Звільнення: топ-4 нечесних прийомів роботодавця

Якщо не виходить звільнити людину «за законом» або «за власним бажанням», деякі компанії застосовують недобросовісні методи. Вчасно зауважте нечесну гру і дізнайтеся, як реагувати!
Якщо ви офіційно працевлаштовані, звільнити вас без вашого бажання дуже і дуже важко! Тому що кожен працівник, який вважає, що він постраждав від непорядності свого колишнього роботодавця, має право звернутися до суду. Практика показує, що найчастіше суди таки приймають бік працівника.
Тому, якщо ваше тепленьке містечко знадобилося онучці начальника або коханці ще вищого начальника, до вас можуть застосувати жорсткі методи психологічного тиску.
1. Метод видавлювання
Для вас важливі добрі відносини з колегами? Тоді шеф зробить все, щоб їх зіпсувати! Наприклад, в останній момент відправить вас у відрядження за кордон, яке заслужила ваша подруга-колега. Природно, та образиться на вас, запідозрить в «чомусь такому» - і стосунки зруйнуються. Або той же шеф почне вас незаслужено відрізняти: дасть позапланову відпустку, саме вам встановить новенький комп'ютер (хоча за справедливістю треба було його встановити комусь іншому). Ну, і все - відносини з колегами, навіть найбільш лояльними, стають напруженими. Косі погляди, перешіптування за спиною, натяки на вашу непорядність - і мета досягнута: у стані афекту ви кидаєте на стіл начальника заяву про звільнення. Яка буде негайно підписана.
2. Метод нездійсненних завдань
Вам дається такий величезний обсяг роботи або робота такої складності, з якою ви просто не в змозі впоратися. Шеф займає вичікувальну позицію, і коли ви, засмикана та втомлена, все-таки не справляєтеся із завданням, приймається за «розбір польотів». Дуже прозоро говорить про вашу некомпетентність, про те, що ви даремно отримуєте свою зарплату, про те, що будь-який би на вашому місці подякував би за те, що його взагалі терплять з жалю... Ваші дії? Можливо, після першої догани ви, поплакавши від образи, спробуєте «відповідати». А якщо ситуація повторюється? Зрозуміло, вирішуєте, що жодна робота не варта таких нервів.
3. Метод зниження зарплати
Звичайно, під самим пристойним приводом. Наприклад, якщо більша частина вашої зарплати - це бонус за виконання плану, цифри цього плану завищуються так, що його просто нереально виконати. Або заявляється, що компанія переживає важкі часи, тому змушена або скоротити вас, або перевести на іншу посаду. Зрозуміло, з меншим окладом і з тим самим навантаженням. Через якийсь час ви розумієте, що заробите більші гроші в іншому місці - і тихо-мирно звільняєтеся.
4. Звуження повноважень
Раніше ви відповідали не лише за свою роботу, а й за роботу двох колег, не таких досвідчених. Зараз вам оголошено, що одна з них «доросла», тепер саме вона буде головною у відділі. Раніше ви постійно були присутні на важливих нарадах, тепер вас туди не кличуть... Причому без будь-яких пояснень, ви залишаєтеся в повному невіданні, за що ж вас так карають. Ви відчуваєте себе без вини винною, незрозуміло чому відстороненою від процесів у компанії. Підсумок - ваша заяву «за власним».
Що робити?
Зрозуміло, можна боротися, доводити свою правоту, пояснювати, який ви цінний співробітник, але... Але, швидше за все, якщо вже начальство вас вирішило звільнити, то досягне свого: змором, непорядною поведінкою, відвертою нахабністю або хамством. Тому подумайте: чи варто витрачати свої сили і нерви на боротьбу з вітряками? Або прийшов час підшукати більш порядних роботодавців?

www.goodhouse.com.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад