Професія і здоров'я

Дуже часто деякі захворювання - розлади серцево-судинної системи, ураження шлунково-кишкового тракту, неврози, психози – обумовлені професійною діяльністю.
Практично всі професії висувають свої вимоги до здоров'я людини. Умовно їх можна розділити на чотири групи: рухові - координація рухів, сила і м'язова витривалість; аналізатори - зір, слух, нюх, дотик, смак; нервово-психічні - сила, рухливість, врівноваженість нервової системи; інтелектуальні - властивості мислення, уваги і пам'яті.
Одні професії мають підвищені вимоги до здоров'я людини, тому що можуть бути пов'язані із значним напруженням зору, тривалим стоянням на ногах, високою нервово-психічною напругою. Інші професії вимагають спеціального відбору, який включає визначення придатності кандидата за станом здоров'я на основі соціально-психологічного і психофізіологічного вивчення особи кандидата.
За умовами праці професії поділяються на чотири групи:
1) побутові умови;
2) помірна або непостійна несприятлива дія;
3) одночасна дія декількох несприятливих чинників;
4) важкі і шкідливі умови праці.
Обираючи професію, треба задуматися, як вона вплине на здоров'я: чи не спричинить загострення наявних хронічних захворювань або виникнення нових? Проблеми зі здоров'ям можуть ускладнити професійну діяльність, але і робота, яка не подобається, може привести людину до нервового зриву, захворювань психосоматичного характеру, втрати інтересу до життя, якщо, звичайно, у людини немає інших цінностей, окрім кар'єри і матеріального благополуччя. А от улюблена робота зберігає і укріплює здоров'я.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад