Як комфортно вийти з відпустки

Літо закінчується, а відпускний період в розпалі - офіси напівпорожні, але в стрічці Фейсбук колеги - засмаглі, веселі, відпочиваючі. Пройде всього кілька днів - і вони з'являться в офісі, щоб буквально на наступний день з вимерлим поглядом копатися в накопичених стосах документів. Так зазвичай виглядають жертви «поствідпускного синдрому».

Дійсно, багато офісних співробітники відчувають труднощі з виходом з відпустки. Як правило, їм складно в перші післявідпускні дні включитися в роботу, переключитися з неспішного відпускного режиму в метушливий офісний. Крім психологічного дискомфорту, такого як розгубленість від великої кількості роботи, аж до зневіри і навіть депресії, у таких людей можуть з'являтися фізичні прояви - безсоння, головні болі, втому, занепад сил і багато іншого.

З одного боку, це зрозуміле явище, оскільки ми з яскравого відпускного періоду повинні швидко перебудуватися в пастельні офісні тони і діловий ритм. Але не всім вдається це робити швидко і безболісно. Як правило, у співробітника йде в середньому 5-7 робочих днів на повернення в робочий ритм і адаптацію до ділового спілкування.

Невже тепер зовсім не ходити у відпустку? Як комфортно вийти з відпустки, щоб відпочинок був на користь, а не на шкоду?

Ми пропонуємо вам кілька рекомендацій щодо зменшення «поствідпускного синдрому»:

    
Найкращий варіант - це заздалегідь повернутися з відпустки. Звичайно, хочеться використовувати відпустку «на повну», але не всі можуть повноцінно працювати в офісі, приїхавши в нього з аеропорту. Тому для організму комфортніше повернутися і з відпустки за кілька днів до виходу на роботу. Як правило, такий домашній «передих» дає можливість навести порядок вдома в післявідпускним справах, а підготуватися до робочого ритму без поспіху і надриву. Якщо ж ви «влітає» в роботу відразу після відпустки, завжди є шанс впасти в паніку, дивлячись на кількість робочих справ, які чекають вас в офісі, і домашніх клопотів, зачекався вас вдома.
    
Невелика календарна хитрість - на роботу з відпустки краще виходити в середині тижня. І психологічно, і за кількістю термінових і раптових завдань понеділок як ніколи важкий для тих, хто виходить з відпустки. Якщо ж на роботу є шанс вийти ближче до кінці тижня - є можливість зробити вхід в роботу більш комфортним і зробити паузу на вихідних, не доводячи себе до істерики офісної «запарки».

3.Третья рекомендація трохи пов'язана з попередньою - в роботу краще занурюватися, як в холодну воду, поступово. Звичайно, не потрібно зволікати рішення термінових і важливих справ, але психологічно легше до них буде приступити після успішного вирішення невеликих або простих завдань. Тому рівномірний розподіл робочого навантаження - від більш легких до більш складних справах - знизить дискомфорт від «післявідпускного синдрому». А якщо ви ще й похваліть себе за оперативно і якісно вирішені виробничі питання, завдання складніше вирішувати буде не так страшно.

    
Якщо ж в робочий ритм ви більш-менш втягнулися, але вечорами виявляєте у себе нудьгу, тоді потрібно згадати або винайти свій спосіб боротьби з нею. Можливо, вам не вистачає неформального спілкування з друзями або близькими - в кафе, на природі або просто вдома на дивані. Можливо, треба себе побалувати приємною дрібницею - від походу в кіно або покупки цікавої книги до букета квітів або цукерок. Знаю варіанти, коли нудьгу виганяють в спортзалі, на тенісному корті, на танцпол або пілоні. Комусь доводиться пити вітаміни або заспокійливі трави ... Варіантів власного порятунку предостатньо, було б настрій і бажання це робити.
    
Деякі джерела радять - якщо «відпускний синдром» буквально «тисне», не потрібно йому чинити опір - краще піти у відпустку або на лікарняний. Ми дотримуємося протилежної точки зору, оскільки вважаємо, що це затягне адаптацію і посилить відпускний синдром.

Слід визнати, що в деяких випадках наявність поствідпускного синдрому - це один з маркерів того, що робота перестала приносити колишнє задоволення, стала набридлого і рутинної. Давайте зізнаємося самі собі - якщо робота цікава і приносить задоволення, тоді з відпустки ви виходите з легким серцем і передчуттям нових професійних горизонтів. І з «відпускний синдромом» ці почуття не мають нічого спільного.

http://hrsovet.rabota.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад