Як скласти нестандартне резюме

У стандартному резюме зазвичай описані основні етапи кар'єри шукача, коротко розповідається про досвід роботи. Але останнім часом такі резюме все менше користуються успіхом. Роботодавці в умовах посткризової економіки звертають увагу на нестандартні резюме, цікавляться особистими якостями кандидатів, пише газета «Відомості» з посиланням на FT. У низці американських компаній претендентам пропонують відповісти на запитання анкети та розповісти про себе. Однак багато претендентів не володіють мистецтвом письма.
Кандидати пишуть про те, що вони захоплені роботою, мають великий досвід у своїй сфері, добре мотивовані та готові цілком присвятити себе справі. Але в підсумку їхні розповіді виходять знеособленими. Професійна мережа LinkedIn навіть наводить список найпоширеніших фраз, яких краще уникати в резюме.
Розповідь про себе повинна допомогти кандидатові зайняти бажану вакансію. Дженет Моран, засновник компанії TheCVHouse, рекомендує тим, хто хоче скласти нестандартне резюме, насамперед подумати про аудиторію, до якої вони звертаються, а також про свою мету і про контекст. Почати розповідь можна з опису незвичайних успіхів або досягнень. Вам вдалося за два роки в чотири рази збільшити обсяг продажів? Повідомте про цей факт наймачеві, а потім розкажіть про свій досвід і навички.
Нік Паркер з консалтингового агентства з навчання мистецтву листа TheWriter радить уникати банальних фраз. Люди намагаються підібрати гарні слова, розповісти про свою креативність та захопленість роботою. Але головне - не розповісти про себе, а показати себе. Якщо ви хочете показати роботодавцю, що у вас є почуття гумору, не потрібно писати, що ви веселий, краще вдало пожартувати.
Щоб розповідь про себе запам'яталася, Паркер рекомендує проводити незвичайні аналогії, які можуть заінтригувати читача. Наприклад, можна написати, що ви дотримуєтеся одного стилю поведінки, незалежно від того, стосується це ранкової пробіжки або проведення зустрічі з 40 співробітниками.
Добре, якщо ви напишете про незвичайне хобі. Читання, кулінарія, подорожі, захоплення, екстремальними видами спорту - ці захоплення зустрічаються в більшості резюме. Привернути увагу може несподівана інформація. У приклад Паркер наводить дівчину, яка розповіла в своєму резюме, що вона любить в'язати гачком. Вона пояснила, що це хобі вчить її концентрувати увагу, а іноді їй доводиться через одну помилку розпускати тисячі петель. Цей образ був незабутнім і цікавим.

www.vedomosti.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад