10 "м'яких" навичок, важливих для кар'єри

«Тверді» та «м'які» навички - які важливіше для кар'єри в 21 столітті і як їх розвивати?
У професійному середовищі прийнято виділяти 2 типи навичок:
- Hard skills («тверді» навички) - професійні, технічні навички, які можна наочно продемонструвати. Наприклад, навичка сліпого друку, керування автомобілем, знання мови програмування і т. д.
- Soft skills («гнучкі» або «м'які» навички) - навички, прояв яких складно відстежити, перевірити і наочно продемонструвати. До даної групи відносяться комунікативні та управлінські навички.
У ХХI столітті внесок hard skills в професійну успішність співробітника складає всього 15%, тоді як soft skills - 85% - такими є результати дослідження Гарвардського Університету і Стенфордського Дослідницького Інституту.
Керівники прагнуть до того, щоб наймати, утримувати та просувати працівників з високим рівнем розвитку «м'яких» навичок. Топ-10 ключових з них називає Work.ua.
1. Комунікативні навички
Вміння презентувати себе, ідею, проект і бути цікавим співрозмовником надзвичайно важливо сьогодні. Якщо у вас народилася геніальна ідея, але ви не вмієте її презентувати, то навряд чи знайдете фінансування або групу підтримки для її реалізації. Використовуйте будь-які можливості, щоб розвивати ці навички у себе: знайомтеся з новими людьми, розширюйте кругозір і дуже скоро ви зможете знайти спільну мову з будь-якою людиною.
2. Аналітичне та критичне мислення
Уміння ставити питання, доводити фактами, нешаблонно мислити зараз як і раніше не вистачає, особливо молодим фахівцям. Хороший спосіб розвинути ці навички: оголошуйте внутрішній конкурс на саме економічне, найшвидше чи ще яке-небудь «най-най» рішення в рядових життєвих ситуаціях.
3. Уміння слухати
Важливо не тільки знати, як стати гарним слухачем, а й уміти чути те, що вам говорять. Вчіться слухати, приймати чужу точку зору і визнавати себе не правим. Багатьом це дається дуже складно. А в командній роботі без цієї навички нікуди.
4. Уміння працювати в команді
У кожній команді є лідер, провідний гравець і кілька виконавців. Дуже важливо розуміти свою роль і неухильно її грати. На перший погляд це дуже просто, але коли доходить до справи, то кожен хоче показати себе з кращого боку, що він був би кращим лідером і всіляко намагається підколоти призначеного капітана.
5. Уміння ставити і досягати поставлених цілей
Такий навик дуже важливий для кожної людини. Без мети неможливо домогтися якого-небудь результату. Чітко поставлена мета - це вже 50% успіху, решта 50% - це завзятість, праця і позитивне мислення.
6. Активна життєва позиція і позитивна емоційна установка
Без цієї навички важко доведеться і в кар'єрі, і в житті. Адже важко заснути вночі, постійно думаючи лише про погані результаті. Завжди бажайте людям найкращого, мислите позитивно, і тоді у вас все вийде.
7. Здатність вирішувати конфлікти
Зараз великою популярністю користуються медіатори, які стають третьою стороною в конфлікті і намагаються її вирішити. Бути самому собі медіатором - навик, який допоможе уникнути деструктивних спорів, згладжувати гострі кути і адекватно реагувати на критику. Знову ж таки, цей навик потрібно виховувати в собі шляхом тривалих тренувань.
8. Уміння надихатися новими ідеями
Найчастіше лідер запалює ентузіазмом, дає вказівки і організовує людей. Тому натхненник часто і є лідер. Але не думайте, що з лідерськими якостями народжуються, лідерство можна, а зараз і потрібно виховувати.
9. Уміння брати на себе відповідальність
Брати більшу відповідальність, трудитися більше всіх, постійно вчитися і прагнути виконати свої обов'язки на 120% - в такому випадку кар'єрне зростання не змусить довго чекати.
10. Самоорганізація і самодисципліна
Звички ультраорганізованих людей виховуються батьками, вихователями, а потім вами особисто. Самі по собі вони рідко коли з'являються. Високоорганізованим стати не просто, але плоди, які приносить грамотний розподіл часу і сил, завжди відчутні.
У сучасному світі інформації саме по собі володіння якимись знаннями - статично, адже вони швидко застарівають. Набагато важливіше - вміти добути необхідну інформацію в потрібний момент. Гідно відповісти цій жорсткій вимозі ринку ви зможете, опанувавши «м'які» навички.

http://www.work.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад