Як знайти роботу під час обідньої перерви?

Обідня перерва - чи не єдиний час, коли більшість офісних працівників можуть зайнятися пошуками нової роботи.

Звичайно, це не занадто зручно. Автор книг з тайм-менеджменту, гендиректор компанії «Організація часу» Гліб Архангельський розповів Office Life, що ідея пошуку роботи замість обіду не здається йому розумною. По-перше, тому що, якщо це робиться з робочого місця (з використанням інтернету й інших ресурсів компанії), це буде некоректно стосовно наявного роботодавця. По-друге, тому що відпочинок - важлива частина особистого тайм-менеджменту, і в обід краще перемкнутися.
Тому Архангельський рекомендує компромісний варіант - наприклад, півгодини обідньої перерви витратити на обід, а в інші півгодини - на телефонні дзвінки за вакансіями. «З особистого мобільного телефону з кафе», - додає Гліб. Також він радить коректно попередити свого роботодавця про те, що ви шукаєте роботу. «Домовитися про те, як ви будете допрацьовувати два-чотири тижня, які залишилися, як поєднувати з пошуком нової роботи, - описує Гліб Архангельський. - Наприклад, що ви будете їхати на годину раніше у зв’язку із співбесідою, але будете приїжджати на годину пізніше й так далі».

Думка рекрутера
Генеральний директор кадрового агентства A.S.Wellas Світлана Осадча розповіла Office Life, що інтерв'ю з шукачем часто поєднується з діловим ланчем або обідом, - адже в робочий час не кожен кандидат може піти з роботи. «Якщо інтерв'ю поруч, то обідній час, безумовно, краще для кандидата, тому що ввечері у всіх родина, діти та інші особисті справи, - пояснює Світлана. - Співробітник, що робить відбір кандидатів на вакантні позиції всередині компанії, теж мріє піти додому раніше, до того ж він фізично не може провести все інтерв'ю ввечері після роботи».

Попереджати керівника про те, що ви починаєте шукати нову роботу або не попереджати - особиста справу кожного. Але Осадча дуже рекомендує всім кандидатам не йти зі старої роботи, не почавши спочатку дій з пошуку нової. «Звільнятися "у нікуди" під час кризи - дуже небезпечне заняття. І якщо для інтерв'ю доводиться задіяти обідній час - виходить, так тому й бути», - міркує хедхантер.

Світлана визнає, що ймовірність знайти нову роботу за одну обідню перерву дуже мала, хоча такі випадки теж бувають, але за декілька "обідів" - цілком можливо. І дає кілька рекомендацій, які можуть стати у нагоді тим, хто збирається шукати роботу без відриву від основної діяльності:

  • грамотно оформите свій профіль у соціальних мережах, щоб можна було його використати замість резюме, відсилаючи на нього потенційних роботодавців;
  • будьте відкритими для всіх пропозицій, але чітко визначиться, куди й на яких умовах ви готові перейти, щоб відразу відсівати пропозиції, які вам не підходять;
  • тримаєте напоготові докладне резюме, щоб рекрутеру не потрібно було довго з'ясовувати на особистій зустрічі або телефоном деталі вашого трудового шляху;
  • зробіть одну фотографію в діловому стилі й тримайте її у своєму робочому комп'ютері на випадок, якщо на співбесіду потрапити не вдається й роботодавець готовий перше інтерв'ю провести в телефонному режимі.

Робота замість обіду

Співробітник телекомунікаційної компанії Олександр С. жертвував обідом заради співбесід, а також їхав на співбесіди під приводом візиту до потенційних клієнтів. Він знайшов не тільки нову роботу, але й підробіток, - зараз він готує «Енциклопедію офісного гумору» на RB.ru. Олександр витрачає на це приблизно 20 хвилин протягом робочого дня: 10 хвилин замість ранкової кави або перекуру й ще 10 хвилин під час обідньої перерви. Основну ж частину роботи для RB.ru він робить у вечірній час, - щоб не наносити збитку жодному з роботодавців.

Відомі випадки, коли людям дійсно вдавалося під час обідньої перерви на основній роботі виконувати технічні переклади, займатися модерацією сайту або навіть збирати матеріал для книги. Правда, у більшості випадків такі підробітки приводили до конфліктів з роботодавцями, - так що зручніше все-таки визначитися з тим, на кого ви працюєте. «А якщо ви почуваєте, що недовантажені - це підстава пошукати роботу, на якій завантаження буде вище, і відповідно, і вище рівень оплати», - радить Світлана Осадча.

http://trud.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад