Наскрізні професії - що це?

У розвитку професій, як і взагалі в світі, протікають два протилежні процеси. Перший спрямований на поглиблення знань, на все більш вузьку спеціалізацію професіоналів у тій чи іншій галузі. Другий процес спрямований на синтез, об'єднання та взаємопроникнення різних областей знання - інформатики та біології, кібернетики та нейрофізіології. Зустрічаються й фахівці, які добре знаються одночасно в двох фундаментальних дисциплінах.
Проте існують професії, які, не вимагаючи оволодіння різними спеціальностями, мають, тим не менше, попит в багатьох сферах людської діяльності. Наприклад, бухгалтер або інспектор відділу кадрів може однаково успішно працювати і в медичному закладі, і на виробничому підприємстві, і в недержавній комерційній організації. Такі професії, що однаково затребувані в кількох галузях народного господарства, прийнято називати «наскрізними».
Серед наскрізних професій зустрічаються робочі спеціальності, які не потребують особливої освіти: слюсарі, зварювальники, електрики, електромонтажники та машиністи можуть з однаковим успіхом працювати і в будівництві, і на різних видах виробництва, і в сервісних службах - від житлово-комунального господарства до авторемонтних майстерень.
Відомі так само наскрізні професії, що вимагають середньої спеціальної освіти - наприклад, механіки, бухгалтери, середній медичний персонал, програмісти та технологи отримують свою спеціальність у технікумах або професійних коледжах.
Серед спеціальностей, що вимагають підготовки у вищих навчальних закладах, наскрізні професії зустрічаються значно рідше, але все ж вони є: інженери, економісти, маркетологи, дослідники та менеджери - ось лише приблизний список таких робіт.
У наскрізних професій є одна незаперечна перевага: тим, хто опанував одну з них, працевлаштуватися буває простіше, ніж вузьким фахівцям, оскільки їхній вибір не обмежений якоюсь однією галуззю або сферою діяльності. Навіть якщо будівництво житлових і виробничих будівель через економічну ситуації сповільнюється - електрогазозварники можуть знайти собі роботу в машинобудуванні, в авторемонтних підприємствах і навіть у меблевому виробництві.
Тим не менш, деякі наскрізні професії - такі, наприклад, як економіст, побувавши в категорії популярних і престижних, можуть стати пасткою через надлишок на ринку праці фахівців подібного профілю. Тому, вибираючи навіть наскрізну професію, варто подбати про те, щоб вона значилася в списку затребуваних і перспективних професій на найближчі п'ять-десять років.

www.kto-kem.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад