10 порад для підбору правильних людей

Підбір персоналу - це одна з основних обов'язків HR-менеджерів. Правильний вибір може допомогти в збільшенні продуктивності, прибутку і підвищення «бойового духу» співробітників.

Неправильний вибір зазвичай позначається на великій плинності персоналу або недостатньої компетенції співробітників. Якщо ви вибрали не ту людину, то вам доведеться знову витрачати гроші на підбір нових людей. Це може істотно збільшити витрати будь-якої організації.

У цій статті ми розглянемо деякі практичні кроки, які допоможуть вам проводити інтерв'ю та вибирати кращих кандидатів. Процес прийому на роботу не зводиться до співбесіди з усіма претендентами і вибором з них найбільш підходящого. Це складна справа і інтерв'ю - тільки одне з його складових.

Нижче представлені десять порад, які допоможуть вам робити більш вдалий вибір при підборі персоналу.

1. Чітко уявляйте, що вам потрібно
Почати треба з докладного опису вакансії, на яку ви шукаєте людини. Якщо у вас немає відповідних описів, ви повинні самі скласти список обов'язків і вимог, пов'язаних з нею.

Дуже важливо розуміти, в чому полягає робота. Коли ви вибираєте, завдання - не тільки особисті якості людини, який прийшов на інтерв'ю, але ступінь його відповідності вакансії.

Добре складені описи допоможуть вам підбирати правильних людей.

2. Шукайте кращих
Потрібну людину можна знайти через знайомих, інтернет, напрямки інших компаній, кадрові агентства і оголошення. Залежно від розмірів вашої компанії і від її потреб ви можете вибрати той чи інший вид пошуку.

Для багатьох кращим способом знайти нових співробітників є рекомендації. Це гарантія того, що ви знайдете людину з досвідом роботи без великих витрат. Проте, найпопулярнішим способом пошуку кандидатів залишаються оголошення. Щоб вам не довелося переглядати сотні резюме, пишіть зрозумілі і конкретні оголошення про вакансії. Це не тільки відсіє зайвих людей, але і істотно полегшить вашу роботу.

3. Готуйтеся до інтерв'ю
Після підбору резюме, вам потрібно зіставити їх з описом вакансії, щоб знову ж відсіяти зайвих людей. Перегляньте сподобалися вам резюме ще раз. При необхідності робіть позначки.

Дуже добре приготувати питання, які ви хочете задати кандидатам, заздалегідь. Задавайте питання, що відповідають специфіці роботи, щоб перевірити наявність у претендентів спеціальних знань.

Намагайтеся не говорити з ними про такі речі як раса, вік, соціальний статус, релігійні погляди, національність і т. Д. Ви можете здатися нечемним. Приділяйте особливу увагу особистим якостям кандидата, його досвіду, здібностям і майбутнім планам.

Практично всі кандидати знайомі з типовими питаннями, які задаються на інтерв'ю:

    
Чому ви пішли з останньої роботи?
    
Чому вам цікава ця робота?
    
Чим ви будете займатися через 5 років?
    
У чому ваші сильні і слабкі сторони?
    
Що вам найбільше подобалося на вашій останній роботі?
    
А що найбільше не подобалося?

Безумовно, вони дуже хороші, але вам необхідно подумати про питання, до яких кандидат не буде готовий. Наприклад, таких:

    
Розкажіть про ваш кращому начальника. Чому ви вважаєте його кращим?
    
Розкажіть про ваш гіршому начальника. Чому ви вважаєте його найгіршим?
    
Що може зробити начальник. щоб допомогти вам?
    
Як ви підходите до вирішення проблем?
    
Опишіть який-небудь конфлікт на роботі і як ви дозволили його.
    
Що б міг зробити ваш попередній роботодавець, щоб бути більш успішним?
    
Які навички ви хотіли б знайти в наступному році?

4. Створіть підходящу для інтерв'ю атмосферу
Для проведення інтерв'ю знайдіть тихе, відокремлене місце. Виділіть час, коли вас не будуть відволікати. Якщо ви відволікаєтеся, ви можете здатися кандидату невихованими. До того ж це завадить вам зосередитися.

Щоб у вас склалося правильне враження про кандидата, необхідно відсутність будь-яких перешкод і близький контакт. Під час інтерв'ю кандидат може нервувати або відчувати дискомфорт. Ваше завдання допомогти йому відчувати себе вільно. Для цього ви повинні зустріти його, представитися, запропонувати чай або каву, бути ввічливим, і в цілому бути дуже гостинним.

Гарна атмосфера на інтерв'ю допоможе вам:

    
отримати більш адекватну інформацію про кандидата;
    
отримати більш природні відповіді;
    
залишити гарне враження про організацію;
    
залучити більшу кількість перспективних співробітників.

5. Ясно уявляйте вашу задачу
Хоча все здається і так зрозумілим, вам потрібно ще раз згадати про цілі інтерв'ю. Не вдаючись в деталі, коротко розкажіть про вакансії і також про те, як ви будете проводити інтерв'ю. Буде воно відсіває? Чи буде з кандидатом розмовляти хтось ще? Чи буде повторне інтерв'ю?

Також скажіть кандидатові про передбачувану тривалості інтерв'ю і переконайтеся, що це не вплине на його власні плани.

Відразу ж скажіть йому, що всі записи в трудовій книжці будуть перевірені. Також дізнайтеся, чи можна зв'язатися з його останніми роботодавцями.

6. Слідкуйте за ходом інтерв'ю
Ви повинні використовувати правильну методику і задавати розумні питання, щоб отримати необхідну для прийняття правильного рішення інформацію. Для цього вам необхідно стежити за ходом інтерв'ю, не відволікатися на другорядні питання.

Поглядайте в список приготованих питань, якщо потрібно. Не робіть звичайну для інтерв'юерів помилку: не кажіть занадто багато. Більше слухайте. Постарайтеся, щоб говорив в основному кандидат.

Дізнайтеся якомога більше про компетентність кандидата (досвід, освіту, здібностях), про його ставлення до роботи (ентузіазмі, перевагах, цілях), про соціальні цінності (особисті якості, характер). Будьте готові до пауз. Короткі паузи можуть надати додаткову інформацію про кандидата. Занадто довгі паузи можуть бути дивними.

7. Слухайте і робіть записи
Ваша мета зібрати інформацію про кандидата, яка пов'язана з роботою. Для цього ви повинні дуже уважно слухати, що він говорить. Якщо ви приділите всю увагу співрозмовнику, він буде відчувати себе більш впевнено в спілкуванні з вами.

Записуйте деякі важливі моменти. Ви можете використовувати такі записи при більш ретельному розгляді кандидатів після інтерв'ю. Ви також можете записати питання, які виникли під час інтерв'ю.

Заздалегідь скажіть співрозмовнику, що ви збираєтеся робити записи. Пишіть швидко і коротко, щоб не відволікати кандидата.

8. Відповідайте на питання
Дозвольте кандидату задати питання про роботу або компанії. Тлумачні питання можуть дати вам більше розуміння особливостей його мислення. Будьте готові відповідати на складні питання, наприклад:

    
Яким чином заохочується бездоганна робота?
    
Яка система цінностей і етикет компанії?
    
Які можливості кар'єрного росту є в компанії?
    
Наскільки стабільно положення компанії на ринку?

9. Надайте необхідну інформацію в кінці інтерв'ю
Докладна розповідь про вакансії краще залишити на кінець інтерв'ю. Тоді ж краще поговорити і про культуру компанії, про взаємодію співробітників і вимоги до них. Якщо ви скажете про це раніше, це допоможе кандидату підбирати підходящі відповіді на ваші питання.

Говоріть про компанію і вакансії правду. Якщо є якісь негативні моменти, говоріть про них. Потенційні співробітники повинні добре уявляти, з чим вони мають справу і що вони можуть очікувати від майбутньої роботи.

Обговоріть зарплату, розклад і пільги, що надаються компанією. Розкажіть про наступний етап процесу прийому на роботу. Завершіть, подякувавши кандидата за його увагу до компанії.

10. Оцініть кандидата
Виділіть деякий час після інтерв'ю, щоб зібратися з думками і оцінити кандидата. Для цього, можливо, вам доведеться звернутися до записів, які ви робили під час інтерв'ю.

Намагайтеся не ставитися до кандидата упереджено. Зосередьтеся на істотних для даної вакансії вимогах. Грунтуючись на минулому досвіді кандидата, оцініть, наскільки добре він підходить для цієї роботи. Будьте готові аргументувати вашу оцінку.

Ось три найважливіших питання, які потрібно пам'ятати, щоб підібрати правильного співробітника:

    
Чи впорається кандидат з роботою?
    
Чи хоче він працювати?
    
Наскільки гнучкий буде кандидат, коли він почне працювати?

Підбір кращих співробітників може бути вирішальним фактором для продовження ефективної роботи компанії.

Співробітники - це гарантія успіху компанії. Це скарб, який потрібно ретельно шукати і всіляко оберігати.

https://www.work.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад