Диплом: чи має він значення при влаштуванні на роботу?

Що ми маємо за плечима після закінчення ВНЗ? З одного боку - певний багаж знань і навичок з надією застосувати їх на практиці при влаштуванні на роботу. З іншого боку - диплом, який нібито показує, що цей самий багаж у нас є.
«Необхідний фахівець з вищою освітою...» - такими словами рясніють практично всі оголошення про прийом на роботу. Яке значення має для роботодавця те, диплом якого ВНЗ у вас на руках? Чи допомагає диплом при влаштуванні на роботу і чи впливає на це престиж ВНЗ?
Яке ж значення має диплом, на думку роботодавців? Звернемося за відповіддю до останніх досліджень.
Роботодавці вважають, що диплом престижного ВНЗ - гарне доповнення, але ніяк не основна вимога при прийомі на роботу. Головне те, як проявить себе людина на співбесіді, і те, наскільки вона готова до роботи.
Як зазначають роботодавці, ВНЗ дає систематизовані знання, а те, як людина ними скористається, залежить тільки від неї. Те, що претендент на посаду отримав освіту в хорошому ВНЗ чудово, але більше цінуються вміння та знання, які людина проявляє на роботі. Буває так, що людина не здобула вищої освіти, і при цьому - гарний працівник. І навпаки: людина з блискучою освітою, яка на роботі не проявила себе.
Роботодавці зазначають зниження базових знань за фахом у випускників ВНЗ. Знання стають більше теоретичними, ніж практичними. Знання інформаційних технологій, навпаки, покращилися.
У деяких компаніях зазначають, що якість освіти стає гіршою рік за роком: випускники знають, що їм доведеться доучуватися на роботі і не особливо перевантажувати себе під час навчання у ВНЗ.
Проте, на роботу воліють брати найбільш здібних випускників, щоб навчати їх, а не просто випускників з гарними оцінками в дипломі. Крім того, компанії організовують стажування та тренінги. Багато роботодавців одноголосні: краще вивчити співробітника усередині компанії, ніж доучувати нездатного випускника, якою б престижною не була назва ВНЗ в його дипломі.
Однак, тут необхідно зробити застереження. В умовах кризи роботодавцю легше взяти людину з досвідом. У сприятливих економічних умовах компанії готові брати на роботу молодих спеціалістів і навчати їх. Випускникам доводиться починати з нуля, щоб набути досвіду.
Вихід для молодих фахівців при влаштуванні на роботу - стажування, самоосвіта та підвищення професійного рівня - ось що допоможе при влаштуванні на роботу, а зовсім не "корочки» ВНЗ. Бажання продовжувати вчитися, працювати понаднормово, щоб компенсувати відсутній досвід - те, що потрібно роботодавцю.
Роботодавці одностайні в одному: диплом - зовсім не показник, він зовсім не гарант влаштування на високооплачувану роботу. Тільки практика допоможе виявити знання і здібності.

www.mir-studenta.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад