Змінити професію: декілька порад

Мало знайдеться людей, які могли б сказати, що ніколи ні про що не шкодували. І в сучасному суспільстві досить високий відсоток людей, незадоволених своїм вибором професії. Переосмислення свого вибору зазвичай відбувається в той період, який називають «кризою середнього віку». Особливо до нього схильні чоловіки, оскільки жінки часом можуть втішитися реалізацією себе в материнстві, їхня кар'єра могла розвиватися не настільки рівномірно, і вони тому не поспішають «підводити підсумки». Хоча, втім, останнім часом і серед жінок зустрічаються настрої, які говорять про незадоволення їх професійною діяльністю. Чим це викликано? Різними причинами - хтось у свій час був не впевнений в собі, хтось пішов на поступки родичам в продовженні потомствених традицій, хтось просто не зміг знайти своє покликання і схопився за перше-ліпше.
І якщо ви зараз стоїте на роздоріжжі, думаючи, а чи не зайнятися вам чимось новим, змінити професію, то перш ніж звільнятися, проведіть наступні підготовчі дії:
Вельми корисно письмово відзначати, що вам не подобається у вашій роботі, наприклад, якісь корпоративні традицій, атмосфера в колективі, манера у спілкуванні керівників з підлеглими, структура організації звітності або інші якісь правила (як гласні, так і не голосні) в компанії. Вказуйте конкретно, які саме завдання і процеси в роботі вам особливо неприємні і найтяжчі. Ведіть, по суті, свій «щоденник незадоволеності». Через деякий час, скажімо, через два тижні, перегляньте його - можливо, ви побачите повторювані факти вашого роздратування чи невдоволення. Ви виявите таким чином ключові моменти того, що найбільше вас не влаштовує в роботі. Тобто ви побачите те, що не повинно бути присутнім конкретно у вашій новій роботі, і що вас робить нещасним.
Наступний етап - він, втім, може бути паралельним вашому «щоденнику незадоволеності» - список ваших інтересів, навичок, здібностей, прагнень, знань і досягнень. Уважно прислухайтеся до себе: напишіть, що вас найбільше цікавить, що ви можете краще за все робити, де ви домоглися найбільших успіхів, в чому ви взагалі відчуваєте в собі сили. Склавши список, спробуйте визначити, скільки відсотків цих ваших здібностей і вмінь задіяно у вашій нинішній посаді-професії. Це наочно дасть вам зрозуміти, наскільки ви реалізовувалися зараз.
Для того щоб вирішити, яку професію вам освоювати або на який вид діяльності вам переключатися, одних роздумів мало. Потрібно влаштувати справжній брейн-шторм. Причому можна залучити до цього людей, думкам яких ви довіряєте. Разом ви знайдете декілька ідей, які будуть найбільш «життєздатні». Якщо ж варіанти професії будуть трохи розпливчасті, варто тоді почитати профільні статті або книги, які дадуть вам ключі до розуміння себе і ваших прагнень в професії.
Позначивши кілька варіантів професій, дізнайтеся про них максимум інформації: про всі плюси та мінуси, про всі особливості, про які, можливо, ви через поверхневий інтерес раніше не знали. Можливо, щоб оцінити, наскільки бажання розходиться з практикою, вам варто пробно влаштуватися як волонтер або стажер - щоб могла спасти «завіса романтики», скажімо, від ідеї працювати ветеринаром, займатися благодійною діяльністю в дитбудинках, або писати книги: для початку спробуйте створити свій блог або онлайн-магазин. І головне, відчуйте внутрішній відгук у вашій діяльності - якщо він є, значить, це ваш вид діяльності.
Зазвичай, якщо ви не розчаруєтеся в своїх «тестових пробах», вас чекає усвідомлення, що вам потрібні ще додаткові знання і навички - іншими словами ще освіта в чомусь для підвищення вашої кваліфікації. Тому при зміні професії вступ знову на курси або на якісь тренінги-заняття - цілком логічний етап у вашому розвитку та набуття певного досвіду. Навчання - вельми важливий етап для здійснення вашого бажання не мати, а бути.
Крім того, часто нове ваше застосування і нова професія лежить в суміжній галузі: тим більше, що опанувати її буде істотно простіше, ніж радикально щось змінюючи. Тому також уважно розглядайте види занять, які так чи інакше перегукуються з попередніми вашими вміннями. Наприклад, працюючи ріелтором, ви так чи інакше спілкувалися з клієнтами - професія психолога вам може бути вельми близька.
Знайте, що ніколи не пізно знайти себе - просто не бійтеся змінити професію, досить бути незадоволеним, адже життя одне.

www.blog.trud.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад