Точка старту: в яких сферах найпростіше починати кар'єру молодим фахівцям

Наближається початок навчального року: багато студентів звикли поєднувати навчання і роботу, а недавні випускники вишів шукають свою першу компанію, де почнуть будувати кар'єру. З огляду на те, що не всі охочі заробляти мають початковий досвід і практичні навики, аналітики сайту rabota.ua проаналізували вакансії для фахівців без досвіду, щоб визначити, у яких роботодавців юні таланти будуть користуватися максимальною популярністю.

Продажі. Цілком очевидним є перше місце вакансій для фахівців із продажу одна з найбільш універсальних професій, яка потрібна в будь-якій компанії. Плинність кадрів, яка притаманна цій професії, багато роботодавців намагаються компенсувати, приймаючи на роботу і навчаючи фахівців без досвіду, щоб і для себе лояльних керівників виростити, і цінних співробітників на ринок не відпускати.

Виробництво. Друге місце виробничих компаній теж легко пояснити розвиток великих і невеликих виробничих підприємств виявив проблему непопулярності інженерної професії і, як наслідок, невеликої кількості професіоналів і навіть студентів цього профілю. З огляду на те, що ще 10 років тому виробництво було в досить жалюгідному становищі, неважко зрозуміти, чому батьки воліли навчати дітей на екологів, психологів, філософів і юристів, а не інженерів, технологів і конструкторів. Зараз, коли галузь стабілізувалася і навіть демонструє стійке позитивне зростання, її стримує лише відсутність професіоналів. Навіть випускники технічних вишів охочіше йдуть працювати, скажімо, програмістами-тестувальниками, ніж інженерами-конструкторами.

Адмінперсонал. Третє місце адміністративного персоналу теж не дивує вакансії кур'єра обирають або молоді люди, які бажають підзаробити, або літні – які зневірилися знайти роботу. А секретар посада, з якої починали свою кар'єру безліч гідних фахівців.

 

Назва рубрики

Кількість вакансій

1

Продажі (клієнт-менеджмент)

3187

2

Виробництво/Інженери/Технологи

1038

3

Адміністративний персонал/Водії/Кур’єри

751

4

Торгівля

725

5

Маркетинг/Реклама/PR

653

6

ІТ/Інтернет

472

7

Робочі спеціальності/Персонал для дому

469

8

Автобізнес

376

9

Телекомунікації/Зв’язок

360

10

Медіа/Видавнича справа

220

Торгівля. Щодо торгівлі, то це, як і продажі, – універсальна професія, а також це роботодавці, які готові підлаштовуватися під студентські графіки і терпіти плинність. Можливість знайти роботу в магазині біля місця навчання або проживання, можливість досить швидкої кар'єри, якщо з'явиться бажання продовжити кар'єру в ритейлі.

Маркетинг і реклама. Ця сфера приваблює молодих фахівців навчатися не лише на інтернет-маркетологів або контент-менеджерів, але й на мерчендайзерів і менеджерів із продажу рекламних послуг.

Що стосується решти учасників рейтингу, звісно, для студентів прийнятною буде робота фахівця техпідтримки (як на посаді сисадміна, так і оператора телефонної підтримки), підробіток різноробочим на будівництві або в агробізнесі, оператором на АЗС або просто копірайтером. Загалом, студенту чи фахівцю без досвіду, який хоче знайти підробіток або постійну роботу, чекає нелегкий вибір вакансій, а також конкурсний відбір. Незважаючи на те, що роботодавці відкриті для молодих спеціалістів, вони все одно хочуть, щоб кандидат без досвіду проявляв себе як професіонал і відповідав цінностям і культурі компанії.

http://blog.rabota.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад