Шахраї на ринку праці

Нерідко шукачам роботи зустрічаються шахраї, які пропонують прийняти потенційного співробітника на роботу після виконання тестового завдання.
Природно, що плата за нього не передбачається. Якщо потенційний роботодавець має хорошу репутацію в ділових колах і дорожить нею, то вам нема чого переживати з приводу того, що надалі при прийнятті на роботу вам не буде виплачена заробітна плата.
Однак існують нечесні роботодавці, які прагнуть використовувати чужу працю в своїх інтересах. Відомий випадок, коли шахраї кілька років під виглядом процвітаючої компанії відкривали вакансію і пропонували претендентам виконувати пробні завдання на безкоштовній підставі з наступною відмовою від прийняття на роботу.
Наступні рекомендації стануть в нагоді людям, які в надії отримати робоче місце, втрачають пильність і попадаються в мережі аферистів.
По-перше, зважте всі «за» і «проти», перш ніж братися за виконання безкоштовного завдання. Може бути, що проект закриють через тиждень і ви залишитеся без роботи. Як правило, безкоштовна робота не цінується, а ризик отримати не той результат, якого ви чекаєте, досить високий.
По-друге, слід уважно поставитися до термінів здачі роботи і якості виконаного завдання. Якщо проект безкоштовний, то, швидше за все, терміни не встановлені. Зазвичай, швидко виконаний проект надійністю не відрізняється. Якщо роботодавець працює чесно, то він вкаже терміни виконання роботи і пред'явить вимоги до якості виконуваного завдання.
По-третє, перш ніж братися за безкоштовний проект, в якому ви не впевнені, необхідно подумати, скільки нервів вам буде коштувати дана робота, якщо вакансія виявиться фейковою, а аферисти використовували вашу працю для своїх потреб. Можливо, краще буде зайнятися своїм професійним розвитком для того, щоб надалі, коли з'явиться можливість працювати в компанії чесного роботодавця, ви виявилися здатні виконувати роботу якісно і на високому рівні.

http://lbc.com.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад