Чи варто наймати працівників за рекомендаціями?

Підбір кадрів за рекомендаціями працівників має низку переваг. Цей спосіб наймання дозволяє знизити витрати та залучити в компанію лояльних співробітників.
Пошук кандидатів вимагає витрат: оплата за розміщення вакансій в мережі або в друкованих виданнях, витрати на організацію дня відкритих дверей тощо. Але для того, щоб знайти працівників, недостатньо просто привернути людей. Проведення співбесід, тестування займає багато часу. При цьому швидкість підбору фахівців знижується ще й через те, що кандидати нерідко відмовляються від уже призначеної співбесіди, мають слабкі професійні знання або їх заявлений досвід не відповідає реальному.
Підбір персоналу за рекомендацією працівників вітається не у всіх компаніях. У деяких організаціях вважають, що «кумівство» негативно позначається на ефективності роботи, і тому побоюються наймати друзів і знайомих. Але в низці великих компаній працівникам навпаки, виплачують грошову винагороду, якщо вони рекомендують своїх друзів і родичів. Там переконані, що люди, які прийшли за рекомендацією, більш лояльні до компанії, до того ж ризик потрапляння в компанію випадкової людини зводиться до мінімуму. Цей спосіб наймання допомагає знизити витрати на підбір персоналу, економить час, дозволяє спростити процедуру тестування, зменшити кількість співбесід.
Якщо в компанії хочуть поставити підбір кадрів за рекомендаціями на потік, потрібно, щоб працівники знали про те, що в компанії вітається цей спосіб наймання. Форма заохочення повинна бути прописана в локальних актах. Однак премія повинна виплачуватися співробітникам лише в тому випадку, якщо запропонований кандидат пройшов випробувальний термін, щоб у працівників не виникало бажання рекомендувати всіх підряд.
Щоб співробітники рекомендували своїх знайомих, потрібно, щоб їм самим було комфортно працювати в компанії. А для цього необхідно створити ефективну систему мотивації, адекватні умови праці, можливості для професійного зростання.

investcafe.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад