Як здійснюється підбір підходящої роботи для безробітних?

Підбір підходящої роботи для безробітного здійснюється з урахуванням вимог статті 46 Закону України "Про зайнятість населення" та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 року № 198.
Підходящою для безробітного вважається робота, що відповідає освіті, професії (спеціальності), кваліфікації особи з урахуванням доступності транспортного обслуговування, встановленої рішенням місцевої державної адміністрації, виконавчого органу відповідної ради. Заробітна плата повинна бути не нижче розміру заробітної плати такої особи за останнім місцем роботи з урахуванням середнього рівня заробітної плати, що склався у регіоні за минулий місяць, де особа зареєстрована, як безробітна.
Під час пропонування підходящої роботи враховується тривалість роботи за професією (спеціальністю), кваліфікація, досвід, тривалість безробіття, а також потреба ринку праці.
За згодою особи, підбір роботи може здійснюватися також в інших регіонах.
Якщо середній рівень заробітної плати, що склався за минулий місяць у регіоні, нижчий заробітної плати особи за останнім місцем роботи, підходящою є робота з рівнем заробітної плати, що не менша середнього рівня у регіоні.
Під час пропонування підходящої роботи безробітному враховується середній розмір заробітної плати за останнім місцем його роботи, який розраховується за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування про щомісячну заробітну плату протягом періоду трудової діяльності.
У зв’язку з цим, підходящою для безробітного вважається робота з рівнем заробітної плати, що не менший мінімальної, у разі коли:
Державний реєстр загальнообов’язкового державного соціального страхування не містить інформації щодо розміру заробітної плати за останнім місцем роботи;
особа бажає відновити трудову діяльність після тривалої (більше як 12 місяців) перерви;
пошук роботи здійснюється вперше.
Підбір підходящої роботи для інвалідів (у тому числі шляхом розумного пристосування існуючого або створення нового робочого місця) здійснюється відповідно до його професійних знань, навичок та з урахуванням його побажань щодо умов праці та з урахуванням довідки до акта огляду медико-соціальної експертної комісії з висновком про умови та характер праці та індивідуальної програми реабілітації інваліда.
У разі, якщо відсутні документи, що підтверджують трудову діяльність та/або освіту особи, підбір підходящої роботи здійснюється за професіями, що не потребують спеціальних знань, навичок та умінь.
Для зареєстрованих безробітних, які не мають професії (спеціальності) і вперше шукають роботу, підходящою вважається робота, яка потребує первинної професійної підготовки, зокрема безпосередньо на робочому місці.
Для громадян, які не працювали за попередньо здобутими професіями (спеціальностями) понад 12 місяців, підходящою вважається робота, яку вони виконували за останнім місцем роботи, а робота за здобутими раніше професіями (спеціальностями) може вважатися підходящою за умови попереднього підвищення кваліфікації за направленням центру зайнятості з урахуванням потреби ринку праці.
У разі коли, протягом шести місяців з дня реєстрації, безробітному неможливо підібрати роботу за його професією, підходящою роботою вважається робота, що потребує зміни професії з урахуванням його здібностей, стану здоров'я і професійного досвіду, доступних для нього видів навчання та потреби ринку праці регіону.
Для безробітних, які не мають професії, або таких, які працювали на роботах, що не потребують спеціальної підготовки, та перебувають на обліку в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, більш як шість місяців, підходящою роботою також вважається участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, тривалість яких перевищує один місяць.
Для громадян, які бажають відновити трудову діяльність після тривалої (більше як 12 місяців) перерви (крім громадян, яким до досягнення пенсійного віку встановленого статтею 26 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” залишилося два і менше років), підходящою роботою також вважається участь в громадських роботах, а також інших роботах тимчасового характеру, що відповідають їх освіті, професії (спеціальності), професійному досвіду, зокрема, за спорідненими професіями, та тривають понад один місяць.
Споріднені професії – це професії, що відповідно до Національного класифікатора „Класифікатор професій” відносяться до однієї групи професій.
У разі отриманням громадянином професії за направленням центру зайнятості, підходящою вважається робота за новою та за попередньою професією (спеціальністю).
Разом з тим слід зазначити, що підходящою для безробітного не може вважатися робота, якщо:
вона пов'язана із зміною місця проживання громадянина без його згоди;
місце роботи розташоване за межами доступності з використанням послуг транспортного обслуговування, встановленої рішенням місцевої державної адміністрації, виконавчого органу місцевої ради;
умови праці не відповідають правилам і нормам, встановленим законодавством про працю та про охорону праці;
на запропонованому місці роботи заробітна плата нижча за встановлений законом розмір мінімальної заробітної плати або не забезпечуються гарантії щодо своєчасності її виплати;
умови праці на запропонованому місці роботи не відповідають стану здоров'я громадянина, що підтверджено медичною довідкою.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад