Темперамент і вибір професії

Всім більш-менш освіченим людям відомо про чотири типи темпераменту. Хтось із нас відносить себе до холерикам, хтось - до сангвінікам, а інші поділяються на меланхоліків або флегматиків. Кожен з представлених типів темпераменту - вроджена властивість людини, що межує з особливостями нервової системи. Ось чому з лав флегматиків до лав сангвініків не перейти ні за яких обставин. Але якщо ви відчуваєте дискомфорт у стосунках з близькими, баченні світу і тому подібному, можна просто враховувати власні індивідуальні особливості. Цей момент стосується і вибору професії.
Фахівці давно з'ясували, що відпочинок починає вабити людини в два рази сильніше, коли останній пішов по невірному шляху у відношенні вибору професії. Скажімо, є у дитини здібності до акторської майстерності, а батьки свого часу наполягли на вступі до юридичну академію. Яке вже тут бажання вирушати на роботу? Набагато правильніше вибирати заняття виходячи з властивого Вам типу темпераменту. Розглянемо кожен з них.
1. Холерик.
Холерик - справжній майстер у подоланні труднощів. Йому властивий азарт і активне проведення часу. Холерик з готовністю йде на ризик, і готовий долати перешкоди на шляху до досягнення мети. Він - справжній заводила, тому завжди в центрі уваги. Виходячи з вищесказаного, неважко здогадатися, що холерикові краще віддавати перевагу професіям, пов'язаним із спілкуванням. Він неодмінно проявить себе в журналістиці, дизайнерському мистецтві, підприємництві. Крім того, холерикам краще працювати за індивідуальним графіком. Однозначно не підходящі даному темпераменту професії - це ті, які мають зв'язок з монотонністю і документацією.
2. Флегматик.
Цей тип нервової системи по праву вважається найбільш стабільним. Флегматику властиві відсутність агресивності і низька емоційність. Він, як правило, веде спокійні бесіди, не любить швидких рухів і неохоче йде на контакт. Флегматик схожий на ваги, які ніяк не можуть визначитися в який бік схилитися. Однак якщо вже флегматик зробить вибір, то ніколи не відмовиться від свого рішення. Професії, в яких може знайти себе людина, що відноситься до флегматичній типом, повинні вимагати високої працездатності. Дім - не єдине місце, де флегматик може проводити багато часу. Ось чому часто такі люди стають відмінними лаборантами, ветеринарами, диспетчерами, ювелірами і інженерами. А ось діяльність, що змушує флегматика імпровізувати і проявляти максимальну фантазію, як шоу-бізнес, категорично протипоказана флегматичним особам.
3. Меланхолік.
Меланхоліки неймовірно ранимі, і навіть десь тривожні. Але це ніяк не позначається на зовнішньому вигляді таких людей. У колективі меланхоліки замкнуті, тому їх коло спілкування не дуже широкий. А ось якщо меланхолік відчує споріднену душу, то з цією людиною у нього зав'яжуться досить довірчі та теплі стосунки. Меланхоліки досить нормально переносять самотність, так як швидко втомлюються від спілкування. Меланхолікові вкрай важлива підтримка і розуміння оточуючих, а ще він важко переносить критику на свою адресу і різні невдачі. Меланхоліки дуже непогані в діяльності, пов'язаної з спостережливістю, тому їх стезя - техніка та інформація. Крім того, меланхолік може стати успішним кінокритиком або бухгалтером. Психолог, аудитор і програміст - всі ці професії ідеальні для людини, що відноситься до меланхолійному типу темпераменту. А ось від діяльності рекламного агента, що вимагає частого спілкування з незнайомими людьми, краще утриматися.
4. Сангвінік.
Такі люди відрізняються глибокою врівноваженістю, працездатністю і добродушністю. Сангвініки неймовірно відкриті і є істинними оптимістами. Сангвініки відрізняються прекрасними організаторськими здібностями і стабільною самооцінкою. Відносно вибору професії, таким людям дуже підійде діяльність, яка не залежить від оточуючих факторів. А от завдяки комунікабельності, такі люди з легкістю можуть стати чудовими педагогами, журналістами, адвокатами, адміністраторами та офіціантами. До найбільш невідповідним для сангвініка професіями можна віднести ті, що мають на увазі відсутність чітко визначених завдань. І все ж, сангвінік зможе проявити себе буквально в будь-якому виді діяльності, було б бажання!

www.dcz.gov.ua/don/control/uk/index

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад