У 35 років життя тільки починається: будуємо кар'єру

Психолог Анастасія Пономаренко впевнена, що стати успішною можна в будь-якому віці, і 35 - це відмінний вік для кар'єрного старту.
Колись були тарифні сітки та чіткі посадові інструкції. І підвищення зарплати було чітко прогнозованим. У сучасному світі в більшості своїй ваш роботодавець - бізнесмен, і мета його - за менші гроші отримати більший прибуток. Він вам обов'язки підкинув? Підкинув. Ви мовчите та виконуєте? От і добре!
А підійти, попросити підвищення зарплати - страшно. А раптом звільнить? Де знайдете іншу роботу? Як довго будете шукати? Краще вже синиця в руці... Так і сидите з маленькою зарплатою до самої пенсії в полоні власних страхів.
А знаєте, чого боїться сам роботодавець? Що від нього піде експерт. Людина, за якою конкуренти в чергу стоять. Ось такому працівникові вчасно підвищується зарплата, виплачуються премії.
Створюйте собі статус експерта! Після 35 має сенс зайнятися цим питанням впритул. Коли тобі 20, ви психологічно ще можете бути не готові до статусу метра, фахівця найвищого класу. Незважаючи на червоний диплом престижного ВНЗ, участь у конференціях, публікації в наукових журналах, наше колективне несвідоме, стереотипізація - «він ще пороху не нюхав», «без року тиждень...» - буде серйозним психологічним бар'єром. Це неправильно, однак подолати цей бар'єр буває дуже важко.
А після 35 психологічні стереотипи - нам на допомогу! Отже, який же він, експерт своєї справи?
1. Насамперед, він виглядає, як експерт. Упевнений, спокійний. Добре одягнений. На конференції не тулиться в кутку, а ставить запитання, виступає з доповідями. А якщо не знає відповіді на питання, то не тушується, а ввічливо каже: «Зараз я не готовий відповісти. Залиште свій мейл, я обов'язково напишу вам свою думку про даний предмет».
2. Експерт - це та людина, хто знає більше своїх клієнтів. У кому клієнти гостро потребують. Так що не змагайтеся з колегами, в деяких питаннях вони розумніші за вас, і це природно. Стати незамінними потрібно для звичайних людей, не фахівців. Для ваших постачальників (щоб їх грамотно проконсультувати). Або для покупців. Тут потрібно враховувати питання не тільки компетенції, а й психології.
3. Експерт - це фахівець у певній ніші. Виберіть нішу, в якій ви будете почувати себе незамінним - і працюйте в даному напрямку.
4. Експерт постійно розвивається. Відвідуйте тренінги, семінари в обраній вами сфері. Читайте спеціальну літературу. Кажуть, що Сталін прочитував 500 сторінок в день. Непросто в це повірити, перевірити ще складніше. Але можна взяти на озброєння, як якийсь еталон. 500 сторінок важко, а от 100 - 200 цілком під силу. І пройдіть курси швидкочитання, для експертності це буде вам великим плюсом.
5. Експерт використовує всі інструменти PR. Статті, написання книг, власний сайт, соціальні мережі. Вважається, що якщо ви не представлені в інтернеті, то значить, вас немає. Навіть якщо ви працюєте в галузі машинобудування у великій корпорації, простий сайт-візитка вигідно підкреслить ваш експертний статус. Там можна розмістити не тільки анкетні дані, а й фото із ​​заходів, конференцій, ваші наукові статті. Зараз багато солідних наукових журналів, готових опублікувати вашу статтю за певну плату. Перед публікацією статтю обов'язково редагують. На виході ви отримуєте грамотну публікацію в серйозному виданні, яка піднімає ваш статус експерта на певну висоту. Пошукайте в інтернеті такі журнали, їх багато.
А якщо ви працюєте в сфері послуг, то власний сайт та соціальні мережі повинні бути найголовнішим вашим інструментом.
6. Ви повинні мати атрибути експертності, «зірки на погонах». Членство в асоціаціях, професійних спільнотах, підійме ваш статус. Пошукайте в інтернеті сайти різних закордонних об'єднань. Іноді буває досить заплатити 200 $ в рік - і ви вже член якоїсь канадської асоціації психологів. А додаток до резюме дуже солідний. Також звертайте увагу на ваші візитні картки - вони повинні виглядати солідно. Якщо начальство вважає хороші візитки дурощами - замовте їх собі самі. Коштує це недорого, а експертності додає.
У 35 років питання про пенсію починає хвилювати набагато більше, ніж у двадцять. На державу сподіватися небезпечно - ще невідомо, які будуть проведені пенсійні реформи в майбутньому. Час нестабільний, краще сподіватися на себе. Значить, у вас повинна бути така професія, яка не залежить від віку та примхи начальників.
Погодьтеся, що юристам, психологам, логопедам вік не страшний. За умови, звичайно, що вони будуть йти в ногу з часом, знати комп'ютерні програми, різні нові методики. Робота в сфері консалтингу в меншій мірі залежить від віку, ніж, наприклад, у сфері металургії. І в 35 років ще не пізно змінити професію, набратися досвіду та будувати кар'єру. Подумайте, чи подобається вам те, що ви робите, і, якщо вас скоротять, чи зможете ви швидко влаштуватися за фахом?
Якщо розумієте, що обрана в 18 років спеціальність вам категорично не подобається, або мало затребувана, то ще не пізно піти вчитися. Здобути освіту, обрости клієнтурою. Вам до пенсії залишилося років 25-30, тому встигнете. Тільки задуматися про своє пенсійне життя краще зараз, тому, що чим далі, тим складніше.
А якщо вас все влаштовує - і професія, і сфера діяльності - то стаєте експертом. Щоб начальника в тремтіння кидало при одній думці, що ви підете. Бо де він ще знайде такого грамотного і відомого фахівця?

www.uaua.info

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад