Кращий час для пошуку роботи – це коли?

Чи то спочатку звільнитися, а потім шукати роботу? Чи навпаки шукати, не втрачаючи того, що є? Чи шукати роботу відразу після звільнення, «по гарячим слідам»? Чи то краще спочатку відпочити, відновити сили, щоб був блиск в очах, який так люблять роботодавці? Коли ж найкраще шукати роботу?
Ви зараз працюєте
Плюси. Ви супер. Ви на коні. У резюме ви можете з гордістю написати список цікавих і важливих завдань, які ви виконуєте зараз, – це значить, що ви в ціні. Тому що ви в курсі трендів, ви активно спілкуєтесь у професійному співтоваристві, у вас безліч рекомендацій. Одним словом ви в формі.
Найголовніше – ви почуваєтеся господарем становища (або господинею). Вам не потрібна робота вже сьогодні – у вас є місце, є зарплата, є перспектива. Ви можете обрати найкращу з усіх пропозицій на ринку праці. Якщо для цього потрібен час – що ж, він у вас є.
Мінуси. Резюме можна розмістити тільки анонімне, де персональні дані сховані, інакше HR-служба зловить за руку і доповість вашому безпосередньому керівництву. Доведеться, шаріючись і запинаючись, пояснювати, чому, працюючи у такому чудовому місці, ви насмілились мріяти про щось краще.
На співбесіду піти проблематично потрібно відпрошуватися з роботи. На роботі можуть затримати саме перед виходом, тобто виникає ризик запізнитися на співбесіду (це неприйнятно!), з цим нічого не можна зробити: не поясниш же шефу чи колегам, що тобі вже час бігти на зустріч із роботодавцем.
Порада. Використовуйте для пошуку роботи відпустку. Нехай це буде два тижні, але ви можете отримати з них максимум користі, якщо як слід попрацюєте. Перевага варіанту в тому, що ви можете ходити на співбесіди з чистою совістю ви це робите в свій особистий час. І час можете обирати зручний для вас і для роботодавця.

Якщо вирішите реалізувати цю схему, рекомендуємо підготувати «грунт»:
Складіть список компаній, де ви хотіли б працювати. Знайдіть контактних осіб, яким ви надішлете резюме (HR-відділ, керівники підрозділів, які вас цікавлять, люди, які могли б вас рекомендувати керівникам). Зберіть невелику базу даних на тему пошуку роботи: нехай у ній будуть всі цілі, в які ви збираєтеся цілитися.
Підготуйте відмінне резюме.
Розмістіть резюме на 2-3 порталах із пошуку роботи. Протягом 1-2 місяців поспостерігайте за реакцією роботодавців: переглядають чи ні? Скільки спроб із вами зв'язатися? Якщо роботодавці поводяться неактивно, ймовірно, резюме потрібно зробити більш ефективним.
Якщо шукаєте роботу в декількох суміжних галузях, підготуйте кілька шаблонів резюме для кожної із них.

Ще до відпустки, присвяченої пошуку роботи, ви можете розіслати резюме за 7-10 днів. Кілька роботодавців обов'язково відгукнуться і до моменту, коли ви будете вільними, ви отримаєте, як мінімум, кілька пропозицій.
Ви звільнилися орієнтовно місяць назад
Плюси. Руки розв'язані тепер можна ходити на співбесіди хоч п'ять разів на день, розміщувати резюме, де завгодно. Можна написати в соцмережах, що ви в пошуку, загалом, можна грати відкрито. Можливості пошуку розширюються. Те, що ви без роботи, ще не проблема ви ж тільки звільнилися, ви все ще «на хвилі».
Вивільняється безліч часу на зустрічі: не лише щодо роботи, а й на навчальні заходи, конференції, де, до речі, теж можна поспілкуватися з роботодавцями.
Фінансові накопичення є, тому найближчим часом про гроші можна не турбуватися, а потім... потім ви дуже швидко знайдете роботу.
Мінуси. Відчувається втома. Страшенно хочеться відпочити. Хочеться, нарешті, взяти реванш за робочі вихідні й урізані відпустки. Тим паче, якщо цей період припадає на літо. Є спокуса організувати собі відпочинок на 1-2 місяці, а потім шукати роботу з новими силами.
У цьому є раціональне зерно. Якщо ви дуже стомлені, варто взяти паузу роботодавці дійсно віддають перевагу претендентам з палаючими очима.
Але не затягуйте період розслаблення. Оптимальний термін для пошуку роботи місяць. Після цього з'являються неприємні симптоми: «Чому це мене не беруть на роботу?!», «І скільки ще часу я буду шукати, цікаво?», «Грошей більше не стає...» тощо.
Бажано встигнути знайти роботу до того, як ви відчуєте себе безробітним.
Ви звільнилися кілька місяців тому
Плюси. Скажімо прямо, з усіх перерахованих варіантів цей найнебажаніший. При цьому допустимий і не драматично-безнадійний. Просто менш бажаний.
Плюси тут знайти важко. Хіба що ви з користю проводите час. Наприклад, засвоюєте нові навички або навіть здобуваєте нову професію, активно спілкуєтеся з колегами, знаходите нові контакти, ведете професійний блог, працюєте на окремі проекти як волонтер або аутсорсер. Плюс у тому, що на все це у вас є час. Якщо дозволяють фінанси, то це може бути хорошим рішенням: присвятити кілька місяців опануванню нової професії, підвищення професійного рівня. Але тут важливо пам'ятати, що слід тримати руку на пульсі, не втратити зв'язку з колегами, з професійним співтовариством.
Мінуси. До мінусів, крім психологічної складової (ви починаєте нервувати, почуваєтеся менш впевнено, починає хвилювати фінансовий бік питання), потрібно додати, що змінюється статус.
Чим довше здобувач залишається без роботи, тим прискіпливіше до нього поставиться роботодавець. Але ця проблема вирішується.
Порада. Якщо ви шукаєте роботу протягом декількох місяців, сфокусуйте увагу на якості резюме. Воно повинно бути переконливим.
Перевірте, чи всі навички ви включили в нього. Можливо, варто додати щось, чого ви навчилися за останні кілька тижнів.
Перевірте, чи є в резюме приклади ваших досягнень.
Якщо ви отримали кілька відмов, спробуйте зв'язатися з роботодавцем ще раз і дізнатися, чому вам сказали «ні». Якщо ви отримаєте дві-три щирих відповіді, у вас буде інформація для роботи над помилками що виправити в резюме, як підкоригувати свою поведінку на співбесіді.
Перевірте, яке враження справляють ваші профілі в соціальних мережах: чи немає там фото з вечірок, де ви зображені в пов'язці на стегнах і з пір'ям на голові. HR-менеджери обов'язково відвідають ваші акаунти, тому подбайте про те, щоб у них склалося позитивне враження.
Головне не опускайте руки. Продовжуйте шукати. Рекомендуємо приділити трохи часу самоаналізу, щоб зрозуміти, чому роботи немає.
І не дозволяйте впасти вашій самооцінці. Пошук може затягнутися через об'єктивні причини: несприятливу екологічну ситуацію на ринку праці, банальне невезіння. Зробіть все, що у ваших силах, щоб знайти роботу, а у ваших силах дуже багато. І робота буде.
Якщо правильно співставити свої можливості з цілями роботодавців і шукати активно робота знайдеться. Перевірено практикою.


http://hrliga.com/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад