Складнощі вибору: як навчитися самостійно приймати рішення

Ми часто знаємо, чого хочемо, але не можемо зважитися на це і віддаємо відповідальність в чужі руки. А вибір є завжди, і він складається як мінімум з двох пунктів - «Зробити / не зробити», «Так / Ні», «Хочу / не хочу». Але, вибираючи крайності, ми відкидаємо проміжні прекрасні альтернативи. Давайте розберемося, чому ж нам так складно робити вибір, як навчитися приймати рішення самостійно і «спертися» на цей світ.
Чому ми боїмося робити вибір: головні причини

Діти часто живуть за розпорядком, складеним батьками. Мами / тата / бабусі краще знають, як правильно і старанно ведуть в обхід граблів. Тому нерідко діти виростають без необхідного багажу власного життєвого досвіду. В результаті дорослі «діти» не відрізняють особисті бажання і бажання родичів або навіть соціальні очікування.

Ще одна причина - соціальні очікування. Ми часто чуємо «це неправильно / так не прийнято / що люди скажуть / є таке слово« треба »» та ін. В таких умовах особисті бажання і прагнення - не береться до уваги. І коли-небудь людина звикає заганяти вглиб свої бажання заради боргу, перестаючи робити власний вибір і приймати власні рішення.

При цьому прийняття рішення може і повинно бути в радість. Цьому можна навчитися.
Без плану Б

Якщо вам складно зважитися на велику авантюру, зважитеся на маленьку. Наприклад, не піддавайтеся на вмовляння друзів, якщо вирішили провести вечір вдома з книгою. Або, наприклад, купили річ? Викиньте чек на виході з магазину, щоб не повертати її. З'їжте то блюдо, яке першим прийшло в голову або попалося на очі в меню. Приймайте маленькі рішення і не з'ясовуйте, що з цього приводу думають інші. Ви вирішили - ви зробили. Помилилися? З гордістю прийміть цей факт.
самоаналіз

Відмовтеся від волання до інших «а що ти думаєш з приводу цього сукні / хлопця / роботи?", Не стомлюйте їх опитуваннями «а чи був я правий? чи достатньо я компетентний для цього? ».

Тільки ви знаєте, чого хочете насправді, і що щиро вас радує. Хоча часто ці бажання доводиться «викопувати» з-під куп чужої думки. Вчіться відчувати себе, чути слабкий поклик своїх бажань. Тому всі питання переадресовуйте собі і мужньо приймайте рішення.

Навчіться розуміти особисті емоції - навчитеся ставити правильні (свої!) Цілі, і, що важливо, досягати їх. Задайте собі питання - «Це те, що я виберу, проживаючи останній день свого життя? Цей вибір зробить щасливим мене або батьків / подругу / друга? ».

Зрозуміти власні емоції, бажання тіла і душі допомагає практика відмови від певного почуття - зору, слуху, голосу. На вибір - зав'яжіть очі, закрийте вуха або не розкриває рота протягом пари годин або дня. Ви відразу відчуєте, наскільки тісний ваша зв'язок з собою ж, які бажання є істинними.
Правильно формулюйте свої бажання

Забудьте формулювання «Хочу, але ... неможливо / далеко / дорого». Чому дорого? Тому що, наприклад, ви мало заробляєте, багато витрачаєте або навмання прикинули бюджет поїздки. Чому неможливо? Тому що ви, наприклад, не знайдете час на вивчення мови, пошук альтернатив і нікому не кажіть про свої бажання. Не боріться з собою. Усвідомте факт, що ви боретеся зі здоровим глуздом оточуючих людей, які вирішили за вас, що що-небудь складно і неможливо.

Вирішіть, чого хочете, і хоча б спробуйте подолати нав'язані «але». Спочатку це складно - немає практики самоаналізу з розкладанням дій і причин на дрібні «шматочки», зате є звичка вибирати найпростіший шлях відмовок. Але при бажанні ви зможете знайти своє і зробити крок назустріч власним бажанням.
Попрацюйте над самооцінкою

Невпевнені в собі люди твердо переконані, що вони недостойні більшого. І в цьому вони праві, але рівно до того моменту, як не почнуть «прокачувати» самооцінку. Займіться тілесними практиками (йога, контактна імпровізація, танці, акторська майстерність) - побачите, що світ став простіше і люди зрозуміліше. Займіться спортом - побачите, як фізична краса перетворює вашу силу духу. Змініть гардероб і звички - побачите, як різноманітний світ, скільки вражень вам відкрилося.

http://hrsovet.rabota.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад