Що робити, якщо ви раптово втратили роботу

Ще вчора ваше життя було стабільне та впорядковане. Ви будували плани на майбутнє: ремонт, відпустка... А сьогодні, як сніг на голову: звільнення! На жаль, ситуація в країні така, що такий варіант подій можливий у кожного з нас. Як поводитися, якщо звістка про звільнення застала вас зненацька?
Дозвольте собі емоції
Поплачте подрузі чи мамі в жилетку, напийтеся, лайтеся непристойними словами - словом, дайте вихід своїм почуттям. Не робіть вигляд, що вам все одно, що ви і без цієї роботи чудово себе почуваєте. Зізнайтеся собі: ви в розпачі! Тільки умова: відведіть собі на «сльози-соплі» максимум два дні!
Відмовтеся від звинувачень і самоїдства
Не шукайте приховані мотиви в поведінці вашого колишнього начальства, мовляв, воно давно вже під вас копало. Не вишукуйте в собі недоліки, які посприяли звільненню. По-перше, ви втратите масу енергії і сил на такі непродуктивні речі. А по-друге, в тому, що сталося, винні зовнішні обставини, вплинути на які ви не можете.
Розлучайтеся мирно
Можливо, у вас з'явиться наполегливе бажання пересваритися з колишніми колегами або висловити щось безстороннє уже колишньому начальству. Або, як варіант - прихопити з роботи офісний степлер або ноутбук. Це принесе вам особисто більше шкоди, ніж користі. Дрібна помста перекреслить гарне ставлення до вас раз і назавжди, а, можливо, вам ще доведеться перетнутися з колишніми колегами - в побуті або на новій роботі. Намагайтеся залишити після себе тільки приємні спогади, як про гарного працівника і душевну людину.
Починайте діяти
Тільки після того, як ви дали волю своїм емоціям, починайте думати та діяти. Проаналізуйте, які реальні шанси швидко знайти нову роботу за фахом. Вивчіть наявні вакансії і відразу ж, не зволікаючи, розсилайте резюме. Поки його розглянуть, поки обговорять, поки приймуть рішення запросити вас на співбесіду, пройде безліч часу. А довго чекати ви не можете собі дозволити.
Шукайте варіанти
Можливо, влаштуватися за фахом у вас і не вийде, що поробиш - криза. Розглядайте пропозиції на ті вакансії, які не пов'язані з вашою основною професією, але які в принципі ви змогли б подужати. Повідомте всім своїм знайомим, близьким і далеким, що ви шукаєте роботу, можливо, хтось із них зможе надати вам допомогу або порекомендувати вас своїм знайомим. Отримавши пропозицію, на перший погляд невідповідну, не поспішайте відразу відмовлятися: можливо, завтра ви не отримаєте і таку. Візьміть кілька днів на те, щоб її обміркувати.
Введіть режим суворої економії
Поки ви не можете точно сказати, коли ситуація вирівняється, тому скоротіть витрати до мінімуму. Зрештою, кілька тижнів або місяців можна спокійно прожити без нових кофтинок, делікатесів і таксі. Відкладіть якусь суму «на чорний день»: можливо, вам екстрено знадобляться гроші на лікування або іншу важливу річ. Якщо ви комусь винні гроші, постарайтеся домовитися з цією людиною про відстрочення платежу або про повернення його по частинах.
Не втрачайте оптимізму!
Звільнення - річ неприємна, але це ще не кінець світу! У вашому житті залишилося багато хорошого, того, що не купиш ні за які гроші: сім'я, коханий, друзі, батьки. Постарайтеся не втрачати з ними контакт. Подивіться на ситуацію, що склалася з іншого боку. Так, ви довгий час жили в стабільності, іноді навіть вам бувало нудно. Звільнення - це той струс, який розбудить вас. Ви маєте можливість круто змінити своє життя, проявити ті якості своєї особистості, про які ви, можливо, і не здогадувалися: підприємливість, комунікабельність, винахідливість.

www.goodhouse.com.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад