Як шукати роботу випускникам

Випускникам сьогодні нелегко. Їхня кар'єра починається в період, коли роботу важко знайти навіть кваліфікованим фахівцям. У молоді немає найголовнішого фактору - досвіду. Але це не означає, що роботу знайти неможливо, або слід відразу жертвувати кар'єрою за фахом і влаштовуватися кур'єром.
Хоча, дійсно, кур'єри сьогодні затребувані, поряд з такими спеціальностями, як секретарі та офіс-менеджери, менеджери з продажу, маркетологи, IT-фахівці. Бізнес потребує людей, завдяки яким функціонують механізми просування, продажів, життєзабезпечення офісу, організації спільної роботи. До іншої категорії затребуваних фахівців відносяться люди, які готові бізнес розвивати і пропонувати ефективні рішення в рамках обмежених бюджетів (мова про маркетологів та інтернет-маркетологів, PR-менеджерів, кризових менеджерів, SEO-фахівців).
Приймаючи рішення про працевлаштування секретарем, промоутером, кур'єром, доцільно шукати компанію, в якій надалі є шанси влаштуватися за фахом.
Нехай перша робота стане трампліном для подальшої кар'єри, а не ситуативним вирішенням проблеми працевлаштування. В ідеалі потрібно докласти максимум зусиль для пошуку роботи за спеціальністю: чим раніше ви почнете будувати кар'єру в рамках одного професійного спрямування, тим краще.
Для того щоб отримати роботу в конкретній компанії, одного каналу пошуку - через перегляд вакансій і розсилку резюме на job-сайтах - недостатньо. Звертайтеся в цікаві для вас компанії адресно. Спробуйте знайти контактних осіб - людей, з якими ви можете поспілкуватися особисто, які можуть вас рекомендувати фахівцям HR-відділу. Для цього відвідуйте ярмарки вакансій, знайомтеся з представниками компаній, беріть їхні контакти і залишайте свої.
На зустрічі з роботодавцями обов'язково беріть з собою декілька примірників резюме.
Що важливо в резюме
Роботодавець розуміє, що у випускника вишу досвіду чи немає, чи замало. Але це не виправдовує резюме на половину сторінку і відсутність інформації у відповідному розділі.
Вкажіть в резюме:
- Всі стажування, які ви проходили за час навчання, включаючи стажування та практику у виші,
- Всі проекти суспільного, волонтерського характеру, в яких ви брали участь (всередині вишу і за його межами),
- Літні підробітки,
- Конференції, семінари, які ви відвідували;
- Курси, які ви закінчили на додаток до вишівської програми.
Описуючи стажування, ви можете вказати:
- Які знання ви отримали (коротко),
- Які досягнення у вас були (якщо їх не було, або вони незначні, зробіть акцент на отриманих знаннях і навичках),
- Ступінь володіння іноземними мовами, комп'ютерними програмами, технологіями, методиками - все, що може використовуватися при виконанні професійних завдань.
Як показують опитування сайтів з працевлаштування, сьогодні роботодавці цінують не тільки знання і навички.
Серед якостей, які роботодавці шукають у фахівцях:
- Активність, бажання показати результати роботи швидко, розуміння, як це зробити,
- Гнучкість - здатність йти на компроміси в плані графіка роботи, набору завдань,
- Відповідність зарплатних очікувань професійному рівню та ситуації на ринку праці.
На останньому пункті варто зупинитися докладніше.
Наведіть свої очікування з приводу зарплати і компенсаційного пакета у відповідність з реальністю.
Часто випускники оцінюють себе на рівні фахівців з досвідом роботи від 5 років і більше. Враховуйте, що досвіду у вас замало, будьте готові до компромісних рішень. Не відмовляйтеся від виконання тестових завдань, якщо вони трудомісткі у допустимих межах (один робочий день можна витратити заради отримання перспективної роботи).
У супровідних листах роботодавцям (їх треба відправляти обов'язково) підкреслюйте свою активність, бажання швидко включитися в роботу і показати результат, робіть акцент на вмінні працювати в команді.

http://blog.trud.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад