Визначаємо власні мотиви пошуку роботи

Вибір місця роботи є одним з найважливіших рішень у житті людини. Якщо ви хочете бути успішним на ринку праці, шукаєте роботу чи бажаєте її змінити, необхідно бути готовим до того, що цей процес може бути тривалим та часто досить напруженим. Працевлаштування неможливе, якщо ви не визначитесь з трьома головними питаннями: яку саме роботу плануєте шукати? Де саме знаходиться ця робота? Яким чином на неї можливо влаштуватись?

Існує декілька підходів, якими можна керуватися під час пошуку роботи для себе:
1. Шукати будь-яку роботу, аби за неї платили гроші.
2. Шукати роботу, яка відповідає особистим інтересам та надає можливість подальшого розвитку професійної кар’єри.
В першому випадку слід шукати роботу, за яку пропонують більшу зарплату. Якщо ж вам близький другий варіант – необхідно підготуватися до пошуку роботи, що вимагає певних зусиль і часу. Вибираючи другий варіант, необхідно пам'ятати про те, що при виборі відповідної роботи особисті професійні інтереси і схильності необхідно зіставляти з потребами ринку праці, тобто враховувати, які саме професії користуються попитом.
Відповідь на питання «Яку роботу я шукаю?» дозволяє не лише визначити необхідні дії з пошуку роботи, але і спланувати послідовність їх здійснення.Першим кроком у здійсненні успішного пошуку місця роботи є прийняття рішення щодо самої роботи, яка вам потрібна, і оцінка відповідності вашої кваліфікації цій роботі. Робити вибір можна враховуючи різні позиції, які обираються кожним індивідуально.
Якщо ви керуєтесь власними бажаннями у виборі потрібної роботи, то послідовність пошуку повинна бути такою: ким саме я хочу бути? Які знання, вміння та навички для цього необхідні і якими з них я володію? Де і як працевлаштуватись? Якщо відправним пунктом у вашому пошуку є особисті навички та вміння, то слід відповісти на питання: які вміння та професійні навички я маю? Для виконання якої роботи вони потрібні? Яку саме з цих робіт я бажав би виконувати? Де і як працевлаштуватись за цією професією?
Пам’ятайте, що пошук роботи – це певний процес, а не одномоментний акт. Ви маєте виявляти особливу ініціативу і підприємливість, щоб пошуки на ринку праці були успішними. Ваш оптимізм, амбіції, особливий спосіб самопрезентації допоможуть здобути омріяну роботу і відкриють шлях до кар'єри. Завжди поєднуйте особистісні якості з професійними, власні можливості з вимогами професії. Уважно вивчайте вимоги до обраної вами професії. Використовуйте різноманітні методи в пошуку роботи, поєднуйте їх. Дійте! Будьте активними та терплячими! Роботу знаходить той, хто її шукає!

dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад