Скільки платять фахівцям із закордонними дипломами?

«Внучка після школи збирається їхати на навчання до Польщі. Там вже вчиться її двоюрідний брат, він її і загітував. Каже, що з дипломом іноземного вишу платять більше. Він-то мріяв поїхати на навчання до Англії, але не вийшло. І у нас грошей на навчання за кордоном не вистачило б, але допоможуть родичі, що живуть в Кракові. Хотілося б дізнатися: скільки ж платять фахівцям із закордонними дипломами?
Ю. І. Войцехівська, м. Бердичів ».
Досить багато випускників українських шкіл зараз навчаються за кордоном, не тільки в європейських країнах, але і в США, Канаді, Австралії. Однак з досліджень, проведених нещодавно кадровим порталом hh.ua, найбільше українців навчається в Росії, а також у Великобританії, США, Польщі, Німеччині, Франції, Білорусі і т.д. І, за статистикою, вже майже 6% офісних фахівців в українських містах мають закордонний диплом.
Звичайно, випускники іноземних вишів розраховують на хорошу оплату своєї праці. Особливо це стосується тих, хто навчається у Великобританії. Чому? По-перше, там навчання традиційно найдорожче в Європі і його можуть дозволити собі діти багатіїв, які взагалі звикли до високого рівня життя. Практика показує, що такий фахівець (якщо він дійсно добре вчився, а не клеїв дурня) отримує згодом в середньому 22-25 тисяч гривень на місяць.
А ось заробітки випускників московських вишів практично не відрізняються від заробітків випускників кращих київських вишів - університету ім. Шевченка чи КПІ: приблизно 13-15 тисяч гривень. Природно, ми весь час ведемо розмову про тих, кому вдалося влаштуватися (і проявити себе) в серьезних бізнес-структурах. Правда, треба сказати, що мова йде далеко не про всіх випускників московських вишів, а лише про тих, кому не вдалося зачепитися в Москві і довелося повернутися в Україну (тобто це не найуспішніші з них). Справа в тому, що на навчання до Росії охоче їдуть, по-перше, тому, що немає мовного бар'єру, що дуже важливо при оволодінні науками (та й для подальшої роботи), а по-друге, багато хто намагається по закінченні навчання залишитися на роботі саме в російській столиці, де зарплати значно вище.
Випускники ж з польським дипломом розраховують заробляти менше (що потім у більшості випадків і відбувається) - приблизно близько 10 тис. грн. Чому такий менталітет володарів польських дипломів? Більшість з них вихідці із західних областей, які не є промисловими регіонами (наприклад, Львівська та Івано-Франківська області), і зарплати там через це відносно невисокі, та й запити теж.
Якщо ж говорити не про тих власників справжніх західних дипломів (є, виявляється, і підроблені, куплені по Інтернету за 400 доларів), яким пощастило влаштуватися у великі процвітаючі фірми, а про більшість випускників іноземних вишів, то їх перспектива мало чим відрізняється від перспективи вихованців українських вишів. Справа в тому, що диплом престижного вишу (особливо отриманий після декількох років навчання за кордоном) особливо цінують в європейських компаніях. А для наших вітчизняних роботодавців і раніше досвід роботи куди цінніше, ніж будь-який, навіть «найкрутіший» диплом.

www.exo.net.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад