"Кадровий фільтр" - пробний день

Іноді, щоб зрозуміти, наскільки підходить робота шукачеві, а шукач - компанії, потрібен лише пробний день, а не випробувальний термін на тиждень, місяць, два. Таку практику все частіше почали використовувати не тільки самі кандидати, а й часто в деяких організаціях це свого роду умова, тестування, так сказати, людини в «польових» умовах.
Причому відразу обмовимося: не варто плутати цей пробний день з тим «халявним» днем безкоштовної праці претендентів, який використовують нечесні фірми. Зазвичай їх досить просто обчислити: від вас вимагатимуть написати/надрукувати/розібрати/розвезти/зібрати якийсь обсяг чогось, причому вас не будуть знайомити ані з колективом, ані з робочим процесом як таким - ось це має насторожити. Серйозна компанія влаштовує пробний день лише як додатковий «фільтр» на вибірку від кадрового відділу. Адже людський фактор ніхто не відміняв. Людина, яка чудово зарекомендувала себе на співбесіді і має відмінний послужний список в резюме, може опинитися в реальних умовах зовсім не тією. І зовсім не тому, що вона погана, - просто менеджеру з персоналу вона представлялася в іншому світлі.
Роботодавцю такі пробні дні влаштовувати вигідно. Навіть домовлені з оплати за цей один день: це краще, ніж потім оплачувати випробувальний строк кандидату, який не підійшов, а проблема у фахівці залишиться, гроші за невдалу спробу виплачені, а результату не буде.
Для шукача пробний день також має свій плюс. Тільки в реальних робочих процесах можна оцінити, наскільки відповідає дійсності ті заяви про рівень компанії, які були вказані в оголошенні про вакансію. Невеликі компанії люблять прикрасити, як і умови праці, так і мотиваційні інструменти. Безумовно, за один пробний день дізнатися все не вдасться, але познайомитися з колективом, з яким ви будете безпосередньо працювати, і відчути атмосферу, дізнатися специфіку обов'язків - це все можливо. І, оцінивши все це, можна точно зрозуміти, чи влаштовує вас все це, чи відповідає вашим сподіванням.
Пробний день - це не випробувальний термін, так. Погоджуватися на нього - особиста справа кожного. Ймовірно, гра коштує свічок, якщо вакансія - дуже приваблива для вас через низку причин, а компанія, що пропонує її - вельми солідна й авторитетна, яка дорожить своєю репутацією.
Багато компаній, до речі, пропонують оплатити навіть пробний день. Якщо ж ваш пробний день роботи передбачає більше ознайомчий характер з обсягом завдань і функцій, щоб ви змогли оцінити власні сили – чи потягнете ви цю посаду - можливо, мова про оплату не зайде. Проте особисто для вас це день буде безцінний в якості адекватного усвідомлення, що являє собою ваш майбутній функціонал і чи не переоцінили ви свої можливості.
Тобто можна сказати, що підсумок пробного дня дасть практичні результати як для кандидата, так і для роботодавця: буде відразу видно, чи підходить людина для пропонованої вакансії, а шукач зможе точно зрозуміти - чи підходить йому ритм роботи, стиль управління в компанії , чи не дратує його прямий бос.
Така практика пробного дня цілком обгрунтована і набагато ефективніше, ніж випробувальні терміни. Хоча і їх ніхто не відміняв. Просто пробний день - ще один додатковий «кадровий фільтр», який допоможе набрати команду справжніх профі.

www.blog.trud.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад