Відрядження з шефом: правила успіху

Перше відрядження - велика відповідальність. Якщо у вас передбачається поїздка з шефом, то головне - не піддатися хвилюванню та з блиском виконати спецоперацію.

Вам, новачкові в компанії, належить відрядження c шефом. Як поводитися? На які теми можна спілкуватися з начальником? Як вийти з незручного становища? Про це краще замислитися до того, як ви почнете збирати валізи.

Все – заради добробуту фірми

Навіть в епоху електронної пошти та відеоконференцій відрядження залишаються улюбленою формою ділового спілкування. Зустрічі з партнерами допомагають встановити взаємну довіру та підвищити ефективність роботи.

Під час ділової поїздки доведеться змиритися з тим, що життя та робота - єдине ціле. "Не слід забувати, що у відрядження ви їдете не заради задоволення. До нього треба ретельно готуватися. Слід продумати зміст зустрічей: про що ви будете говорити з партнерами по бізнесу, яку роль ви візьмете на себе", - підкреслює Анна Гвош, консультант з питань кар'єри з Берліна.

Відрядження сприяє і поліпшенню відносин в робочому колективі. Ось тільки, якщо на вас чекає ділова поїздка з шефом, слід виявити особливу пильність.

Особливі відносини

Вирушаючи у відрядження з начальником, вам доведеться проводити з ним наодинці набагато більше часу, ніж зазвичай. Деяких співробітників це бентежить. Як показує багаторічний досвід Йорга Миколаєвського з компанії AXIT International Coaching, у Німеччині більшість співробітників, які займають керівні пости, намагаються зберігати дистанцію по відношенню до своїх підлеглих.

Винятком можна назвати творчу сферу: тут начальник і підлеглі швидко переходять на "ти". Експерт з питань міжнародного бізнесу рекомендує звернути увагу на характер корпоративної культури: яке значення в компанії надається ієрархії, яка атмосфера панує в колективі.

Вирішальним фактором часто є вік менеджера. "Літній начальник, як правило, дотримується консервативного стилю спілкування з підлеглими", - зазначає Йорг Миколаєвський. Нове покоління менеджерів у Німеччині цінує відкриті та довірчі відносини з працівниками. Відрядження вони сприймають як можливість ближче познайомитися з підлеглими в неробочому оточенні. Однак, розслабляючись після успішного підписання контракту, головне - не порушити правила ділового спілкування.

Запрошення тет-а-тет

До таких правил відноситься дотримання межі між діловим і особистим спілкуванням. Час до прибуття в пункт призначення можна використовувати для детального обговорення майбутньої зустрічі. Якщо ця тема для розмови буде вичерпана і начальник буде цікавитися подробицями вашого життя, головне - проявляти стриманість і не розголошувати про себе занадто багато інформації.

Звичайно, якщо шеф буде задавати конкретні запитання, вам доведеться на них відповісти. "Варто орієнтуватися на сигнали, які виходять від начальника. Наприклад, якщо під час розмови він розповість про нещодавню відпустку в горах, а ви вже бували на цьому курорті, чому б не поділитися своїми враженнями", - пояснює Анна Гвош. А ось розмови про проблеми на роботі, пов'язані з іншими колегами, як і прохання про підвищення зарплати, виявляться недоречними. Краще використовувати відрядження в якості можливості розповісти про ваші досягнення і про те, яких знань і навичок вам не вистачає.

Дотримання бізнес-етикету також передбачає участь у спільному сніданку під час відрядження. "Це дружній жест. За сніданком можна ще раз обговорити майбутній день", - зазначає Гвош. Вечеря в компанії шефа, як і інші вечірні заходи, теж входять до обов'язкової програми відрядження.

Непотрібний підтекст

За словами консультантів з питань кар'єри, в цілому відрядження викликає занепокоєння у співробітників швидше жіночої статі, ніж чоловічої.

"Можу собі уявити, що деякі побоювання стосуються відносин між чоловіком і жінкою. Наприклад, начальник-чоловік може неправильно інтерпретувати слова чи вчинки співробітниці та побачити в них сексуальний підтекст", - говорить Йорг Миколаєвський. Його колега Анна Гвош радить жінкам в подібних ситуаціях не втрачати впевненість у собі: "Це ділова поїздка. Якщо вам щось здасться дивним, головне - зберігайте дистанцію".


http://www.dw.de

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад