Сезонний підбір. Коли прокидаються рекрутери?

Існує щорічна традиція - в ​​лютому-березні та вересні-жовтні рекрутери «прокидаються» і починають активно моніторити ринок праці. Як правило, саме в цей час відбувається підйом загальної ділової активності і, відповідно, зростання потреби в персоналі. На жаль, минулий рік став неприємним винятком з цього правила. І є відчуття, що і рік нинішній зможе повторити його долю. Особливо, якщо політика буде, як і раніше, проявляти активність у галузі економіки.
Тому будемо виходити зі змішаного тренда - бізнес-сезон буде, але не настільки яскраво вираженим. І, можливо, він буде зрушений у часі - компанії будуть більш докладно підбивати підсумки року, що пішов, і ще більш ретельно планувати рік, що настав. Тому розраховувати на те, що відразу після новорічних канікул буде відбуватися активний рекрутинг - не варто. Можливо, будуть оперативно закриватися «раптові» вакансії або реплейсмент, як висловлюються рекрутери – тобто проводитися заміна ключових співробітників, які пішли з компанії. При цьому роботодавець буде думати, чи потрібен йому на місце звільненого фахівця співробітник на повний робочий день/ тієї ж кваліфікації / на ту саму зарплату. І, звичайно, навряд чи він відмовить собі в задоволенні придбати кваліфікованого фахівця на менші гроші. Ну або хоча б поторгуватися. Або замінити частину окладу змінною частиною - грейдами або бонусами. Бажано, відстроченими у часі і орієнтованими на загальну прибутковість компанії, навіть якщо співробітник і не займається продажами.
Другий тренд - підбір триватиме довше. Крім вакансій, що оперативно закриваються. Цьому є цілком зрозуміле пояснення - ринок праці став ринком роботодавця, і він не відмовить собі в задоволенні подивитися всіх можливих кандидатів. Раптом знайдеться якийсь талант за півціни або просто видатний спец, про якого він давно мріяв, але не міг собі дозволити. Наприклад, висококваліфікований професіонал зі східних областей, який заради термінового працевлаштування готовий бути поступливішим в грошах. Тому, відіславши резюме, не варто чекати моментальної відповіді рекрутера. Навіть якщо вам приходить повідомлення, що резюме доставлено і прочитано.
Тим не менш, мовчання рекрутерів не означає, що потрібно терпляче чекати початку сезону і не діяти. Існує деяка кількість роботодавців, завжди моніторять ринок праці і не втрачають можливості замінити «вигорілих» фахівців «новою кров'ю» з більшою ефективністю. При цьому вони часто вже не анонсують вакансії або роблять це як анонімний роботодавець (адже вільних робочих місць у них немає, але є посади, вірніше, фахівці на посадах, яких готові змінити на більш продуктивних професіоналів).
Ще один важливий факт - є досить цікаві вакансії, які віддали «на відкуп» рекрутинговим компаніям. Як правило, це робиться для розділення відповідальності за закриття вакансії. І якщо в компанії немає рекрутера гідного рівня, а також для того, щоб у разі заміни провести процедуру максимально швидко і безболісно для бізнесу. Тому ігнорувати вакансії від рекрутингових агентств не потрібно. Тим більше, що у них, на відміну від прямих роботодавців, може бути більше цікавих вакансій. Та й допомоги від них теж більше - і в складанні ефективного резюме, і при проведенні співбесіди. І все це - безкоштовно для шукачів.
До речі, при працевлаштуванні нічого не помінялося - якщо роботодавець під яким-небудь приводом намагається виманити у вас гроші (якщо це не агентство з працевлаштування за кордон), значить, це шахрайство. Про такого роботодавця слід повідомити на портал з працевлаштування (наприклад, написати листа з посиланням на вакансію) - для внесення такого шахрая в чорний список і виключення його вакансій із загального доступу. Так що - ніяких авансів за матеріали, страхувальних внесків, оплати уніформи та інших приводів для викачування грошей. Навіть якщо вакансія дуже приваблива, а оплата - навіть більше того.
Підводячи підсумки, можна бути впевненим лише в одному - працевлаштування вийде, якщо до нього підходити системно і наполегливо. Навіть якщо рекрутери поки не прокинулися.

www.rabota.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад