеції. Не відпускаючи рук, піднімайте і опускайте плечі протягом хвилини. Потім, не змінюючи положення рук, нахиляйте акуратно і повільно голову вперед, назад і на бік, потягнувшись вухом до плеча. Так знімаються спазми комірцевої зони, відновлюється кровообіг.
10. Голова


Натисніть точки на бічних м'язах шиї трохи нижче вуха, добре помасажуйте цю область. Після затисніть точки пальцями і виконуйте повороти голови вліво, вправо, вниз, вгору. Спазми цих м'язів призводять до головного болю.


Знайдіть точку з'єднання черепа і шиї, натисніть і помасажуйте протягом декількох секунд. Потім зробіть декілька нахилів головою вперед, назад, а потім кілька поворотів вліво і вправо.

Промассируйте всю волосяну частину голови, бажано зрушуючи шкіру. Так усуваються головні болі.
11. Віски

Масування скронь круговими рухами - ефективний спосіб позбутися від головного болю і зняти напругу. Ще більший ефект дає масаж скроневої м'язи. Уявіть, ніби взяли в руку велике яблуко. Зафіксуйте положення пальців і поставте їх над вухом, починаючи від скроні. Робіть кругові рухи або натискання.

12. М'язи чола


Злегка розставивши пальці, поставте їх над бровами, натискайте на точки, роблячи кругові рухи. Поступово, помітними по впливу, але акуратними рухами, щоб не занадто натягувати шкіру на обличчі, пройдіться пальцями по всій висоті чола аж до лінії росту волосся. Навіть масування протягом однієї хвилини розслабляє м'язи обличчя і знімає спазми.

Як не нашкодити собі

Нашкодити собі таким масажем складно, але краще все-таки знати загальні протипоказання до масажу. Не робіть масаж, якщо у вас:

- Запалення шкіри, наприклад, гнійники, порізи, опіки;
- Серйозні форми варикозу;
- Онкологія;
- Гарячковий стан;
- Гострі респіраторні захворювання.

Масаж - це в деякій мірі подразник, розганяє лімфу та кров по організму. Перераховані захворювання можуть посилитися після масажу, тому завжди орієнтуйтеся виключно на особливості і стан вашого організму.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад