Знати собі ціну: яку зарплату варто називати на співбесіді, щоб отримати роботу

Існує безліч причин, через які ми не можемо знайти роботу. Одна з найпопулярніших помилок шукачів, яка змушує роботодавців приймати рішення не на їхню користь, - неготовність адекватно оцінити свої професійні навички і домовитися з роботодавцем.

Найбільша помилка шукачів

Чим, як правило, керуються багато претендентів, називаючи рівень бажаної зарплати на співбесіді? У більшості випадків - власними потребами чи своїми уявленнями про рівень заробітних плат в тій чи іншій галузі, не враховуючи при цьому рівень своєї професійної підготовки. Але це достатньо серйозна помилка при пошуку роботи. Основою для отримання фінансової винагороди повинні бути, перш за все, ваші професійні навички. Адже компанії купують не ваші фінансові очікування, а досвід і вміння. У роботодавця є свій бізнес-процес, на який він готовий витратити певні кошти. Нічого особистого, тільки бізнес.

Звичайно, при пошуку роботи потрібно керуватися власними потребами і чітко пам'ятати видаткову частину сімейного бюджету. Але робити власні витрати обґрунтуванням рівня заробітної плати - не найбільш виграшна політика. На співбесіді більша частина роботодавців зіставляє витрати на заробітну плату і «утримання» співробітника - офіс і приємності в ньому - з вигодою, яку він планує отримати від цього співробітника. І, якщо користь значно менше витрат, цілком очевидно, яке рішення роботодавець прийме.

Як визначити свою ціну на ринку праці

Щоб збалансувати побажання щодо заробітної плати і назвати ту ціну, яка влаштує і вас, і роботодавця, промоніторте - що пропонують компанії і на що претендують кандидати з вашим професійним рівнем.

Всю цю інформацію можна побачити на сайтах з працевлаштування, де ви зможете проаналізувати вакансії від різних роботодавців, а також переглянути резюме кандидатів. Так ви зможете побачити середні цифри по ринку, порівняти їх зі своєю зарплатою тощо. Тільки оцінюйте себе чесно - якщо ви, наприклад, дивитеся зарплату асистента з вільною англійською, а у вас шкільний рівень - значить, на його зарплату претендувати вам ще зарано.

Важливий момент - на співбесіді потрібно не просто назвати цифру, але і потрібно бути готовим обґрунтувати роботодавцю, чому ваші професійні навички коштують саме стільки в розрізі того, якими унікальними і потрібними компанії-роботодавцю навичками ви володієте.

Фінансове питання: що потрібно врахувати

Не перегніть палицю. Від того, як ви оціните свої професійні навички, складається, в тому числі і думка про вас як про професіонала. Запросите занадто мало, намагаючись так отримати роботу, - роботодавець засумнівається у вашій компетентності, адже якісне рідко буває дешевим. Призначите за свої досягнення та навички занадто високу ціну - і компанія спробує знайти «такого ж, але дешевше».

Звичайно, змінюючи роботу, нам всім хочеться отримати більш високу зарплату, але тут важливо не перегнути палицю. Так, адекватною вважається надбавка в 20-30%. Все, що вище, - вимагає аргументованих пояснень.

Не питайте відразу про гроші. Не слід випускати з уваги, що існує стійка думка серед роботодавців - якщо кандидат в першу чергу цікавиться заробітною платою і найбільше інтересу проявляє саме до матеріальної мотивації, значить, його утримають тільки гроші. Подібна лояльність зазвичай дорого обходиться компанії, адже матеріальна складова - найбільш швидко вигорає - буквально через 3-6 місяців підвищення заробітної плати сприймається співробітником не так свіжо і радісно. Та й підвищувати зарплату щоквартально зможуть собі дозволити в справжніх умовах далеко не всі роботодавці.

Враховуйте реалії ринку. Рівень заробітної плати зараз багатьом не здається привабливим. Тим не менш, якщо судити по ситуації з минулою кризою, ті фахівці, які готові були знайти роботу з невеликим початковим рівнем заробітної плати і були готові доводити свій професіоналізм справою, через кілька років виявилися «на коні». Ті ж, хто віддав перевагу пересидіти складні часи, навчаючись, відпочиваючи на ГОА або просто сидячи вдома, ще довго шукали роботу хоча б на третину бажаної зарплати.

Чим довше шукач знаходиться «в простої», тим складніше йому довести свою професійну придатність ейчару. Адже раз такий фахівець нікому досі не згодився, значить, і йому не потрібен. І тому, що тривалий простій негативно позначається на професійних навичках - особливо, якщо в цей час ви не вдосконалюєте навички і не купуєте нові, а перебуваєте в пасивному очікуванні нової роботи.


http://blog.rabota.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад