Пам'ятка абітурієнту-2015: 10 кроків до вступу

З новими програмами і новими умовами прийому до ВНЗ стати студентом зможе тільки той, хто націлюватиметься на вступ вже сьогодні.
До кінця квітня (а саме тоді почнеться незалежне оцінювання) залишається півроку. Абітурієнт цього року як сапер: вперше можна завалити тест і залишитися взагалі без сертифіката, результати ЗНО будуть дійсні тільки в цьому сезоні.
Та ще виші, куди хочеться потрапити, доведеться пронумерувати за вагою - і змінити вибір не можна.
Нові правила так заплутали вступників, що "Комсомолка" вирішила скласти календарик: що і коли не пропустити. А батькам школярів і старшокласникам алгоритм теж знадобиться - обіцяють, що в наступні роки він мало зміниться.
Листопад: сходити на дні відкритих дверей
1. Якщо майбутня професія все ще бачиться як в тумані, зараз останній шанс визначитися. Дізнайтеся, коли проходять дні відкритих дверей (на сайтах вишів або на порталі osvita.ua, де вони дані списком). Зазвичай це листопад-грудень та квітень-травень (але навесні вже пізно щось міняти). Якщо грошей в сім'ї не багато, але ви готові блискуче скласти ЗНО, зверніть увагу на приватні виші. Уже в 2015 році ви зможете безкоштовно навчатися в одному з них, якщо в сертифікаті будуть вищі бали.
2. Визначте, який предмет профільний для вступу на обрану спеціальність. Начебто логічно робити ставку на дисципліну, за якою в школі вчилися найуспішніше. Але експерти пропонують відштовхуватися від бажаної спеціальності. Відомо чимало випадків, коли за півроку вдавалося підтягти предмет і отримати на ЗНО вищі бали. Було б бажання.
3. З 1 листопада по 15 грудня - час записатися на пробне тестування. Якщо не шкода заплатити за нього 89 грн., Експерти рекомендують цього року пройти хоча б обов'язкові українську мову та літературу. Причому вибрати тест поглибленого рівня - так ви попрактикуєтесь працювати в новому форматі, з дворівневими бланками. Потім пройти начисто базовий тест буде простіше, якщо на тренувальній зустрічі подужаєте завдання складніші.
Якщо ж ви готові віддати 178 грн. за два тести, запишіться ще на профільний для майбутньої спеціальності предмет. Цього року вибір такий: історія України, математика (базовий або поглиблений рівень), географія, біологія, хімія, фізика, іноземна мова (тільки одна на вибір - англійська, німецька, французька, іспанська), російська мова (вона іноземною не рахується) .
Заповнити реєстраційну форму треба на сайті свого відділення регіонального Центру оцінювання якості освіти (РЦОЯО). Звідти ж роздрукувати квитанцію, яку важливо зберігати до березня, оплативши зазначену суму в будь-якому банку. Через тиждень після оплати ви отримаєте підтвердження, що є учасником пробного ЗНО.
Грудень: розібратися з правилами вишів
4. Знайдіть правила прийому до цікавих вишів. Всі університети зобов'язані до 01.12.2014 вивісити їх на офіційному сайті навчального закладу та на стенді приймальної комісії. Час прикинути шанси, в ​​які виші можна потрапити.
5. Звернути увагу на пункти:
скільки вуз вимагає зданих тестів: їх може бути від 2 до 4;
який предмет профільний для вступу на обрану спеціальність і наскільки великий коефіцієнт на нього ввели (після множення на нього ваші бали будуть збільшуватися - таким чином, важливі дисципліни будуть "важити" більше, ніж другорядні);
якщо серед профільних предметів українська мова або математика, уточніть, який рівень тестів ЗНО вимагають здати - базовий або поглиблений;
які пільги ввели (в деяких університетах будуть додавати бали за допкурси, перемоги в олімпіадах, за профільні творчі успіхи);
як обійшлися з шкільним атестатом (тут буде розкид - від пільг медалістам до "повного ігнору", адже за новими правилами "важити" атестат може від 0 до 10% конкурсного бала);
за даними про конкурс за минулі роки постарайтеся приблизно визначити, який прохідний бал очікується. Цього року під час вступної кампанії виші можуть не приймати документи у тих, хто набрав за тести нижче цього порога.
Січень-лютий: зареєструватися на ЗНО
6. У січні-лютому - час реєстрації на ЗНО. Ви можете вибрати до чотирьох тестів, причому правильно записатися на максимальну кількість. Не відмовляйтеся від шансу, раптом один із тестів не здасте – підстрахувань у вигляді минулорічних сертифікатів більше немає. Краще відразу в січні відправити в РЦОЯО пакет документів (копію паспорта або свідоцтва про народження, якщо паспорта ще немає, довідку зі школи про наближення завершення середньої освіти). Так більше шансів переробити документи, якщо в них виявиться помилка. І відповідь приходить всього за 3-5 днів: або запрошення і сертифікат учасника ЗНО, або відмова з поясненням причини. Але якщо відповіді немає більше трьох тижнів, терміново звертайтеся в РЦОЯО.
7. Не забудьте в анкеті вказати, якого рівня обов'язковий тест з української мови та літератури збираєтеся здавати. Особливо важливо це для майбутніх філологів: якщо заявки надійдуть вчасно і їх буде достатньо, поглиблене тестування проведуть в окремій аудиторії. Якщо ж заздалегідь організуватися не вдасться, доведеться писати тест з усіма 2,5 години, чекати, поки розійдуться "базовики", ризикуючи збитися, - і тільки потім продовжувати відповідати на запитання (на просунутий тест відведено додатковий час).
Березень: пройти дворівневий тест
8. З 3 березня чекайте запрошення на пробне тестування, яке треба роздрукувати і разом з квитанцією і паспортом (свідоцтвом про народження) взяти з собою.
9. У березні протягом двох тижнів після завершення реєстрації на ЗНО можна буде подати відсутні документи або виправити в них розбіжності.
10. 21 березня - пробна українська мова та література. Якщо вибрали поглиблений рівень, отримаєте дві відмітки: за базову і за більш складну частину. 28 березня - другий пробний тест: можна вибрати один з решти предметів. Визначте, як ви знаєте предмет за тестовими балами, а ось переводити їх в рейтингові експерти не радять. Звичайно, можна внести результати на сайт РЦОЯО протягом 10 днів після навчального випробування. Але оцінити свої знання на тлі інших абітурієнтів не реально: одні забувають вводити дані, інші їх завищують, тому картина далека від реальності.

www.kp.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад