Робота для студентів: поради, ідеї, рекомендації

В житті кожного студента настає час, коли він із завзяттям і цікавістю починає "вивчати" товсті журнали із працевлаштування і борознити неосяжні простори глобальної мережі у пошуках роботи.
Ці солодкі звуки пестять вухо того, що навчається у ВНЗ, і занурюють мрійника в світ мрій, де йому вже чується дзвін монет і хрускіт купюр (бажано кольору весняної зелені). Де ж заробити бідному студентові, одержати такий бажаний досвід роботи і виправити своє фінансове становище - ось ті вічні питання, які незмінно цікавлять "мучеників" науки. Особливо активно вони починають докучати студентові з наближенням літніх канікул, терміну оплати за наступний навчальний семестр, або коли виникає природне бажання стати фінансово незалежним від батьків. Отже, що ж може запропонувати ринок праці для "гризунів" граніту науки?

Вакансії для студентів

Класичний перелік вакансій для тих, хто навчається у ВНЗ, дає широке поле діяльності:
кур'єр
круп'є в казино
продавець-консультант
масажист(ка)
секретар-референт
оператор у call-центрах, диспетчер
вантажник
різноробочий
розклеювач, розповсюджувач оголошень
репетитор
офіціант, бармен
інтерв'юер
промоутер.
Це далеко не повний список тих робочих місць, де майбутнього фахівця будь-якого профілю роботодавець зустріне з відкритими обіймами і надасть можливість заробити в середньому 100-300 $/міс. Інформацію про ці вакансії слід шукати на сайтах із працевлаштування, інформаційних дошках, у газетах оголошень у розділі "Робота для студентів".
Але все це не нове і давно відоме. А ми спробуємо виявити небагато фантазії і дослідити terra incognita тих видів діяльності, які надають цікаві можливості для молоді, яка навчається. Часто на них не звертають уваги, а дарма!

Використовуємо мови

Якщо ти speak English fluently або sprecht Deutsch, то зовсім не обов'язково паритися перед комп'ютером з перекладами текстів. Адже куди цікавіше і корисно вживу поспілкуватися з носіями мови.
У шлюбних агентствах, які підшукують для українських наречених заморських женихів, дуже часто проводять вечори зустрічей і знайомств. Тому ваше лінгвістичне сприяння буде тут дуже доречним. До того ж, окрім послуг перекладача, завжди можна запропонувати також послуги екскурсовода для ознайомлення з визначними пам'ятками столиці (за окрему платню, зрозуміло). Тільки, коли домовлятимешся про суму винагороди за свою самовіддану працю, не перестарайся з нулями. Адже, як відомо, іноземці - дуже економний народ. Список шлюбних агентств можеш знайти у всесвітній павутині, використовуючи будь-який пошуковик. Лишається тільки обдзвонити майбутніх роботодавців.

Молоді Чехови, Достоєвські, Толсті...

Приміром, ти з юних років відчував в собі непереборну пристрасть до писання: думки просилися на папір, а руки тяглися до пера. І ти навіть пописував що-небудь таке поетичне або прозаїчне. Прийшов час явити свій талант світові. У багатьох журналах, таких як "Історії з життя", "Успіхи і поразки", "Моя доля", "Очевидне неймовірне" постійно потрібні штатні і позаштатні автори. Оплата за тисячу знаків від 1$. Але, якщо твоя творчість виявиться читабельною, цікавою, захоплюючою, чекай істотного збільшення цієї скромної суми.

Флористи

Робота флориста особливо імпонує дівчатам. Миле створіння в оточення безлічі запашних квітів - чарівна картинка, чи не так? Досвіду, в принципі, не вимагається, якщо ти зможеш вразити своєю ікебаною або композицією роботодавця. Потрібні тільки знання про з'єднуваність квітів і творчий підхід. Як влаштуватися? Напевне, дорогою до університету ти не раз проходила повз невеликі магазинчики, де продають квіти, упаковують подарунки, займаються доставкою букетів. Обійди такі магазинчики. Оплата від 150 $/міс. Правда, є мінус: троянди колються, від запаху лілій надвечір болить голова, а величезні вази з водою ду-у-уже важкі.

Неофіти друкарської справи

Якщо тебе приваблюють технологічні загадки процесу друку, запах фарби і стукіт друкарського верстата, то ти можеш з легкістю влаштуватися на роботу в друкарню або на поліграфічне підприємство. Вони із задоволенням беруть в учні студентів, незалежно від їхніх майбутніх спеціальностей. Там ти зможеш зайняти вакансію помічника друкаря, фальцювальника, різьбяра (перевагу надають хлопцям), брошурувальника, палітурника (перевагу надають дівчатам). Звертатися у видавничо-поліграфічне підприємство "Преса України", поліграфкомбінат "Україна" і переглядати розділ "Видавництва" у журналі "Пропоную роботу", де подібних оголошень - греблю гати.
Зарплата від 220 $/міс.

Практикант ? стажер ? повноправний співробітник

У будь-якому університеті в навчальній програмі передбачений час для навчальної, виробничої і дипломної практики. Тому з питанням проходження практики і можливим подальшим працевлаштуванням можна безсоромно звертатися до викладачів і наукових керівників, оскільки вони є твоїми потенційними роботодавцями. Безумовно, тільки якщо ти у них на хорошому рахунку. Думаю, немає потреби нагадувати, що в період практики потрібно зробити все, щоб надалі тебе попросили залишитися працювати в штаті.
Ще один спосіб влаштуватися на роботу - пройти спершу стажування у відомій великій компанії.

Робота за фахом

Не відкладай у довгий ящик думку про роботу за фахом. Дзвони, пиши, надсилай резюме, шукай контакти з тією фірмою, компанією, установою, де ти хотів би бачити себе після закінчення ВНЗ. Можливо, спочатку така робота не окуповуватиме себе. Можливо, для тебе зараз привабливіша думка про "легкі" гроші там, де не вимагається досвіду і кваліфікації. Але, закладаючи фундамент своєї кар'єри сьогодні, завтра ти зможеш звести на ньому міцну будівлю своєї успішності і професіоналізму.
http://www.osvita.org.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад