Більшість молоді мріє сидіти в офісах

Найближчим часом будуть затребувані професії, пов'язані з сільським господарством: інженери, технологи переробної промисловості, — каже Родіон Колишко, 40 років, директор департаменту розвитку трудового потенціалу Федерації роботодавців України. —Скорочуватимуть менеджерів середньої ланки, рекламних і торговельних агентів. Це категорії працівників, які показують рівень економіки в країні. Якщо економічна активність падає, в них теж немає потреби. Також забагато юристів та економістів.
На кого зараз модно вчитися?
- Молодь хоче бути економістами, юристами, маркетологами, спеціалістами у сфері зовнішньої діяльності, фінансистами. Більшість мріє сидіти в офісах. Але на ринку праці потрібні інші професії: трактористи, комбайнери, зварювальники. 
Хто впливає на вибір професії?
- Батьки в першу чергу. Вони не цікавляться актуальністю професії. Їм важливо, де пристроїти дитину. Також впливає телебачення, газети. За кордоном є професійна орієнтація. У середній і старшій школі розказують про особливості різних спеціальностей. Діють спецпрограми при університетах, куди можна прийти послухати лекцію. 
Багато студентів їдуть навчатися за кордон. Кажуть, потім легше знайти роботу.
- Якщо студент хоче лишитися працювати за кордоном, то вчитися там вигідно. Опановуєш мову, адаптуєшся, знаєш умови працевлаштування. Та якщо людина планує повернутися в Україну, є складнощі. Рівень підготовки, навчальна програма в зарубіжних навчальних закладах радикально відрізняється від затребуваних у нас знань і навичок. Якщо випускник з дипломом польського університету прийде на завод по випуску української продукції, для адаптації йому знадобиться 3–5 років. Вигідно за кордоном отримувати універсальні спеціальності: програміст, спеціаліст фондового ринку, сільського господарства. Також професії, пов'язані з поліграфічною справою: веб-дизайн, управління мережами, реклама. 
Які професії стануть незатребуваними?
- Зникнуть монопрофесії, такі як наповнювач балонів, оператор комп'ютерного набору. Зараз ринок праці вимагає комплексної освіти. Наприклад, інженер на будівництві повинен вміти не лише проектувати, а й мурувати, оздоблювати, вирівнювати, ламати і прибирати сміття. Найближчим часом в Україні треба оновити класифікацію професій. Зараз їх — 8,5 тисячі назв. Навчальні заклади готують спеціалістів тільки третини з них. 
Яку найбільшу зарплату пропонували на ринку праці?
— 25 тисяч доларів давали виконавчому директорові в іноземній компанії. Таких спеціалістів шукають точково, часто переманюють із подібних компаній. Вакансія може бути відкрита кілька років. Випускники вузів починають із відносно низьких заробітків. У Києві можуть розраховувати на 3–3,5 тисячі гривень. Найбільше отримують програмісти. Середня зарплата — від 7 до 15 тисяч гривень.
Відмовляються від російських вузів
Найбільше українських студентів навчається в Польщі. Тамтешні вузи дають стипендії та гранти на навчання.
Польща багато рекламує свої вузи, — каже Єгор Стадний, експерт Центру дослідження суспільства. — Раніше на навчання туди їхали із західних і центральних областей, тепер — і зі сходу. Польські університети дають якісну освіту і часто працевлаштовують. Тому за останні п'ять років студентів, які їдуть до Польщі, побільшало втричі. 
Вдвічі збільшилася кількість студентів з України в університетах Іспанії, Італії, Канади, Чехії, Австрії, Великобританії.
Почали відмовлятися від освіти в Росії. Вже торік бажаючих там навчатися поменшало на шість відсотків. Цього року буде ще менше, і не лише через політичну ситуацію. Краща освіта, ніж в Україні, — лише в московських вузах, але жити там занадто дорого, — каже Стадний. 
У Чехії українці навчаються на математичних, економічних та медичних напрямках. У Франції опановують економіку та філологію, в Австрії вивчають гуманітарні та економічні науки.

www.gazeta.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад