Не прирікайте себе на сірі будні у період заслуженого відпочинку

Людина, її життя та здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнані Конституцією України найвищою соціальною цінністю. Відповідно до Основного Закону кожний має право на працю, яку вільно обирає. Одначе серед краян працездатного віку є чимало осіб, котрі живуть днем нинішнім, працюючи без оформлення трудових відносин. Через недобросовісних працедавців і працівників-нелегалів таке ганебне явище як тіньова зайнятість і виплата зарплати в конвертах набуває все більших масштабів, спричиняючи у суспільному житті серйозні економічні та соціальні проблеми.
Отримання нелегальної винагороди за працю – це, передусім, удар по пенсійних накопиченнях громадян. Адже відсутність запису в трудовій книжці позбавляє працівників страхового стажу, необхідного для призначення пенсії, оскільки внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працедавці нараховують виключно з офіційної заробітної плати.
Влаштовуючись на роботу, працівник повинен чітко усвідомлювати, що криється за пропонованим заробітком в конверті. А це означає, що фірма чи компанія не зацікавлена в укладанні трудового договору на законній основі й сплаті внесків до державних фондів. Тобто під час такої професійної діяльності найманий працівник буде позбавлений страхового стажу, необхідного для нарахування пенсії, соціального захисту у період тимчасової непрацездатності, у разі нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання. А у випадку втрати роботи не матиме права на отримання допомоги з безробіття або матеріальне забезпечення буде призначене у мінімальному розмірі.
Тому, перш ніж погоджуватися на роботу в тіньовому секторі економіки, подумайте про своє майбутнє. Не нехтуйте соціальними гарантіями нині, не прирікайте себе на сірі будні.

www.dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад