Як знання іноземних мов допомагає працевлаштуватися

Володіння кількома мовами - це особливий талант, деякі мають його. Але в українців і тут є переваги, на які звертає увагу Дмитро Толмачов, генеральний директор міжнародної рекрутингової компанії WORLD STAFF:
«Серед українців є вже досить багато людей, що говорять, крім української та російської, ще однією з європейських мов. Як правило, англійською. Таким чином, сучасний українець говорить в середньому 3 мовами, а це гідно похвали. Наприклад, більшість громадян США або РФ володіють всього однією мовою і мають досить обмежений світогляд при цьому».
Дружать українці з іноземними мовами
Приблизну статистику володіння іноземними мовами серед претендентів України називає директор рекрутингової компанії ARCHERS Ганна Бобель:
«Якщо є у вакансії вимога «знання мови», то шукати таких кандидатів набагато складніше. В цілому, температура по лікарні така: 25-30% претендентів знають мову в тій чи іншій мірі, серед топ-менеджерів знання іноземної мови є у 70% кандидатів, в міжнародних компаніях, пов'язаних з іноземними ринками, практично 100% знають англійську».
Але потрібно розуміти, що в кожному випадку потрібен різний рівень володіння мовою: десь достатньо простого розмовного рівня, а іноді потрібно знати специфічну лексику і встигати за промовою мовця.
Як описати знання мови в резюме
Іноді знання мови доречно показати, склавши резюме на цьому іноземною мовою. Але таке вимоги швидше виняток, ніж правило, і, найчастіше, достатньо відзначити у вашому резюме кілька моментів:
- рівень володіння іноземною мовою (базовий, середній, вільний, рідний);
- ухил в письмову або усну мову (якщо є);
- сертифікати, що підтверджують знання (якщо є).
Вказуйте реальні знання мови, тому як на практиці досить швидко перевірити, наскільки хороша ваша іноземна.
Про що скаже роботодавцю хобі вивчати іноземні мови
За словами викладачів спеціалізованих курсів іноземних мов, причин, за якими українці йдуть вчити іноземну, небагато: для кар'єрного просування, для пошуку щастя за кордоном, для більш детального знайомства з культурою інших країн. Рідше з іноземною мовою втілюють мрію дитинства або просто хочуть розворушити мізки.
А ось згадка роботодавцю про хобі вчити іноземні мови може зіграти як на користь, так і на шкоду. Позитивним прикладом ділиться HR Director IT-компанії Trionika Тетяна Таніна:
«Якщо співробітник без гострої необхідності вчить мову, і це робить успішно, то можемо зробити висновок, що людині хочеться рости, і вона сам шукає можливості для цього. Зазвичай ми таких співробітників першими розглядаємо для горизонтального просування».
Однак, буває й по-іншому:
«Занадто часто зустрічаються кандидати, що ставлять перед собою неконкретні цілі до вивчення мов і через роки все ще вважають себе на початку шляху. Професійному рекрутеру під час інтерв'ю стає зрозуміло, що перед ним лише ще один кандидат, який виправдовує свою лінь», - остерігає від помилок Дмитро Толмачов.
Пряма залежність між кількістю іноземних мов в резюме і зарплатою - міф
На ринку праці не важливо, скільки ви в сумі знаєте мов, а важливо, наскільки добре знаєте мову, необхідну для роботи.
«У нашій компанії, як і в сфері IT в цілому, знання англійської - стандартна вимога, без якої просто неможливо працювати. Наприклад, стандарт роботи нашого відділу маркетингу - робоче спілкування англійською. Тому, знання мови впливає не на зарплату, а в цілому на можливість отримати хорошу роботу», - підтверджує думку Тетяна Таніна.
Якщо у вакансії є вимога володіти певними мовами, то це лише посадовий обов'язок, за який пропонують ту зарплату, яку компанія готова обговорювати на інтерв'ю. Але у кандидатів зі знанням затребуваних мов все одно є переваги, що підтверджує Ганна Бобель:
«Якщо ви знаєте добре якусь іноземну мову, і з такими знаннями кандидатів вкрай мало на ринку праці, то від безвиході роботодавець буде йти вам на зустріч і дорожче вас цінувати».
Не англійською єдиною
Вимогу «знання англійської» можна зустріти практично у всіх спеціальностях, крім робітничих професій. Англійська - мова міжнародного спілкування. З нею ви не пропадете на жодному континенті світу, тому вона і найбільш затребувана.
Але в пошані і інші європейські мови - німецька, французька, іспанська, італійська, польська. Це пов'язано з відкриттям в Україні філій компаній з ЄС.
Все більш популярними для України стають східні ринки, а з ними і їхні мови: китайська, японська, арабська. Співробітники зі знаннями цих мов, особливо технічних їх напрямків, в найбільшому дефіциті.
Іноземні мови в часи глобалізації - інвестиція в своє майбутнє. Той, хто володіє іноземними мовами, має конкурентну перевагу на ринку праці: такого кандидата розглядатимуть на найбільш цікаві вакансії, йому будуть діставатися найбільш цікаві проекти під час роботи.

www.work.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад