Проблеми працевлаштування інвалідів

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (далі Закон), дискримінація за ознакою інвалідності забороняється.
І ось що потрібно знати роботодавцям і працівникам з цього приводу.
Згідно зі ст. 19 Закону, для підприємств і фізичних осіб, які використовують найману працю, встановлюється обов'язковий норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів.
Його розмір становить 4 відсотки середньооблікової чисельності штатних працівників за рік.
УВАГА!
Для підприємств, на яких працює від 8 до 25 осіб, цей норматив складає 1 (одне) робоче місце. Тобто восьмим співробітником на підприємстві, якщо перші сім працюють на повну ставку за основним місцем роботи, повинен стати інвалід.
Виконанням нормативу робочих місць у зазначеній кількості вважається працевлаштування інвалідів, для яких це місце роботи є основним.
Група інвалідності для вимог Закону не має принципового значення і важлива тільки для врахування характеру роботи, яка повинна виконуватися.
Самі розумієте, що при дотриманні такого становища роботодавцями інвалідам дійсно буде куди влаштуватися на роботу.
Шкода, що ані інваліди, ані роботодавці до кінця розуміють корисність для них цього Закону.
Щоправда, право на працевлаштування за встановленим нормативом не означає, що такий інвалід може мати інші привілеї, крім прямо встановлених характером його інвалідності. Іншими словами, роботодавець вправі вимагати від вас дотримання правил, які встановлені на підприємстві, і розраховувати на те, що ваша праця також буде приносити роботодавцю прибутки.
Продовжуючи тему про захист інвалідів, варто нагадати, що роботодавці щорічно подають до Фонду соціального захисту інвалідів звіт про працевлаштування інвалідів.
А в разі незабезпечення працевлаштування інвалідів відповідно до нормативів сплачують штраф у розмірі середньої річної заробітної плати на підприємстві. Іншими словами, це сума, яка складає мінімум 13764,00 грн. за кожного не працевлаштованого згідно з нормативом інваліда! (ст. 20 Закону). І це при мінімальній зарплаті по підприємству! Частіше ж штраф значно більший!
З моєї 10-річної практики знаю, що більшість законослухняних підприємств самі шукають інваліда, який міг би працювати на їх підприємстві. Не тільки тому, що сума штрафу вагома і не «по кишені» підприємцю, але і тому, що інвалід, як правило, нічим не гірший за інших працівників. Звісно, якщо цей інвалід справді хоче працювати і не зловживає своїм статусом на підприємстві.
Отже, насправді відмова працевлаштувати інваліда не настільки поширена, а тому просто шукайте далі і ви обов'язково знайдете свого роботодавця.

http://rabota.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад