Які професії будуть затребувані через 15 років

Через п'ять-двадцять років більшість галузей піддадуться переформатуванню і ринок праці буде виглядати дещо інакше.
У першу чергу, неможливо буде уявити сучасний світ без IT-фахівців, професія яких є найперспективнішою. З'являться такі професії, як дизайнер віртуальних світів, проектувальник нейроінтерфейс, цифровий лінгвіст, організатор інтернет-спільнот, мережевий юрист і фахівець із кібер-безпеки. Також актуальними будуть інженерні спеціальності, без розвитку яких неможливий науково-технічний прогрес.
Розуміючи, що запас природних копалин обмежений, вчені роблять ставку на альтернативні джерела енергії. Тут на допомогу прийдуть архітектор енергонулевих будинків, який спроектує енергетично автономні будівлі, чи будівельник «розумних» доріг, який створить дорожнє покриття з датчиками контролю стану асфальту, а також наладчик енергомереж. У всьому світі дуже гостро стоїть питання вичерпності природних ресурсів, забруднення навколишнього середовища і браку якісних продуктів харчування. Тому в майбутньому екологи та фахівці агросектору змушені будуть об'єднати свої зусилля для вирішення цих проблем. З'являться такі професії, як урбаніст-еколог, сіті-фермер (вирощування овочів в міському середовищі) і фахівець з подолання екологічних катастроф.
Не здадуть своїх позицій і професії, які пов'язані з маркетингом і продажами.
В умовах перенасичення ринку товарами та послугами маркетологам і рекламістам завжди знайдеться робота. Перевершити їх зможуть хіба що фахівці в області сервісу. Салони краси, ресторани і фітнес-зали стануть невід'ємною частиною суспільства споживачів.
Експерти, в свою чергу, прогнозують появу вузькопрофільних спеціальностей, таких як генетичний консультант, молекулярний дієтолог, консультант із здорової старості і проектувальник ПЗ для медичного обладнання
Вчені все частіше схиляються до думки, що сучасне суспільство - це суспільство ризиків. Тому зростатиме потреба в аналітиках, бізнес-консультантів і форсайтерах. Представникам цих професій належить відстежувати тенденції в економіці, фінансах, транспортній галузі і складати аналітико-прогностичні звіти. Також зросте значимість управлінців, які реалізовуватимуть антикризові програми, налагоджувати співпрацю з інвесторами та держорганами. Нестабільність, наростання ризиків і поява нових викликів позначаться на емоційному і психічному стані людей.
Однак на зміну звичайним психологам і психотерапевтам прийдуть фахівці з сімейної траєкторії розвитку, медіатори соціальних конфліктів, бізнес-коучі та персональні бренд-менеджери. Зміни в технологіях і способі життя спричинять трансформації практично у всіх сферах людської діяльності. Будуть з'являтися нові напрямки та спеціальності. Роботодавці почнуть посилено полювати за талантами. Система освіти навряд чи зможе реагувати на настільки швидкі зміни, і університети втратять монополію на знання. Тому на перший план вийде ідея безперервної освіти і самонавчання в процесі роботи.

http://dcz.gov.ua/kha/control/uk/index

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад