Кар'єрні поради випускникам вишів та їх батькам

Ці поради важливі в рівній частці як випускникам, так і їх батькам, яким важко прийняти реалії початку кар'єри.

Для цілої плеяди випускників наближається той час, коли більше не потрібно дізнаватися розклад, вставати на першу пару, здавати заліки та іспити. Починається те саме «доросле життя».

Жоден, навіть самий престижний факультет або ВУЗ, не є гарантом вашого успіху. У роботі важливі знання, причому ті, які ви зможете негайно застосувати на практиці. Краще задумайтеся про те, які корисні навички ви отримали за час навчання і як їх застосувати на майбутній роботі.

Найбільша проблема молодих фахівців - відсутність досвіду роботи. На роботу не беруть тому, що немає досвіду, а досвіду немає тому, що не беруть на роботу. Замкнуте коло. Для набуття досвіду дуже корисно почати підробляти під час навчання. Таким чином, можна отримати необхідний досвід і після закінчення навчання відразу претендувати на серйозну роботу за фахом. Крім того, роботодавцям подобається, коли молоді люди підробляють під час навчання. Це говорить про їх активність і працьовитість.

Навчіться правильно використовувати свої знайомства. Заводьте і використовуйте вже існуючі корисні знайомства, як в соцмережах, так і в реальному житті. На те вони й знайомства. Запитайте у всіх ваших знайомих і знайомих-знайомих - чи немає у них цікавих вакансій. Ходіть на заходи, не соромтеся звертатися до тих, хто здається вам цікавим. Доведеться трохи перебороти свою сором'язливість і незручність, якщо вона вам притаманна, але воно того варте.

У першій роботі важливо лише одне - правильний вектор розвитку. А не зарплата або назва позиції. Дивіться на можливості зростання і «цікавість». Вибирайте компанію і відділ в ній, де не потрібно буде роками перебирати папірці, а де дадуть щось робити, покажуть реальну професію. А ви вже зрозумієте, ваше це справа чи ні.

При пошуку роботи звертайте увагу на: репутацію компанії, готовність роботодавця розвивати співробітників, ставлення до вас безпосереднього керівника, можливості кар'єрного росту, мікроклімат у колективі, легальність працевлаштування, масштабність проектів, над якими доведеться працювати.

Професійний початок кар'єри може бути зовсім не як у фільмі: два роки - і успішний бізнес з нуля. І всі молоді й талановиті повинні пам'ятати про це.

Якщо в 40 років міняти кожні півроку роботу - це не дуже природно, то в 22 перебирати професії і навіть галузі - нормально. Ви можете провести все літо в пошуках роботи і нескінченних співбесідах на одну посаду, а потім раптово опинитися на зовсім іншій позиції в раніше незнайомій компанії. І при цьому ви будете по-справжньому щасливі. Відкинути страх і вперед до щасливого майбутнього!

Якщо у вашій родині 4 покоління юристів, ви закінчили юридичний факультет за наполяганням батьків, але терпіти не можете цю професію - змініть курс, поки не пізно. Історія по стерпиться-злюбиться не працює в рекрутингу останні 10 років.

Перестаньте постійно порівнювати себе з іншими.

Знайома біль ери соціальних мереж. Ваші друзі можуть регулярно постити фотографії та нотатки про те, як вони класно проводять час, спілкуються зі знаменитостями, заробляють великі гроші, ходять на вечірки і так далі. Порадійте за них! А потім забудьте про це і задумайтеся, що б вам хотілося зробити на заздрість іншим. І зробіть.

Головні поради поколінню двадцятирічних: не думайте, що кар'єра звалиться вам на голову тільки тому, що ви молоді і закінчили престижний вуз, не сподівайтеся на ефемерні мрії та історії успіху. А ось праця, кмітливість і стратегічний підхід до професійної діяльності обов'язково допоможуть домогтися успіху. Чого ми вам щиро бажаємо.


Харківський обласний центр зайнятості

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад