Заборонені і "чарівні" фрази для резюме

Складаючи резюме, варто виключати шаблонні фрази, іменники в непрямих відмінках, складні звороти, підрядні речення, пасивні конструкції, часте повторення займенника «я», але, в той же час, важливо використовувати дієслова доконаної дії і «чарівні фрази».

При складанні резюме важливо уникати шаблонних фраз. Не варто писати універсальний текст і розсилати на всі підходящі вакансії. Наприклад, у розділі «Мета» краще відразу вказати посаду, на яку претендуєте. Шаблонна фраза: «знайти роботу, щоб розвиватися і досягати успіхів» не несе важливої інформації і тільки забирає час рекрутера. Також не зайвим буде вказати, що ваші знання і досвід знадобляться на новій посаді.

Табу є й такі повідомлення, як «виконував різні обов'язки», «здійснював діяльність», «був фахівцем з вирішення проблем». Свій досвід слід підносити як досягнення, підкріплюючи його цифрами і фактами. Для цього використовуйте дієслова досконалої дії: «збільшив продажі на 20%», «розробив 30 інструкцій», «навчив 10 менеджерів». Не варто називати себе «експертом» або «гуру». Кращим підтвердженням професіоналізму співробітника є чіткі цілі і наочні результати. І, звичайно, не списуйте чиєсь резюме. Більшість фраз давно приїлися ейчарам. Незалежно від назв вакансій, резюме надсилають «комунікабельні» та «відповідальні» шукачі. Таку рису, як комунікабельність, краще продемонструвати на конкретному прикладі: «поліпшив взаємодію з замовником», «знайшов компроміс з колегами». Те ж стосується «навченості». Далеко не всі роботодавці хочуть вчити нового співробітника. У той же час, більшість вітають професійний саморозвиток. Тут допоможуть фрази: «відкритий для нових знань», «постійно працюю над собою», «готовий брати участь у семінарах та конференціях».

Складаючи резюме, є кілька правил, якими слід скористатися. Не варто нагромаджувати іменники в непрямих відмінках. Наприклад, словосполучення «для підвищення якості надання послуг клієнтам» можна замінити фразою «щоб підвищити якість обслуговування клієнтів». Також варто замінювати пасивні конструкції активними. Наприклад, замість «було виконано» варто писати «виконав». Вживання безсуб'єктні пропозицій може свідчити про пасивність здобувача.

Також потрібно «шукати компроміс між «я» і «ми». На будь-якій посаді доводиться виконувати різні за типом завдання. Одні вирішуються колективно, інші є обов'язком конкретного співробітника. У резюме важливо показати, що ви не тільки готові до діалогу, але й можете брати на себе відповідальність. Упускайте займенник «я», якщо не хочете відтворити враження егоцентричної особистості. Справжній професіонал розуміє і цінує внесок своїх колег. З іншого боку, перебір таких словосполучень, як «у співпраці», «під керівництвом» свідчать про недостатню компетентність і самостійності здобувача. І додайте кілька «чарівних» слів. Як правило, шукачі залишають свої контакти і чекають відповідної реакції з боку роботодавця. Проявіть зацікавленість у вакансії, ініціюйте зустріч. Фрази «буду радий співпраці» або «буду радий приєднатися до вашої команди», як мінімум, свідчать про ввічливість.

http://trud.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад