Проблеми працевлаштування: як 45+ перетворити на свій "плюс"

В умовах кризи знайти роботу в Україні стає все складніше. Компаніям доводиться адаптуватися до роботи в непростий для країни час, мінімізуючи свої витрати. Тому недивно, що серед роботодавців спостерігається спад активності, а з боку шукачів - підвищення. Але не всім претендентам однаково легко знайти роботу. Тенденцією останніх років є підвищений попит на молодих фахівців серед роботодавців, оскільки вважається, що молодь легше навчається і більш творчо підходить до виконання завдань. Тим не менш, вік не завжди є перешкодою. Багато іноземних роботодавців у пошуках хороших фахівців розширюють «вікову вилку» для шукачів навіть до 60 років. Чому українські компанії намагаються не наймати зрілих фахівців і як їм знайти роботу?

Досвід vs креатив

«В Україні до шукачів «за 50» найчастіше ставляться упереджено. Вважається, що людина в такому віці вже не здатна швидко навчатися, консервативна і не зможе швидко адаптуватися до нової компанії і до колективу. Найчастіше така позиція виправдана. Такі люди рідко змінюють роботу, тільки якщо ситуація вимушує їх до цього. Співробітники, які у зрілому віці залишилися за бортом, досить довго шукають нову роботу», - пояснює керівник київського офісу компанії Adecco Інна Харченко.

У наше століття інтернет технологій і технологічного прогресу таким претендентам складно знайти місце. Але більшою мірою, каже експерт, все залежить від самого кандидата. Якщо він стежив за новинками, володіє комп'ютером і знає іноземну мову, знайти роботу йому в рази буде простіше, ніж шукачам, у яких таких знань немає.

У той же час, операційний менеджер з рекрутменту кадрового холдингу АНКОР в Україні Наталія Бондаренко підкреслила, що в багатьох випадках вік може бути перевагою. На деякі позиції, наприклад, топ-менеджерські вакансії, молодь претендує не часто. Також є сегменти ринку, де потрібні фахівці з досвідом роботи. Наприклад, GR - робота з держустановами, консультування в специфічних питаннях, юриспруденція, банківські та фінансові послуги.

Але, дійсно, додала вона, є цілий ряд сфер, в яких претендентам «за 45» знайти роботу складно. Наприклад, сфери, які самі по собі нові і вимагають постійного новаторства від працівника (високі технології, медицина і фармація, рекламний бізнес).

«У нашій компанії немає вікових обмежень при прийомі на роботу. Коли людина відповідає вимогам вакансії, може і хоче виконувати роботу, не бачу сенсу їй відмовляти. Наші старші співробітники відмінно справляються з поставленими завданнями і навіть читають майстер-класи молодшим колегам. У будь-якому віці є свої плюси і мінуси, при виборі співробітника зважати потрібно на інші параметри, такі як відповідальність, професійні знання та навички тощо», - вважає директор департаменту з управління персоналом міжнародного центру інтернет торгівлі Allbiz Ірина Клініцкая.

Також у людей радянського гарту є перевага, вони більш відповідальні і не витрачають робочий час на соцмережі на відміну від молоді.

«У шукачів 45+ набагато більше досвіду, вони більш структурно підходять до роботи, докопуються до суті. Їм не потрібно детально пояснювати кожну задачу. Вони набагато відповідальніше ставляться до роботи, усидливіші і систематичні. В силу життєвого досвіду у них краще розвинений емоційний інтелект», - зазначила експерт.

Де шукають роботу

Аналітики порталу rabota.ua, проаналізувавши базу резюме, з'ясували, що найбільш «багатими» на фахівців у віці «за 45 років» стали виробничі професії - 15%. На другому місці - адміністративний персонал - більшість зрілих фахівців за професією водії. Третє місце з 7% ділять робочі спеціальності і бухгалтера.

Найбільша частка вікових кандидатів - 33% - займають посаду фахівця. 28% - працюють на простих робітників посадах, а 17% - менеджери середньої ланки. А цілих 7% - топ-менеджери і навіть президенти.

Як бачимо, люди у віці не рвуться на керівні посади, трохи більше третини шукачів мають досвід або готові спробувати себе в керівниках. Так що для роботодавців зрілі кандидати - відмінний шанс закрити вакансію профі, який вже відбувся, готовий якісно і стабільно виконувати свою роботу.

У той же час, Інна Харченко додала, що найпростіше фахівцям у віці 45+ знайти роботу у виробництві, будівництві, робітничих спеціальностях. Часто в такій сфері як фінанси і бухгалтерія вік не є недоліком.

Як шукати роботу

Природно, не існує єдиного золотого правила для всіх. Це досить складне питання і абсолютно індивідуальний для кожного фахівця і ситуації.

«Вік як такий не є критерієм відбору. Критерієм є підготовка, досвід кандидата, його професійна активність, готовність змінюватися, а не пов'язати в минулі досягнення і технології, а також відповідність позиції, на яку він претендує. Приміром, якщо шукана посада для такого фахівця - позиція початкового рівня, то у HR-менеджерів може виникнути питання про професійний розвиток і устремління такого кандидата. Цілком можливо, що у такого претендента є приховані проблеми особистого або робочого характеру», - говорить Наталія Бондаренко.

Людям «за 45» необхідно шукати роботу так само, як і молоді, процедури однакові. За словами експерта, необхідно оцінити свої сили і підібрати релевантну позицію. Потім - грамотно скласти резюме, розписавши його таким чином, щоб було видно, які зі своїх навичок і знань шукач може запропонувати роботодавцеві саме на цій, обраній ним позиції.

Необхідно розмістити своє резюме на великих порталах з працевлаштування, при цьому бути проактивним, регулярно відслідковувати вакансії і розсилати резюме самостійно, причому із супровідним листом.

«Шукачеві варто проявити активніший підхід, після відправлення резюме зв'язатися з контактною особою, яка зазначена у вакансії, і по телефону проговорити всі свої плюси для конкретної посади і переваги, які роботодавець отримає, прийнявши його на роботу», - підкреслила Інна Харченко.

Крім того, зазначила Наталія Бондаренко, необхідно прагнути розвиватися, «підтягувати» свою підготовку, відвідувати курси, читати профільну літературу і матеріали в інтернеті, дивитися навчальне відео, спілкуватися в колі фахівців такого ж профілю, приділити увагу своїй зовнішності, щоб виглядати активно і свіжо . Ну і головне - вірити в себе і свої сили.

Як захиститися від дискримінації

«З юридичної точки зору дискримінація шукачів за віком, статтю і т. д. заборонена. Але на ділі, звичайно ж, резюме претендентів, яким за 45, відсіваються рекрутерами ще на етапі отримання резюме. Для того що б уникнути цього, часто претенденти не вказують свій вік в резюме. Але досвідчений рекрутер побачивши дату закінчення ВНЗ або кількість років трудового стажу, з легкість визначить приблизний вік шукача, так що, на мій погляд, такий виверт не виправданий», - висловила свою думку Інна Харченко.

На її думку, захистити свої права з юридичної точки зору від дискримінації в нашій країні поки не представляється можливим. Судові позови, процедура подання заяви та юридична сторона питання в Україні знаходиться тільки в зародковому стані. Дуже багато претендентів не знають своїх прав і юридично неграмотні.

«Треба адекватно оцінювати реальність. Ми не в США живемо, де за подібні речі в суд подають. Якщо не виходить в переговорах з «кривдником» відстояти свою позицію і домовитися про шанобливе ставлення, краще не витрачати час на співпрацю з людьми, яким не вистачає мудрості будувати якісні, партнерські відносини. Енергію краще витрачати на творення, а не на боротьбу», - вважає Ірина Клініцкая.

Важливо пам'ятати, додала вона, що у вас завжди є вибір, змириться і терпіти або знайти місце, де будуть цінувати вашу працю.


http://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад