Бізнес-поради для бізнесменів-початківців

Ми продовжуємо серію публікацій з корисними і практичними бізнес-порадами від членів журі конкурсу "Підприємницький талант України 2015". Вєна Бєлєва, успішна бізнес-леді, власниця кафе-кондитерських "Реприза", поділилася тим, що вона вважає найважливішим у підприємництві.

Важливо зловити потрібний момент

Зрозуміти, що прийшов час для старту власного бізнесу, насправді легко. Коли у вашому житті починається хаос, і все, що було до того, вже вас не задовольняє, а то й зовсім дратує - знайте, це сигнал для нового шляху. Або інша ситуація: починають зустрічатися на шляху люди, які цікавляться або займаються стартапами. Стимулом також може стати отриманий одного разу подарунок, який виявиться небайдужим як ідея і надихне на запуск бізнесу.

Розуміння механізму вашого бізнесу в деталях - необхідна умова на етапі розвитку бізнесу

Перш за все необхідно чітко розуміти, яка бізнес-модель лежить в основі бізнесу, і бути здатним бачити всі процеси і взаємодії всередині системи. Об'ємне цілісне бачення, розуміння деталей і знання своєї аудиторії - запорука стабільного тренда.

У перший рік життя проекту важливо зберігати бойовий дух і не очікувати занадто багато

Необхідно дати можливість проекту зі старту "рухатися своєю дорогою". За можливості, уникайте різких кардинальних змін, а також запасіться терпінням в досягненні бажаного результату. Ваше завдання як новачка на ринку - заявити про себе, познайомитися з гравцями і добре себе зарекомендувати публіці. Уникайте зневіри від перших невиправданих надій та результатів і занадто амбітних планів. Пам'ятайте, бізнес, як правило, еволюціонує, і тільки 10-15% проектів викликають на ринку справжній бум.

У команді ентузіазм важливіше професіоналізму

Стартапу на перших порах потрібний величезний заряд енергії. Саме ентузіасти можуть його підтримувати на належному рівні перший час. При цьому вони не обов'язково повинні бути висококласними професіоналами - експертиза приходить з досвідом.

Підприємницький дух і відкритість зовнішньому світу - найважливіші навички для сучасного підприємця

Бажання створювати і задовольняти потреби людей - ключова риса натхненного підприємця. Щоб досягти успіху, необхідно опанувати реалізаторські навички, вміти адаптуватися, вловлювати найдрібніші зміни, слухати і спостерігати.

Підприємці - активні діячі

Всі підприємці володіють вродженою потребою у свободі, бажанням кинути виклик реальності і ризикувати. Наймані працівники, навпаки, діють в рамках своїх посадових інструкцій. Тим не менш, для кар'єрного просування їм також доводиться докладати більше зусиль і виділятися на тлі інших. Багато підприємців починають як наймані працівники. В Україні є "установка", що треба спершу "підучитися" - але цьому не вчаться! Це стан духу. Тільки з практикою купуються необхідні навички та вміння.

Уміння об'єктивно оцінити ризики і спокій - важливі риси власника бізнесу

Важливо розуміти, які існують ризики для бізнесу і як слід діяти в тій чи іншій ситуації. При цьому ставитися до всього бажано зі спокоєм. У цьому завжди допоможе складання чіткого плану дій.

http://www.segodnya.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад