Які курси допоможуть знайти роботу з хорошою зарплатою

Криза на ринку праці диктує нові правила: роботодавці більш вибірково ставляться до претендентів на посаду, висуваючи нові вимоги. Кількість вакансій зменшується, в цілому по ринку - мінус 20-30% (залежно від області) за рік, підрахували аналітики порталу Work.ua. «Кількість резюме, навпаки, зростає», - зазначає контент-експерт порталу Rabota.ua Тетяна Пашкіна. Як наслідок, цінність працівника зменшується, на п'яти наступають колеги, які потрапили під скорочення. Більш того, окремі галузі стають і зовсім безперспективними в плані пошуку роботи: чи зарплати зовсім вже жебрачі, особливо якщо враховувати реальний рівень інфляції (наприклад, бюджетна сфера), або ж кількість роботодавців стрімко скорочується (банківська сфера).
«В ситуації, що склалася тим, хто залишився без роботи або незадоволений нинішньою, доводиться поводитися активно, шукати шляхи зацікавити роботодавця», - пояснює керівник дослідницького центру HeadHunter Уляна Маслова. «Один із способів - отримати нові професійні навички та опанувати суміжні професії, де і зарплати вище, і вакансій побільше», - каже Пашкіна.

Банкіри - головні страждальці
Один з найбільш постраждалих сегментів ринку праці - банківська сфера. «Кількість вакансій становить 69% від показника за січень, кількість же резюме - 106% від січневого показника», - зазначає Тетяна Пашкіна. На сьогодні, за аналітикою порталів про працевлаштування, на 51365 резюме в розділі «Банки-Інвестиції-Лізинг» припадає лише 1836 вакансій (тобто конкурс - 27 осіб на місце). За словами експертів, співробітники цієї сфери, які втратили роботу, активно шукають роботу і в інших галузях: дивляться на вакансії менеджерів з продажу, економістів. «Окремі представники керівної ланки навіть звертаються до центру зайнятості і через держструктуру закінчують курси комерційних директорів, керівників, щоб мати можливість претендувати на керівні посади в компаніях інших сегментів ринку», - каже Пашкіна. Окремі фахівці, які зберегли роботу, але хочуть підвищити рівень доходу, відправляються на курси коучингу. «Частина випускників після них іде у тренери - змінюють роботу, хтось залишається на своїй, але починає проводити тренінги у себе в компанії, отримуючи надбавку до окладу», - каже директор компанії «Київ-Тренінг» Ксенія Іордек.
Майбутнє - за онлайн
Не кращі часи переживають і маркетологи. «На сьогоднішній день попит на класичних маркетологів знизився, тому що на ринку мало нових проектів», - зазначають аналітики Rabota.ua. Тому фахівці, які знаходяться в пошуку роботи, йдуть на курси діджитал-маркетингу, SEO. «Освоюють, як правильно розміщувати маркетингові бюджети в інтернеті, стежити і аналізувати трафік і так далі. Такі фахівці затребувані на ринку», - пояснює нову тенденцію Тетяна Пашкіна.
Навички роботи онлайн допоможуть знайти роботу і інженерам. «Нові комп'ютерні реалії диктують нові спеціалізації та кваліфікації співробітників. Від інженерів, конструкторів, проектантів, креслярів потрібне знання таких програм, як AutoCAD (програма для проектування). Це стосується і машинобудування, розробки деталей. На сьогодні у нас це один з найбільш затребуваних напрямків навчання», - розповідає експерт навчального центру «Тераконсалт» Світлана.

Бухгалтера не в тренді
Через проблеми в економіці і хвилю скорочень на підприємствах «під ніж» потрапляють в тому числі і економічні відділи, функції колишніх співробітників розподіляють між рештою персоналу. «На курсах бухгалтерів - спад активності: ринок праці вивільнив безліч фахівців, які й так чудово володіють програмою», - зазначають в навчальному центрі «Тераконсалт».
Проте на курси «1С:Підприємство» (бухгалтерська програма для діловодства) масово приходять секретарі. Крім цього секретарі та асистенти керівників йдуть на курси англійської. Адже якщо раніше, щоб знайти роботу, секретарю не було потрібно додаткових знань, то тепер ситуація інша. «Знання мов та комп'ютерної програми «1С:Підприємство» згодяться і випускницям профтехучилищ, які освоювали спеціальність «секретар-референт», і співробітникам з досвідом», - зазначає директор департаменту навчально-наукового інституту магістерської підготовки та післядипломної освіти Університету «Крок» Юлія Кузьмінська .
Акцент - на мову
«Все вчать англійську і в школі, і в училищі. Але, як правило, рівень дуже низький. В резюме вказують «розмовний», а на співбесіді завалюються саме на цьому моменті», - коментує ситуацію Тетяна Пашкіна.
Втім, проблеми з англійською - не тільки в офісних працівників нижньої ланки. Брак мовних знань цього літа і восени відчули і керівники. Справа в тому, що найбільш стабільна зараз ситуація і привабливий рівень заробітної плати в іноземних компаніях. Саме туди і кинулися фахівці різних сфер і керівники середньої ланки. «Але на мовні курси йдуть не всі. Багато підтягують мову самостійно: в інтернеті - величезний вибір онлайн-курсів», - зазначають аналітики порталу Rabota.ua.

Навіть айтішники йдуть вчитися
У фахівців у сфері IT-технологій ситуація традиційно краща за всіх. Тому тут йдуть на курси не заради того, щоб врятуватися від безробіття, а за більш високим окладом. «Зараз курси програмістів популярні у системних адміністраторів. Прагнуть перекваліфікуватися в програмісти, бо їм і платять більше, і не треба, грубо кажучи, в шафах ритися і під столами лазити», - зазначає Тетяна Пашкіна.
Також IT-випускники або фахівці з досвідом приходять опановувати нові мови програмування. «Найпопулярніші на ринку на сьогодні - С++, C# (сі шарп), Java і.Net. З них найбільш високооплачуваний і складний для освоєння - Java. Для новачків найпростіші, але і більш нізькооплачувані - С++, C#», - каже доцент НТУУ «КПІ», к. т. н., директор комп'ютерних курсів «Контакт» Євген Крилов.

В ресторанах курси не визнають
На ринку ресторанного бізнесу сьогодні - найжорстокіша конкуренція. «Цього року тільки в Києві закрилося понад 100 ресторанів, але, на щастя, на сьогодні тенденція скорочення закладів припинилася. Всі, хто вижили влітку, залишаються на плаву», - зазначає директор КА «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова.
Було скорочено дуже велику кількість персоналу, настільки ж масового набору поки не проводиться, тому на ринку зараз величезний вибір професіоналів. Як не дивно, закінчення курсів з освоєння якоїсь нової кухні не допоможе в пошуку роботи. «У цій сфері не дуже довіряють різним курсам, - зазначають експерти. - Адже програми багатьох з них, як і навчальних закладів цього профілю, безнадійно застаріли».
Проте, безсумнівно, додасть балів претенденту досвід роботи в закладах відомих міжнародних мереж, а також в готельному бізнесі з іноземним капіталом. «Якщо людина там працювала, вона пройшла певну школу з європейським підходом до роботи та обслуговування, що робить її більш затребуваною на ринку», - зазначає Ольга Насонова.
Вітаються також стажування в різних закладах, з різними кухнями. «Якщо людина згодна працювати за мінімальну зарплату, наприклад, 2000-4000 грн., то її в будь-якому ресторані візьмуть на роботу і навчать всьому прямо на робочому місці. Є школи при мережевих закладах, наприклад, з підготовки сушистів. Котирується і просто стажування 1-1,5 місяця в закладах з ім'ям», - пояснюють в КА «Ресторанний консалтинг». Так що час, що звільнився у тих, хто втратив роботу, можна використовувати для майбутнього кар'єрного росту, навіть не вкладаючи фінансових коштів, а, навпаки, ще й отримуючи мінімальну зарплату.
Є попит на дану професію і за кордоном. «Їдуть як особистими кухарями, так і для роботи в ресторані. Наприклад, в Польщу їдуть і до Італії. З плюсів - не треба ідеально знати мову країни, в яку людина їде працювати, бо безпосередньо з клієнтами спілкуватися доведеться трохи. Головна робота - ножем і руками. Вистачає мінімального рівня англійської», - каже Насонова.
Закінчивши курси англійської на рівні «вільний розмовний», персонал кухні зможе знайти роботу і на круїзному лайнері, де рівень зарплат зіставимий з європейськими окладами.

А може, піти в астрологи?
Авантюристам можна запропонувати і більш радикальну зміну професії. Наприклад, піти в астрологи або провісники. Тим більше що попит на їхні послуги в смутні часи зростає.
Астролог. Фахівця-астролога в центрі «Кар'єра» готують за два місяці, навчання двічі на тиждень. Заняття в групі обійдуться в 1200 грн. на місяць, індивідуальні - 1800 грн. В Школі астрології Павла Глоби підхід більш глобальний: спочатку йде базовий курс - основи астрології (вечірні заняття два рази на тиждень протягом двох років). Третя і четверта ступені майстерності - по року при такому ж графіку відвідувань. Одне заняття - 80 грн. Дохід обіцяють чималий. Наприклад, астролог в Києві бере за консультацію 900 грн.
Хіромант. Навчитися читати долю по руці можна за 2500 грн. (10 уроків). Або за 500 грн. (Диск з уроками). «Опанувати науку зможе кожен», - каже хіромант Михайло Онопрієнко. Витрати окупляться швидко. Так, наш експерт за годину роботи просить 300 грн.

vesti.net

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад